Gazete Vatan Logo

Eyvah! ABD toparlanıyor

ABD’de ekonominin toparlandığına yönelik her veri piyasanın yüreğini ağzına getiriyor

Dün de ABD’de işsizlik verilerinin iyi gelmesiyle dolar 2.0540 TL’ye sıçrayıp geri geldi.

2008-2009 yılındaki ekonomik krizde ABD’den gelen olumsuz verilerle adeta yerle bir olan piyasalar, şimdi de ABD’nin toparlanmasını istemiyor. ABD’de dün açıklanan işsizlik verilerinin beklentilerden iyi gelmesi piyasalarda moralleri bozdu. Çünkü ABD’de işlerin düzeliyor olması ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para musluklarını daha erken kısabileceği endişelerini artırıyor. Fed, krizin ardından ekonomiyi canladırmak için ayda 85 milyar dolarlık uzun vadeli tahvil geri alımı yaparak piyasalara likidite sağlıyor. Verilen bu para da Türkiye gibi yüksek getiri vaadeden piyasalara gidiyordu. Ancak ABD’de ekonominin düzeliyor olması Fed’in para musluklarını kısmasına neden olacak. Dolayısıyla ABD’de açıklanan her olumlu paranın anavatanına dönmesine neden oluyor ve dolar güçleniyor.

ABD’de dün açıklanan Kasım ayı tarımdışı istihdam ve işsizlik verileri piyasalarda büyük dalgalanmalara neden oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Kasım’da tarım dışı istihdam 203 bin ile beklentilerin üzerinde artarken; işsizlik oranı yüzde 7’ye geriledi ve Kasım 2008’den beri en düşük seviyede açıklandı.

Ekonomistler, tarım dışı istihdamın Kasım’da 180 bin kişi artmasını; işsizlik oranının yüzde 7.2 olarak açıklanmasını bekliyorlardı.

Yılı yüksek kapatma isteği

Veri öncesi 2.0440 TL’den işlem göre dolar, veri sonrası ilk tepki olarak 2.0540 TL’ye kadar yükseldi. Dolar günü 2.0250 TL’den tamamladı. ABD’de tarımdışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle ilk tepki olarak satışlarla karşılaşan BIST, verinin etkisinin sindirilmesi ve daha önce piyasada fiyatlanmış olmasıyla birlikte artıya geçerek günü yüzde 1.93’lük artışla tamamladı. Yılı kapatmaya hazırlanan bazı fonların sert düşüşe izin vermedikleri de söyleniyor.

Tahvil alımının bu ay kısılma ihtimali % 50

Dünyanın en büyük tahvil fonu olan Pacific Investment Management’ın (PIMCO) kurucusu Bill Gross, Kasım ayında tarım dışı istihdamın güçlü bir şekilde yükselmesiyle, Fed’in Aralık ayı toplantısında tahvil alımlarını azaltmaya başlama ihtimalinin yüzde 50 olduğunu dile getirdi. Gross, “Şu anda ihtimal en az yüzde 50-50, daha önce Ocak ayının azaltmaya başlama noktası olacağına yönelik mantık yürütmeler vardı fakat Fed’in programdan çıkmak için istekli olduğu açık. Son büyüme hızının şimdiye kadar sadece yüzde 2 kadar bir büyüme sunduğunu düşünürsek, Fed hâlâ azaltmaya başlarken çok dikkatli olmalı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı