Gazete Vatan Logo

EYT'de tüm detaylar netleşti! EYT'de kapsam genişler mi?

EYT'de tüm detaylar netleşti. EYT’ye ilişkin kanun teklifi Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek ve haftaya Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşması bekleniyor. EYT'de kimler emekli olabilecek? EYT'de prim gün sayısı kaç olacak? EYT'de merak edilen soruları Ekonomist Muhammet Bayram CNN Türk'te yanıtladı.

EYT'de tüm detaylar netleşti! EYT'de kapsam genişler mi?

EYT düzenlemesi Meclis'e geldi, kanun teklifi perşembe günü Meclis'te görüşülecek. Emekli olmak için gün sayan EYT'lilerin aklında pek çok soru var. Merak edilen soruları Ekonomist Muhammet Bayram CNN Türk ekranlarında yanıtladı.

Kapsam genişler mi?

Emeklilikte prim gün sayısının 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında olacağını belirten Ekonomist Muhammet Bayram, "Yaş şartı ortadan kalktı. EYT'liler rahat bir nefes aldı. Ancak bazı şartlar var. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi meclise sunuldu. Teklif TBMM plan bütçe komisyonunda görüşülecek. Komisyondan geçerek meclis genel kurulu'na gelmesi planlanıyor. Peki bu görüşmelerde kapsam genişler mi?

“2 şartımız var. Bunlardan biri sigortalılık süresi. Burada sayın Akbaşoğlu’nun yapmış olduğu açıklamada 5 bin ila 5 bin 975 gün prim gün sayısıyla emekli olacağını söyledi. Bu kapsam genişleyebilir. Çünkü çözülmesi beklenen kafalarda soru işareti oluşturan bazı hususlar var. Çözülmesi beklenen hususlardan birincisi prime takılanlar. Bu bir mağduriyet değil. Prime takılanlar sadece primle alakalı günlerini bekleyecekler. 31 Aralık 1999 tarihinin EYT'ye dahil olmasını bekleyenler de var ama 1 Ocak 2000 tarihinde de emekli olmak isteyenler olabilecektir. Bunu da çok fazla ihtimal dahilinde görmüyorum. Bir diğer kapsam ise BAĞ-KUR prim eşitlemesi. Burada talepler BAĞ-KUR priminin SSK ile eşitlenmesi.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı