Gazete Vatan Logo

Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltti. Bu kararla faizler son 22 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Fed faiz kararını açıkladı

Fed, tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artıran Fed, 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltmiş oldu. Bu kararla Fed, faizleri 2022’den beri 11. kez artırdı.

Fed'den yapılan açıklamada şu detaylar yer aldı:
Ekonomik aktivite ılımlı bir hızla büyüdü. İstihdam artışları son aylarda güçlüydü, işsizlik oranı düşük olmaya devam ediyor. Para politikası için ek bilgileri ve atılmış adımların etkilerini değerlendirmeye devam edeceğiz. Gelecekteki eylemler sıkılaştırmanın etkisini, ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı. Önceki açıklamalarda yer alan planlar çerçevesinde tahvil varlıklarımızı azaltmaya devam edeceğiz. Sıkı kredi şartlarının ekonomik aktivite üzerinde, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratması büyük olasılık, bu etkinin büyüklüğü belirsiz olmaya devam ediyor.

Fed 15 ay süren sıkılaşmanın ardından enflasyonda yavaşlama sinyalleriyle Haziran toplantısında oybirliğiyle faizleri değiştirmeme kararı almıştı. Başkan Jerome Powell, gelecek toplantılarda yetkililerin daha fazla faiz artışını uygun gördüğü mesajını vermişti.
ABD’de son açıklanan Haziran ayı enflasyonu yıllık yüzde 3 olarak 2 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Haberin Devamı