Gazete Vatan Logo

FED toplantısı ne zaman Temmuz 2022 FED FAİZ kararı ne zaman açıklanacak?

FED faiz kararı ve toplantısı piyasa tarafından merakla bekleniyor. ABD'de bu ay itibarıyla gelen 9.1'lik enflasyon oranı ve bu enflasyon oranı içerisinde enerji ve gıdanın payının her geçen gün artıyor olması FED’in daha yüksek faiz artırımına gideceği düşünülüyor. Peki, FED faiz kararı ne zaman açıklanacak, FED faiz kararı ne olur? Temmuz ayı FED toplantısı ne zaman, saat kaçta?

FED toplantısı ne zaman Temmuz 2022 FED FAİZ kararı ne zaman açıklanacak?

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? sorusuna yoğun bir şekilde yanıt aranıyor. Piyasaların gözü kulağı FED’in vereceği karara çevrilmiş durumda. Peki, FED kararı ne zaman açıklanacak, FED toplantısı ise ne zaman yapılacak, faiz kararı ne olacak?

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK, TOPLANTI NE ZAMAN YAPILACAK?

Temmuz ayı FED faiz toplantısı 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek.

FED faiz kararını ise 27 Temmuz saat 21.00'de duyuracak.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLUR?

Prof. Dr. Sefer Şener Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleşecek olan Fed faiz toplantısında özellikle ABD'de bu ay itibarıyla gelen 9.1'lik enflasyon oranı ve bu enflasyon oranı içerisinde enerji ve gıdanın payının her geçen gün artıyor olması ve bu iki alana dönük olarak henüz küresel çapta bir çözümün bulunamaması Fed'in daha agresif faiz artırabileceği olasılığını yükseltmektedir.

Bunların dışında özellikle Fed'in alacağı kararı etkileyecek olan bilançolar dediğimiz şirketlerin finansal sonuçlarının ve özellikle de Avrupa Merkez Bankası'nın bu hafta içerisinde verecek olduğu faiz kararı çok daha önemli hale gelmiştir.

Haberin Devamı

Tabi Avrupa'da PMI verilerini de gözlemlemek gerekmektedir. Bütün bunlar göz önüne alındığında Fed'in 100 baz puan mı, 75 baz puan mı faiz artıracağı önemli hale gelmiştir. Ancak diğer taraftan tedarik sorunlarının çözülememesi küresel çapta resesyon endişeleri çok yüksek olasılıkla Fed'in 75 baz puanlık bir faiz artıracağı beklentisini güçlendirmektedir.

Ancak bütün bu unsurlar göz önüne alındığında Fed'in 100 baz puan faiz artırması da sürpriz olmayacaktır. Diğer taraftan özellikle euro/dolar paritesinde başa baş noktasına gelinmesi Avrupa Merkez Bankası'nın bu hafta içerisinde vereceği faiz kararında 25 baz puanlık artışı neredeyse kesin hale dönüştürmüştür. Ancak 25 baz puan faiz artışı önümüzdeki dönemle ilgili euro/dolar paritesini lehe çevirecek durumda gözükmemektedir.

Eğer Avrupa Merkez Bankası 25 baz puanın üzerinde faiz artışına giderse euro/dolar paritesi yeniden 1.08'lere yükselebilecektir. Buradaki belirleyici unsur gerek Fed'in alacağı kararın ne kadar şahin olacağı gerekse Avrupa Merkez Bankası'nın ne kadar şahin karar alacağı ile alakalıdır.

Haberin Devamı