Gazete Vatan Logo

En zor günde bile enseyi karartmadım!

Ümit Boyner, TÜSİAD başkanlığı bayrağını devretti

TÜSİAD 43. Olağan Genel Kurulu dün yapıldı ve Ümit Boyner başkanlık bayrağını Sütaş’ın patronu Muharrem Yılmaz’a devretti. Genel kurulda başkan olarak son konuşmasını yapan ve duygusal mesajlar veren Boyner, “Bazen yakışıksız sataşmalara maruz kaldım. Kadın olmamı bir zaaf gibi görenlerin haksız ve seviyesiz saldırganlıklarından yılmadım. Her yerde doğru bildiklerimi ve inandıklarımı söylemeyi sürdürdüm. En zor günlerde bile Çetin Altan’ın tabiriyle enseyi karartmadım” dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 43’üncü Olağan Genel Kurulu’nu dün gerçekleştirdi ve Ümit Boyner başkanlık bayrağını Sütaş’ın patronu Muharrem Yılmaz’a devretti. Yönetim kurulu üye sayısının 12’ye çıkarıldığı genel kurulda Ümit Boyner, ünlü yazar ve şairlerden alıntılar yaparak duygusal bir veda konuşması yaptı. Boyner, “Bazen yakışıksız sataşmalara maruz kaldım. Kadın olmamı bir zaaf gibi görenlerin haksız ve seviyesiz saldırganlıklarından yılmadım. Her yerde doğru bildiklerimi ve inandıklarımı söylemeyi sürdürdüm. En zor günlerde bile Çetin Altan’ın tabiriyle enseyi karartmadım” dedi. Görev yaptıkları süre boyunca eğilip bükülmeme, her koşulda özgür düşünceyi ve duruşu savunma, biat ve itaat kültürüne değil tartışma ve fikir çoğulculuğuna inanmalarının semeresini gördüklerini belirten Boyner, ”Türkiye’nin nasıl bir geleceğe sahip olacağını kurgularken, itaat kültürü ile özgür düşünce ve özgür ifade kültürü arasındaki mücadelede hangisinin ağır basacağının asıl belirleyici olacağına ben yürekten inanıyorum” diye konuştu.

Biat ve itaat kültürü

Pek çok bakımdan gidişatı sağlıklı, doğru yerde duran bir Türkiye’de yaşadığımıza inandığını da vurgulayan Boyner, “Ancak ne yalan söyleyeyim kendi ayağına dolanacak, kibirin bubi tuzaklı yollarına sürüklenecek bir Türkiye ihtimalinden de kaygı duyuyorum. Türkiye’nin bugünkü başarıları son 10 yılın iyi yönetimi, istikrarı ve toplumsal enerjiyi dizginlerinden boşaltma başarısının bir sonucu. Yine de vurgulamak isterim ki Türkiye ve onu yönetenler mevcut konumlarını aynı zamanda 3. Selim’e kadar giden bir reform arayışının, tanzimat ve ıslahat fermanlarının, meşrutiyet dönemlerinin ve Cumhuriyet’in yarattığı çerçeveye borçlular” değerlendirmesini yaptı. Kurum olarak saldırılara uğradıklarına da değinen Boyner, şöyle devam etti:

“Bazıları tarihi çarpıtmaktan kaçınmadı. Defalarca düzelttiğimiz olgularda bile yanlışı sürdürebilmeyi içlerine sindirebildiler. Dernek olarak, savunduğumuz ilkeler çerçevesinde veremeyeceğimiz bir hesabımızın bulunmamasının rahatlığıyla hareket ettik.” Boyner, herkese kıvanç veren ekonomiyle ilgili göstergelerin, ileriye yönelik umut ve hırsın üzerine işçi ölümlerinin gölgesinin çok sık düştüğüne de dikkat çekti.

İŞ İÇİN EĞİTİM ALMAM LAZIM

DAHA önceki demeçlerinde başkanlıktan ayrılınca eşi Cem Boyner’le Ayvalık’ta enginar yetiştireceğini söyleyen Ümit Boyner’e bu düşüncesini sorduk. Boyner, “Maalesef bunu hemen yapamayacağım. İşe dönmem gerekiyor. Ama o kadar uzak kaldım ki işlerden arkadaşların bana bir eğitim vermesi lazım. Sömestr tatilinden sonra işe yoğunlaşacağım” dedi.

