Gazete Vatan Logo

Fed yetkililerinden faiz indirimi mesajı

Boston Fed Başkanı Collins, "beklentiler karşılanır ise" bu yıl içinde faiz oranları düşürülebileceğini söyledi. Richmond Fed Başkanı Barkin, "Faiz indirimleri konusunda sabırlı olmak mantıklı" dedi. Fed Yönetim Kurulu üyesi Kugler ise "Şu andan itibaren yıl sonuna kadar ve ileriye dönük her toplantı canlı olacak" dedi.

Fed yetkililerinden faiz indirimi mesajı

Boston Fed Başkanı Susan Collins Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonominin beklentilerini karşılaması halinde Fed'in bu yıl içinde bir noktada faiz oranlarını düşürebileceğini söyledi.

Faiz indirimi için herhangi bir zaman çizelgesi vermeyen Collins, merkez bankasının faiz oranı hedefinde bir gevşemeyi desteklemeden önce enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine dair daha fazla kanıt görmesi gerektiğini söyledi.

Collins, Boston Ekonomi Kulübü'nün bir toplantısında yaptığı konuşmada, "Gelişen verileri ve görünümü dikkatle değerlendirdiğimiz için politika şu an için iyi konumlanmış durumda. Ekonominin FOMC'nin hedeflerine ulaşması konusunda daha fazla güven kazandıkça ve FOMC katılımcılarının son tahminleriyle tutarlı olarak, bu yıl içinde politika kısıtlamalarını gevşetmeye başlamanın uygun olacağına inanıyorum Faizlerin kademeli olarak düşürülmesi, istikrarlı fiyatlar ve maksimum istihdamı teşvik ederken riskleri yönetme esnekliği sağlayacaktır." dedi.

 "Son GSYH ve işgücü piyasası verilerindeki beklenmedik güç, talebin süregelen direncini örneklemekte ve faaliyette beklenen yavaşlamanın biraz zaman alabileceğini vurgulamaktadır" diyen Collins, "ekonominin Fed'in zorunlu hedeflerine doğru izlediği yol inişli çıkışlı ve düzensiz olmaya devam edebilir ve münferit veri noktalarına aşırı tepki vermemeliyiz" diye ekledi.

Haberin Devamı

BARKIN'DEN FAİZ İNDİRİMİ İÇİN SABIR MESAJI

Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, faiz indirimleri konusunda 'sabırlı' olmanın mantıklı olduğunu söyledi

Barkin, Çarşamba günü MarketWatch'a verdiği bir röportajda, ABD ekonomisinin nereye gittiğine dair tüm belirsizlikler göz önüne alındığında, Fed'in faiz oranlarını düşürmek için acele etmemesinin iyi bir fikir olduğunu söyledi.

"Dürüst olmak gerekirse, benim tahminim belirsiz. Bu yüzden sabırlı olmanın makul bir fikir olduğunu düşünüyorum" diye konuşan Barkin, ekonomik verileri kullanarak ekonominin nereye gittiğine dair inandırıcı ancak birbirinden çok farklı hikayeler anlatılabileceğini söyledi.

Richmond Fed Başkanı, "Size sağlıklı bir ekonomi ve yumuşayan enflasyon hikayesi anlatabilirim, ancak size bir sürü başka hikaye de anlatabilirim. Ben daha çok yüksek belirsizlik dünyasındayım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu yıl FOMC'nin oy hakkına sahip bir üye olan Barkin, enflasyonun son yedi ayda güzel bir şekilde düştüğünü söyledi. Aynı zamanda, bu süre zarfında mal fiyatlarında görülen önemli düşüşün bir "aldatma hareketi" olabileceğinden ve önümüzdeki aylarda yeniden toparlanabileceğinden endişe duyduğunu da vurguladı

 Barkin, bu yıl kaç faiz indirimi beklediğine ilişkin soruları geçiştirerek, "Faiz oranlarına odaklanmıyorum. Ekonomiye odaklanıyorum çoklu ekonomik sonuçlardan hangisine doğru gittiğimiz konusunda daha fazla güven duymak istiyorum" dedi.

DİKKATLER ÜZERİNDE OLACAK

Fed Yönetim Kurulu üyesi Adriana Kugler, enflasyonun düşmeye devam edeceği konusunda "iyimser" olduğunu belirterek ekonomideki bazı kalıcı fiyat baskılarının azalacağını öngördü,

Eylül ayında Fed'in yönetim kuruluna katılmasından bu yana yaptığı ilk politika konuşmasında Kugler, Fed'in geçen haftaki toplantısının ardından ortaya koyduğu ana görüşlere yakın durdu.

Haberin Devamı

Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Kugler, "Enflasyonun yüzde 2'lik hedefimize kalıcı bir şekilde geri döndüğünden emin olana kadar ikili görevimizin enflasyon tarafına odaklanmaya devam edeceğim" dedi.

 Fed'in yönetim kurulunun en yeni üyesi olan Kugler, veri akışı göz önüne alındığında, Mart ayından itibaren her politika toplantısının faiz indirimlerinin potansiyel başlangıcı için "canlı" olacağını söyledi, ancak ilk indirimin ne zaman geleceğini düşündüğünü söylemekten kaçındı.

Kugler, "Mart, Mayıs, Haziran - şu andan itibaren yıl sonuna kadar ve ileriye dönük her toplantı canlı olacak" dedi.

Kugler, Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmaların, küresel nakliye için de risk oluşturduğunu, fiyat düşüşleri ABD'nin 1980'lerden bu yana en hızlı enflasyon hızını yavaşlatmaya yardımcı olan bir dizi mal için potansiyel yeni fiyat baskıları yarattığını belirtti. Ancak bir ekonomist ve eski bir ABD Çalışma Bakanlığı yetkilisi olan Kugler, fiyat artış hızının neden düşmeye devam edeceğini düşündüğü konusuna en ayrıntılı şekilde dikkat çekti.

Haberin Devamı