Gazete Vatan Logo

Ev alacaklar dikkat! 5 bin lira kapora talep ediliyor, ödemeden...

Ev alma planı yapanları çok yakından ilgilendiriyor. Devreye alınan kredi paketlerinin ardından vatandaşlar bütçelerine uygun ev arayışına girdi. Sektör temsilcileri ise konut alacaklar için kritik uyarılarda bulundu. Kapora dolandırıcılarının oyununa gelmeyin. Kredi paketinin açıklanmasının asından konut fiyatları artışa geçti. Beylikdüzü'nde 1+1 daire fiyatları 1 milyon liradan başlıyor. Ancak bazı sitelerde aynı evlerin fiyatlaro 600 bin lira olarak gösteriliyor. Uygun fiyatlı evleri kaçırmak istemeyen vatandaşlar ise konutu görmeden dahi kapora verebiliyor. 5 bin lirayı bulan kapora talepleri, ödeme yapılması durumunda mağduriyet yaratıyor. Bu nedenle kapora ödemeden önce bir kez daha düşünün uyarısı geldi.

Ev alacaklar dikkat! 5 bin lira kapora talep ediliyor, ödemeden...

Destek paketinin açıklandığı günün akşamında ev fiyatlarının en az yüzde 20 oranında artırıldığını belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Ev sahipleri ya fiyat yükseltti, ya satıştan vazgeçti. Tapuya gitmek üzere olduğumuz işler bozuldu. Yeni fiyatlamalar yapıldı. 2+1, küçücük evler bile 1 milyon lira oldu" dedi. 27 Mart'ta 850 bin lira istenen bir konutun, 18 Nisan'da 1 milyon 50 bin liraya çıktığını, paketin açıklanmasıyla aynı konutun 1 milyon 250 bin lira fiyatla satışa sunulduğunu anlatan Başkan Güleroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "840 bin liralık bir konut, 14 Mart'ta 935 bin lira olmuş. Açıklamadan sonra aynı konutun fiyatı, 990 bin liraya çıkmış. 19 Nisan'da 1 milyon 450 bin liraya satışa sunulan bir konut, 9 Mayıs akşamı 1 milyon 650 bin lira olmuş. Çok sayıda mal sahibi, konutunu satıştan çekti. Dövizin bozulmasıyla, gayrimenkul alıyorsan, yüzde 0,89 faizle kredi kullanma imkanı veriyor. Bu çok güzel bir oran. Ancak 2 milyon liralık kredinin geri ödemesini kim yapabilir? Ayda 28 bin lira yapıyor çünkü. Şu anda piyasada 1+1 evler, en düşük 600 bin liradan satılıyor. 2+1 ve 3+1 evler, 1 milyon liradan başlıyor. 2 milyona, hatta 2,5 milyon liraya kadar gidiyor."Beylikdüzü bölgesinde emlak işi yapan Semra Yıldız, ‘kapora’ dolandırıcılıkları konusunda ev alacakları uyardı. İlan sitelerinden ev fotoğraflarını kopyalayan dolandırıcıların normal fiyatın altına ilana çıktıklarını belirten Yıldız “Buna oltalama yöntemi deniliyor. Mesela Beylikdüzü’nde 1+1 daire fiyatları ortalama 1 milyon TL. Ancak bu düzenbazlar aynı evi 600-700 bin liradan ilana çıkıyor. Bunu gören vatandaş fiyata kanıp bunların eline düşüyor” dedi. Sahte ilan çıkan dolandırıcının ev alacak kişiden kapora talep ettiğini ve ardından kayıplara karıştığını ifade eden Yıldız “Uygun fiyatlı evi görüp bu kişileri aradığınızda size ‘Çok yoğunluk var, daha sonra döneyim’ diyerek güven kazanılıyor. Bir süre sonra sizi arıyor ve eve talebin çok olduğunu söylüyor. Evi istediğiniz zaman görebileceğinizi söylüyor ancak öncesinde satılmaması için bir kapora göndermenizi istiyor. Evin fiyatlarına göre 2 bin ile 5 bin lira arasında talep ediliyor. Ev almadan önce mutlaka gidip yerinde görün” uyarısını yaptı. (Türkiye gazetesi)

Haberin Devamı

KONUT FİYATLARI BİR ANDA FIRLADI

Haberin Devamı

Öte yandan kredi paketin açıklanmasının ardından internette yer alan konut ilanlarının fiyatlarındaki değişiklik gözlerden kaçmadı. Harekete geçen bazı vatandaşlar satışta olan konutlarının ilandaki fiyatlarını güncelledi.

19 Nisan'da 1 milyon 450 bin TL'ye satışta olan ilan dakikalar sonra 200 bin TL zam ile 1 milyon 650 TL'ye satışa sunuldu. Diğer bir ilanda ise 18 Nisan'da 1 milyon 50 bin olan konutun fiyatı 1 milyon 250 bin lira olarak güncellendi.