Gazete Vatan Logo

En hevesli girişimci unvanını krizdeki ‘Komşu’ya kaptırdık

Amway’in 24 ülkeyi kapsayan ‘Küresel Girişimcilik Araştırması’na göre, ekonomik krizdeki Yunanistan vatandaşları ‘en hevesli girişimci’ ünvanını Türkler’den aldı ve birinci sıraya oturdu.

Amway Avrupa Dış İlişkiler Bölge Müdürü Candan Çorbacıoğlu, 24 ülkeyi kapsayan ‘Küresel Girişimcilik Araştırması’na göre ekonomik krizdeki Yunanistan vatandaşlarının ‘en hevesli girişimci’ ünvanını Türkler’den aldığını söyledi.

Her yıl yapılan araştırmada girişimci olmak için en girişimci milletin Türkler olarak öne çıktığını kaydeden Çorbacıoğlu, “Araştırmanın amacı girişimciliğe, yarattığı fırsatlara dikkat çekmek. Yunanistan vatandaşları krizden sonra atağa kalktı ve Türkler’i geçerek birinci sıraya oturdu. Bunda en büyük etken ekonomik kriz yüzünden birçok insanın işinden olması. Aynı şekilde krizden derin etkilenen Portekiz de sıralamada yukarı çıktı” diye konuştu.

İnsanların kriz döneminde arayışa girdiğini, Amway’in de bu insanlara kendi işlerini kurma fırsatı sunduğunu dile getiren Çorbacıoğlu, “Türkiye’deki girişimci profilimizde özellikle eski bankacılar var. Krizde zarar görüp bizimle çalışmaya başlayanlar şimdi lider statüsüne ulaştılar” dedi.

Haberin Devamı

Araştırmanın 2013 yılı verilerine de değinen Çorbacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ege Bölgesi geride

“Başarısızlık korkusu girişimciliğin önündeki en büyük engel. Türkiye’de kendi işinin sahibi olma yönündeki isteklilik yüzde 39 oranla dünya ortalamasının üzerinde kalmayı sürdürüyor. Türkler, ekonomik şart ve engeller karşısında diğer dünya ülkelerine göre çok daha az endişeli. Uluslararası ölçekte en yüksek sırada yer alan bu durum yüzde 41 ile ‘iflasa kadar gidebilecek finansal yükler’ ve yüzde 31 ile ‘ekonomik kriz tehdidi’ olurken, Türk katılımcılar ise bu konulardan çok daha az endişeleniyor. Türkiye’de bir işe başlamanın en cazip tarafı ‘bir işverene bağlı olmamak ve kendi kendisinin patronu olmak’. Yüzde 78 ile Doğu Anadolu ve yüzde 75’er oranla Karadeniz ve Marmara bölgelerindeki katılımcılar girişimciliğe olumlu bakıyor. Ege ise yüzde 30 oranıyla yüzde 70’lik dünya ortalamasının çok altında.”

Haberin Devamı

Türkiye Avrupa’da ikinci büyük pazar

DÜNYANIN en büyük doğrudan satış şirketlerinden Amway, Türkiye pazarında büyüme planları yapıyor. Türkiye’de şu anda 270 bin serbest girişimci ile çalışan şirket, geçen yıl satışlarını yüzde 9, serbest girişimci sayısını ise yüzde 17 artırdı. 2013 yılını 180 milyon TL ciroyla kapatan Amway Türkiye, 5 yıl içinde 400 bin serbest girişimciye, 400 milyon TL ciroya ulaşarak Türkiye’yi Amway’in dünyadaki ilk 10 pazarından biri haline getirmeyi hedefliyor. Türkiye’ye gelişinin 20’nci yılını kutlayan Amway Türkiye, şu anda grup içinde Avrupa’nın 2’inci, dünyanın da 12’inci büyük pazarı konumuna geldi.