‘Cinayetler umut ışığını söndüremez

ÜMİT Boyner, Kürt sorununa da değindi ve şunları söyledi: ”Kürt meselesinde esen barış rüzgarları, içimde Paris’te işlenen cinayetlerin söndüremeyeceği bir umut ışığının yanmasına yol açıyor. Toplumsal dokumuzu giderek daha derinden kemiren bir sorunun çözümünde sona yaklaştığımız duygusu içimi ısıtıyor. Toplumun neredeyse her kesimi artık ’çözüm’ diyor. ’Artık silahlarla değil, birbirimizle konuşalım’ diyor. Ne olursak olalım kendimize hangi kimliği uygun görürsek görelim bu toprakların insanıyız. Bizler ve çocuklarımız barışı ve çözümü hak ediyoruz. Terörün sona erdirilmesi kadar Kürt sorunun çözümüne odaklanacağımıza dair ümitler besliyorum. Tüm bu duygular ayrılık hüznümü dengeliyor.”

‘Reform önlemleri hızla alınsın, Anayasa çalışmaları tamamlansın’

TÜSİAD’IN yeni Başkanı Muharrem Yılmaz, başkan olarak yaptığı ilk konuşmada, ”İçinde bulunduğumuz düşük büyüme sürecinden süratle sıyrılmak için sürdürülebilir büyümenin temel bileşeni olan mikro reform önlemlerinin hızla ele alınması gerekmektedir” dedi. Yılmaz, gelecek dönemin, kurumsal birikimin tüm gücüyle seferber edilmesi gereken bir dönem olacağını anlatarak, ”Zira, dünya düzeninin yeniden yapılandığı bir ortamda, ülkemizin karşı karşıya kalacağı siyasi, ekonomik, sosyal ve dış politika tercihleri, geleceğimizi şekillendirecek. Bu tercihler, halkımızın refah seviyesini, yaşam kalitesini, gelişmişlik düzeyini ve ülkemizin dünyadaki yerini yakından etkileyecek” diye konuştu. Yılmaz, yönetim kurulunun görev yapacağı dönemde öncelikli olarak ele almayı planladığı konulara ilişkin şunları anlattı: ”İlk olarak Uzlaşma Komisyonu’nun yeni anayasa çalışmasını tamamlamasını ümit ediyoruz. Bu sürece, elimizden gelen bütün katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Yeni anayasa, Türkiye’nin kronikleşmiş sorunlarının çözümü için önemli bir adım atılmasını sağlayacaktır. Son 1 ayın gelişmeleri kamuoyumuzun toplumsal barışa ulaşmak için meşru tüm yöntemlerin denenmesini desteklediğini göstermektedir. Gerek terörün bitirilmesi, gerekse Kürt meselesinin çözüme ulaştırılması yolundaki tüm çabalara destek veriyoruz.”

İŞTE YENİ YÖNETİM

- Muharrem Yılmaz
- Cansen Başaran Symes
- Tayfun Bayazıt
- Memduh Boydak
- Osman F. Boyner
- Cenk Çimen
- Haluk Dinçer
- Esin Güral Argat
- Tarkan Kadooğlu
- Simone Kaslowski
- Sedat Şükrü Ünlütürk
- Volkan Vural

FEDAKARLIK OLACAK

MUHARREM Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığı’nın kolay bir görev olmadığını, işten ve aileden fedakarlık gerektirdiğini bildiğini, yönetim kurulu üyeleriyle beraber derneğin tüzüğü, değerleri ve amaçları doğrultusunda görevlerini yerine getirmeye çalışacaklarını kaydetti.

