Gazete Vatan Logo

Fas’tan Türk çeliğine % 11 vergi

Türk çelik sektörünün 7 ayda 207 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği Fas’tan damping yapıldığı gerekçesiyle “sıcak haddelenmiş sac” ihracatçılarına yüzde 11 vergi uygulanması kararı geldi.

Türk çelik sektörünün Fas’a ihracatını yaptığı “sıcak haddelenmiş sac” ürünüyle ilgili olarak 2013 yılında başlatılan anti-damping soruşturması, yüzde 11 vergi ile sonuçlandı. Fas’ın ilgili Bakanlığı’nın AB ve ülkemiz ihracatına karşı başlattığı soruşturmanın 20 Haziran tarihli ön bildirim raporunda; iki firma hariç olmak üzere diğer tüm firmalara geçici önlem uygulanması gerektiği bilgisi yer almıştı.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Fas’tan gelen yeni vergi kararı bizim için oldukça şaşırtıcı. Soruşturma sürecinde istenilen her türlü belge, bilgi ve verinin tam zamanında bu ülke ile paylaşılmış olmasına rağmen, Fas makamları firmalarımızı işbirliğinde bulunmamakla itham etmişler ve ihracatçılarımız anti-damping gerekçesiyle vergiye tabi tutulmuştur. Fas hükümetinin ülkemiz ürünlerine karşı iyi niyetli yaklaşmadığını düşünüyoruz. Bunun önemli bir göstergesi de devam eden soruşturma süreçlerinde tarife dışı engellemeler yoluyla ürünlerimizin Fas’a girişinde yaşadığımız zorluklar. Buna örnek olarak da soruşturma sürecinde ürünlerimize vermeleri gereken ithalat sertifikasını vermeyerek haksız yere ihracatımızı durdurmuşlardır. Bu nedenle, Mart ayı sonundan beri Fas’a sıcak yassı ürün ihraç edemiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk çelik sektörünün yılın 7 aylık döneminde 207 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği Fas’tan damping yapıldığı gerekçesiyle “sıcak haddelenmiş sac” ihracatçılarına yüzde 11 vergi uygulanması kararı geldi.