Gazete Vatan Logo

'First Lady'lerin zirvesi

5 ülkenin ‘First Lady’si barış için Ankara’da buluşacak

“Kültür Mirası ve Müzik Uluslararası Kongresi”, Hayrünnisa Gül’ün başkanlığında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı eşi Mihriban Aliyev ile Letonya, Makedonya ve Slovenya Cumhurbaşkanı eşlerinin katılımı ile gerçekleşecek. Kongre, çatışmaların arttığı dünyada annelerin daha güzel yarınlar için seslerini duyurmayı amaçlıyor.

Azerbaycan, Letonya, Makedonya ve Slovenya cumhurbaşkanlarının eşleri, “Kültür Mirası ve Müzik Uluslararası Kongresi” için Türkiye’nin ev sahipliğinde Ankara’da buluşacak. Bilkent Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, first ladyleri bir araya getirecek kongre, Bilkent Otel’de yarın başlayacak ve iki gün sürecek. Hayrünnisa Gül’ün başkanlığında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı eşi Mihriban Aliyev ile Letonya, Makedonya ve Slovenya Cumhurbaşkanı eşlerinin katılımı ile gerçekleşecek kongre, çatışmaların arttığı dünyada annelerin daha güzel yarınlar için seslerini duyurmayı amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı eşlerinin barış, toplumlararası sevgi, saygı ve çocuklar için bir araya gelecekleri kongreye, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Prof. Dr. Talat Halman, Prof. Dr. Nabi Avcı, Lorin Maazel, İdil Biret, Gülsin Onay ve Gürer Aykal’ın yanı sıra Azerbaycan, Letonya ve Makedonya’dan müzisyenler ile ABD ve Slovenya’dan kompozitörler ve müzikologlar katılacak.

Kongreye katılan konuşmacılar tarafından, “Ulusal Müzik Kültürü: Yerel, yöresel ve kıtasal unsurlar”, “Müziğimde insanlık için barış ve haykırış”, “Türkiye’de müzik reformu ile kurulan köprüler ve bağlar”, “Gelecek için uygulamalı etnomüzikoloji: Araştırma ve sınırı aşmak”, “Lise eğitiminde kültürel zenginlikler”, “Müzik ve dans, Türkiye ve Batı’nın karşılıklı hayranlıkları” konuları ele alınacak.

Konuşma sırasında müzik olacak

Ayrıca dünyada ilk kez, kongredeki konuşmalar sırasında İdil Biret ve Gülsin Onay gibi virtüözler çeşitli parçalarını icra edecek. Konuşmalarla birlikte salonda duyulacak klasik müzik eserleri, kongrenin vurgulamayı amaçladığı barış, toplumlararası sevgi, saygı ve çocuklar için daha iyi bir gelecek mesajlarını davetlilere ve tüm dünyaya sanatın eşsiz ezgileri ile duyuracak. Azerbaycan Devlet Sanatçısı Alim Qasimov konseri ve Makedonya Halk Dansları ve Şarkıları Topluluğu “Tanec”in gösterilerinin de sergileneceği kongrede, Şef Francesco Belli ve İdil Biret de Mozart ile Mendelssohn’dan eserler ile ayrıca özel bir konser verecek.

‘1 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan Giyimkent’i seçime kurban etmeyin’

Sultanhamam’daki tekstil piyasasını tek çatı altında toplamak amacıyla kurulan Giyimkent, yeni yönetimini belirleyecek. Üç adayın yarışacağı 6 Kasım’daki Genel Kurul öncesinde yeniden aday olmayacağını açıklayan Giyimkent Başkanı Abdullah Çınar, üyelere seslenerek, “Bizim büyük emeklerle bugünlere getirdiğimiz Giyimkent’i apartman yöneticisi mantığındaki adamlara teslim etmeyin. Temelini bizim attığımız projeler hayata geçsin istiyorsanız, hayalleri olan vizyon sahibi insanları yönetime seçin” değerlendirmesini yaptı.

Adaylar konusunda fikirlerini de açıklayan Çınar, “Başkanlığım dönemimde Giyimkent’i daha da ileriye taşıyacak bir çok proje üyelerden destek alamadığımız için gerçekleşemedi. Üyeler gelişmeye açık olmazsa kim seçilirse seçilsin işi çok zor. Umarım yeni yönetim bunu sağlar. Benim gönlüm Giyimkent için bugüne kadar emek veren Ömer Satır’dan yana” diye konuştu. Yapımına 100 milyon dolar harcanan Giyimkent’in şu anda değerini 10’a katladığını ifade eden Abdullah Çınar, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün Giyimkent’in piyasa değeri 1 milyar dolar civarında. Zamanında 15 bin dolara alınan dükkanların bugünkü değeri 150 bin dolar. Böyle bir iş merkezinin seçim malzemelerine kurban gitmesini istemiyorum.”

Giyimkent’in tekstil ve konfeksiyon sektörlerinden ilgi görmediği iddialarını da yalanlayan Çınar, LC Waikiki’nin sahibi olan Taha Holding’in de yönetim merkezini Giyimkent’e taşımak için arsa aldığını söyledi. 1986’da kurulan Giyimkent’te bugün 2 bin 182 müstakil işyeri, 273 adet büro, 7 iş merkezi, kaba inşaatı tamamlanmış 3 yıldızlı bir otel, inşaatı süren 5 yıldızlı bir otel bulunuyor.

Haberin Devamı