Gazete Vatan Logo

'ENİ' konu ambargo!

İtalyan ENİ'nin girişimi Bakan Yıldız'ı kızdırdı...

'ENİ' konu ambargo!

İtalyan ENİ, Rum Kesimi ile petrol ve doğalgaz aramak için el sıkıştı. Enerji Bakanı Yıldız, Samsun-Ceyhan dahil ENİ’nin tüm projelerini askıya aldıklarını açıkladı.

İtalyan enerji şirketi Eni’nin, Türkiye’nin uyarılarına rağmen uluslararası hukuka göre tartışmalı Güney Kıbrıs’ta petrol ve doğalgaz araması yapmak için anlaşma yapması Ankara’yı öfkelendirdi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, İtalyanların tercihini Rumlardan yana kullandığını belirterek, Eni’nin Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ortaklığı da dahil, tüm projelerini rafa kaldırdıklarını açıkladı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 24 Ocak’ta İtalyan şirketi Eni ile Akdeniz’de farklı bloklarda hidrokarbon kaynakları arama anlaşması yapmıştı.



İtalyanlar emin!

Rüzgar Enerjisi Çalıştayı’nda konuşan Bakan Yıldız, “İtalyan Eni, tercihini değiştirmeden onlarla iş yapmayız” dedi. Eni CEO’su Paolo Scaroni Türkiye ile tekrar iyi ilişkilerin tesis edileceğinden emin olduğunu söyledi. Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında karasuları hakkında sorun olduğuna dikkat çeken Scaroni, “Uzlaşıya varıp tekrar iyi ilişkiler tesis edeceğimizi düşünüyorum” dedi ve ekledi: “Karasuları hakkında sorun var... Avrupa Birliği’nin üyesi olan Güney Kıbrıs’tan izin aldık, AB yasaları çerçevesinde hareket ediyoruz”

BTC’nin yüzde 5 ortağı

İtalyan enerji şirketi Türkiye’nin en önemli boru hattı projelerinden birisi olan ve yılda 50 milyon ton hampetrolün taşındığı Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı’nda yüzde 5 hisseye sahip. Şirket ayrıca Rusya ile Türkiye arasında yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşınan Mavi Akım Projesi’nde de ortaklığı bulunuyor.

2.5 milyar $’lık proje başlayamadı

İTALYANLAR’IN Türkiye’deki en büyük projesi 2.5 milyar dolara mal olması beklenen Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı. Karadeniz’den Ceyhan’a uzanacak 550 kilometrelik hattan yılda 70 milyon ton hampetrol taşınacak. İtalyan ENİ ve Çalık Enerji’nin 2007 yılında el sıkıştığı proje, petrol temin edilemediği için uzun süre askıda kaldı. Hattan geçecek petrolün menşei konusunda uzun süren arayışların ardından devreye Ruslar girdi. Rus Rosneft ve Transneft’in de 2009’da hatta ortak olmasıyla sorun büyük ölçüde aşılsa da Samsun-Ceyhan’ın inşaatına bir türlü başlanamadı.

Boru hattı 22 $’lık farka takıldı

Yapımına 2011 yılında başlanması planlanan boru hattı, Rus ve Türk tarafının hattan geçecek petrolün fiyatı konusunda anlaşamaması nedeniyle bir türlü hayata geçirilemedi. Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, geçtiğimiz yıl açıklamada, “Biz Türk tarafına Samsun-Ceyhan inşa edilirse buradan akıtılacak petrol için ton başına 55 dolar transit geçiş ücreti önerdik. Türk tarafı ise 77 dolar istiyor. Projenin takıldığı nokta işte bu” demişti.

Haberin Devamı