Gazete Vatan Logo

Farklı ton

Cumhurbaşkanı Ekonomi danışmanlarının Merkez Bankası’nın faiz politikası ile ilgili verdiği mesajlar doları sakinleştirdi. Ancak Fitch tansiyonu yükseltti

Farklı ton

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) düşük enflasyon endişesi ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanları’nın farklı tonda yaptığı açıklamalar doların ateşini kısmen söndürdü. Çarşamba günü 3.9830’a yükselerek psikolojik sınır olan 4 liraya dayanan dolar/TL, dün 3.9010 seviyesine kadar geriledi. Ancak döviz kuru uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye ilişkin tahminleri sonrası yeniden yükselişe geçerek 3.92’ye çıktı.

Fed’in son toplantısına ilişkin açıklanan tutanakların en dikkat çekici yanı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin düşük enflasyona yönelik endişelerin arttığını yansıtması oldu. Endişeler, piyasalarda bankanın gelecek yıl daha temkinli davranabileceği şeklinde yorumlandı.

Doları gevşeten diğer gelişme Cumhuşbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı’nın faiz artışına ‘yeşil ışık’ yakmasıydı. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, “Önemli olan Merkez Bankası’nın faiz artırımı yapmaya gerek görmesi; gerek görürse yapar. Enflasyon beklentileri bozulduğu taktirde TCMB faizleri yukarı çekebilir, bunu her an yapabilir 14 Aralık’ı beklemesine de gerek yok” diye konuştu. Ertem ayrıca “TCMB bir bakarsınız yarın da Geç Likidite Penceresi’ni yukarı çıkartır” diye ekledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Baş Danışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan da Merkez Bankası’nın bağımsızlığını vurgulayarak, “TCMB görevinin bilincinde, gerektiğinde sıkılaşır. Geçmiş örneklere baktığınızda TCMB gerektiği zaman sıkılaşma adımları atmıştır” dedi.

Fitch büyümeyi düşürdü

FItch Ratings, Türkiye için makroekonomik tahminlerini revize etti.Kurum, Türkiye için 2018 büyüme tahminini yüzde 4.1’den 3.9’a düşürdü. 2019 yılı için büyüme öngörüsünü yüzde 4.2 olarak açıkladı. Fitch, 2017 enflasyon beklentisini de yüzde 9.5’ten yüzde 90.9’a yükseltti. 2018 yılı için yüzde 8’den yüzde 9.4, 2019 için de yüzde 7.8’den yüzde 8.5’e çıkarıldı. Fitch ayrıca Türk bankalarına negatif not uyarısı yaptı.