Gazete Vatan Logo

Elektrik fiyatlarıyla ilgili flaş açıklama! Faturalar değişiyor, ay sonunda...

Elektrik fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Faturalar değişiyor. Milyonlarca aboneyi yakından ilgilendiriyor. Elektrik faturalarında büyük indirim sağlıyor. Elektrik faturasında aylık 270 lira tasarruf yapmak mümkün. Durdukları yerde, kapalı olsalar dahi elektrik harcayan elektronik cihazlardan birçoğumuzun haberi yok. Bunun içinse sadece fişte takılı durumda unutulmaları yetiyor. Kapalıyken bekleme moduna geçerek elektrik tüketen bu cihazlar, uzmanlar tarafından 'vampir' olarak nitelendiriliyor. Yapılan araştırmalara göre ortalama olarak bir evde harcanan elektriğin yüzde 10'u 'vampir cihazlar'a ait. Bu küçük gibi görünse de aslında hesaplandığında yıllık fatura maliyetini yükseltebiliyor. Peki hangi cihazlar, ne kadar elektrik harcıyor? İşte elektrik faturalarında tasarruf sağlayacak yöntemler...

Elektrik fiyatlarıyla ilgili flaş açıklama! Faturalar değişiyor, ay sonunda...

Elektrik faturasıyla ilgili flaş açıklama. Prize takılı halde bırakılan cihazlar kapalı olsa da elektrik yakmaya devam ediyor. Peki durdukları yerde elektrik harcadıkları için 'vampir' olarak adlandırılan bu cihazlar hangileri, elektrik faturasına etkisi ne oluyor? Mühendis Kerem Çilli dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Enerji fiyatlarının 2022 yılı başı itibarıyla artmasının "Faturadan nasıl tasarruf edebiliriz?" sorusunu ön plana çıkardığını söyleyen elektrik-elektronik mühendisi Kerem Çilli, "Örneğin 13,3 inch bir laptop şarj adaptörü boşta çalışırken sadece 1 Watt güç tüketiyor. 18 inch bir monitör 0,6 Watt , mini kahve makinası 1,1 Watt, mürekkep püskürtmeli yazıcı 0,7 Watt gibi anlık tüketimlere sahipler. 1kWh = 2 TL fiyatı olduğunu düşünürsek bu değerler aylık 1- 1,5 TL civarında faturamıza yansıyacaktır" bilgisini verdi. En çok hangi cihazların bekleme modunda elektrik harcadığını da açıklayan Çilli, özellikle iki elektronik alete dikkat çekerek şunları söyledi:

Maç yayınlarını izlemek için kullandığımız dekoder 8,5 Watt standby konumunda güç tüketiyor. Tabii ki bu değer cihazdan cihaza farklılık gösterebilir. Cihazı sürekli açık bıraktığımız en kötü senaryoda da faturaya aylık 12-13 TL civarında, yılda ise 150 TL civarında yük getirebilir. TV konusu ise çok şaşırtıcı. Birçok TV üreticisi standby modunda 0,5 Watt-1 Watt civarında değerler veriyor. Bu da faturaya aylık 1-1,5 TL etki edecektir.

Haberin Devamı

SANDIĞINIZ KADAR 'AKILLI' DEĞİL

Burada dikkat edilmesi gereken noktanın akıllı televizyonlardaki farklı donanımlar ve özellikler olduğunun altını çizen Çilli, "Bu özellikler açık olduğunda, bekleme modunda bile örneğin 55 inch televizyonda 15 Watt gibi bir tüketim olabilir. 15 Watt tüketim en kötü senaryoda (7 gün 24 saat ve 365 gün) sürekli tüketim yaparsa faturaya yılda 270 TL civarında bir yük getirebilir. TV özellikleri ve bu özelliklerin açık mı yoksa kapalı mı olduğundan emin olmanızı öneririm" sözleriyle kullanıcılara uyarılarda bulundu.

BU AYARLARA DİKKAT!

Güç tüketimleri konusunda en pratik tasarruf yöntemin kullanılan elektrikli eşyaya giden elektriği tamamen kesmek olduğunun altını çizen Kerem Çilli, “Bunu piyasada kolayca bulabileceğiniz açma-kapama anahtarlı prizlerle yapabilirsiniz. Hatta bu haber size ilham verir ve almak isterseniz akım korumalı modelleri tercih etmenizi öneririm. Kullanılmadığında elektrikli ev aletlerinin üzerindeki mekanik (varsa) açma kapama düğmesinden kapatılması veya tamamen fişten çekilmesi yararlı olacaktır.

Haberin Devamı

Gelişen elektronik donanım ve yazılım teknolojileri ile birçok elektrikli ev aleti 'akıllı cihazlar' haline dönüşüyor. Örneğin bir televizyonun uzun süre çalışmamasından dolayı otomatik kapanabilmesi gibi. Bizler nasıl ki tasarruf yapmak için arayış içerisindeysek, elektronik ürünler üreten firmalarda aynı işi daha az enerjiyle nasıl yapabilirim sorusunun peşinden gidiyorlar” dedi.

Çilli'ye göre 'otomatik koruma modu' varsa televizyonun bu ayarı aktif hale getirilerek güç tüketimi azaltılabilir. "Ekran parlaklığını düşürmek televizyon çalışırken harcanan enerjiyi azaltacaktır" diyen Kerem Çilli şunları da ekledi:

Haberin Devamı

Bazı televizyonlarda 'eco mode' olarak adlandırılan, ekonomik güç tüketimi sağlayan mod seçilebilir. Otomatik kapanma ayarı kullanılarak uzun süre bir işlem yapılmadığında TV'niz kendini kapatabilir ve siz de tasarruf sağlayabilirsiniz. Genel olarak alacağımız tüm elektronik aletlerin ne kadar güç harcadıklarına dikkat ederek almak tasarrufu en baştan yapmayı sağlayacaktır. Ayrıca televizyonların içerisindeki yazılımları güncel tutmak, enerji sarfiyatında iyileştirme de sistemin hatasız ve daha verimli olması açısından önemli.

Gerçek tasarruf ve enerji verimliliği açısından bakıldığında enerjinin tüketildiği yerde üretilebilmesi en istenen senaryo. Güneş enerjisi ve güneş panellerinin gerekliliğine de değinen Çilli, “Daha basite indirgeyelim; evde birçok enerji harcayan cihaz var ve biz evimizin çatısında, cephesinde, balkonunda elektrik üretiyoruz. Bu örnek bir ticarethane veya fabrika için de geçerli" yorumunu yaptı. Güneş enerjisinin gücü yettiğince evdeki tüm elektrikli aletlerin ihtiyacını karşılamaya çalıştığını ve bu sebeple bir küçük panel ile dahi güneş enerjisiyle tanışmanın mümkün olduğunu dile getiren Kerem Çilli, “Avrupa’da balkon tipi kurulumlar buna en güzel örnek. Biz de evimizin balkonunu kırdık ve güneş panelleri yerleştirerek elektrik üretiyoruz" bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Ortalama 500 TL fatura ödeyen bir ev sahibi için 3 kW civarında bir kapasite kurulumu yeterli olabilir. Bir mühendislik firmasıyla anlaşıp, projelendirme ve diğer başvuru kısımlarını halledebilirler. Ortalama bir sistem için 5-6 bin dolar civarında yatırım gerekebilir. Çok daha düşük bütçelerle küçük bir sistem de mümkün. (Gonca Kocabaş-Milliyet)