Gazete Vatan Logo

Enerji Kimlik Belgesi ve fiyatı nedir, nasıl alınır? Neden zorunlu olacak?

Enerji Kimlik Belgesi almak için çok kısa bir süre kaldı. Türkiye’de tüm binalarda alınması yasal sorunluluk haline getirilecek olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulaması için son tarih 1 Ocak 2020. Peki, Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır? İşte Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili merak edilenler…

Enerji Kimlik Belgesi ve fiyatı nedir, nasıl alınır? Neden zorunlu olacak?

Enerji Kimlik Belgesi kaç yıl geçerli? Enerji Kimlik Belgesi nereden ve nasıl alınır? EKB fiyatları ne kadar? yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte artış gösterdi. İşte Enerji Kimlik Belgesi hakkında merak edilenler.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Enerji Kimlik Belgesi, bina sahipleri ve yöneticiler tarafından, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabilir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

EKB, yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara sahip olan mühendis veya mimar bulunduran kurumlardan alabilir. Bu kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebilme yetkisine sahiptir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ FİYATLARI NE KADAR?

Enerji Kimlik Belgesi fiyatları, danışmanlık şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Enerji Kimlik Belgesi fiyatı için danışmanlık şirketlerini aramak gerekmektedir. Bina toplamında daire sayısı ya da metrekare arttıkça kişi/metrekare başına düşen Enerji Kimlik Belgesi fiyatı da azalmaktadır.

Haberin Devamı

EKB GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

EKB olmayan binaların 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım veya kiralanması yapılmayacak. Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen söz konusu belgede, belgenin on yıl geçerliliği vardır.

EKB ŞARTLARI NELER?

Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, kullanım süresi olarak iki yıldan az olan binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binaların EKB alması gerekmeyecek.

Ayrıca münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait binalar EKB almayacak.

Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.

EKB’NİN YARALARI

Enerji Kimlik Belgesine sahip binalarda oturmak, sadece cephe izolasyonu ile yüzde 50 enerji tasarrufu sağladığından, faturalar yüzde 50 azalmaktadır.