‘Hâlâ klasikleri sakıncalı mı değil mi diye tartışıyoruz’

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye’de son günlerde yaşanan en önemli gelişmenin Kürt sorunun çözümü için başlayan süreç olduğunu vurgulayarak, “Bunun çok etaplı bir süreç olacağını düşünüyoruz. Ama çözüm için netleşmesi gereken bir yol haritası bekliyoruz. Terörün bitmesi, demokratik hakların ve uygulamaların yerleşmesine, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal geleceğine büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.

Yücaoğlu, son dönemde okuduğu bir kitaptan da söz ederek, “Türkiye’de biz hala dünya klasiği olan bazı kitapların, sakıncalı olup olmadığını tartışıyoruz. Halbuki doğu ve batı medeniyetlerinin yarattığı referans kitaplarını bir şekilde çocuklarımıza okutmalıyız. Onlara bu değerleri özümsemesinin yolunu açmalıyız” diye konuştu.

‘İlk kez bir Kürt işadamı giriyor’

TÜSİAD’IN ilk Güneydoğulu yönetim kurulu üyesi Tarkan Kadooğlu, bu görevinin bölgede de sevinçle karşılandığını söyledi. Tebrik telefonlarına yetişemediğini kaydeden Kadooğlu, “İlk kez Güneydoğu’dan Kürt bir işadamı böyle önemli bir derneğin yönetimine giriyor. Hedefimiz bölgenin sorunlarını yönetime taşıyıp çözüm üretmeye çalışmak” dedi. Bir diğer yeni üyeMemduh Boydak, Türkiye topraklarında bir bütün olduklarını belirterek, TÜSİAD’ın tüm ülkenin derneği olduğunu söyledi.

‘Vergi vermiyor’ diye eleştirilen Google üye oldu!

- Genel kurula katılım, önceki yıllara göre daha azdı. Mustafa Koç, Bülent Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan, Ömer Dinçkök Feyyaz Berker genel kurulun ağır toplarıydı.

- Genel kurulda eski başkanların ve üyelerin çocukları öne çıktı. Cem Boyner kızı Ayşe Boyner’le gelirken, Ömer Dinçkök’ün kızı, Erkut Yücaoğlu’nun gelini Gamze Dinçkök Yücaoğlu da Divan Kurulu’nda görev aldı.

- Derneğe 45 yeni üye katıldı. Cemiyet hayatındaki hanımları umreye götürmesiyle gündeme gelen Diyarbakırlı işkadını Nadire İçkale’nin kızı Diyar İçkale Güntekin, Türkiye’de vergi vermiyor diye eleştirilen Google’ın Türkiye Temsilcisi Bülent Hiçsönmez yeni üyeler arasında yer aldı.

- Derneğin bütçesi geçen yıl 126 bin lira fazla verdi. 14 milyon 445 bin lira olarak öngörülen giderler 14 bin 259 lira oldu. 2013 bütçesi ise 14 milyon 775 bin lira olarak yapıldı. 24 bin lira olan aidat yüzde 4 zamla 25 bin liraya çıkarıldı.

- TÜSİAD çalışanları Ümit Boyner için sürpriz bir film hazırladı. Bu TÜSİAD tarihinde bir ilk olurken Boyner konuşmasını bitirdiğinde dakikalarca alkışlandı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜSİAD Başkanlığı’na seçilen Muharrem Yılmaz’ı ilk tebrik eden isimlerden oldu.

Patronlar 2013 yılı için iyimser

TÜSİAD’IN genel kurulda dağıttığı kitapçığa göre patronlar bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 4.3 büyümesini bekliyor. TÜSİAD olumlu senaryoya göre ise yüzde 6.1 büyüme tahmin ediyor. Enflasyonun temel senaryoda yüzde 7.1, olumlu senaryoda yüzde 7.3 olacağı öngörülüyor. 2013’te işsizlik temel senaryoda yüzde 9.1, olumlu senaryoda yüzde 8.8 olarak tahmin edilirken, ihracat beklentisi temel senaryoda 171 milyar dolar, olumlu senaryoda ise 188.8 milyar dolar olarak yer aldı. 2013’te cari açık/GSYH oranı temel senaryoda yüzde 6.5, olumlu senaryoda yüzde 6.8 olarak tahmin edildi.

Haberin Devamı