Gazete Vatan Logo

Ekonomide nefesler tutuldu! Gözler piyasayı etkileyecek kritik tarihe çevrildi

Yılın ikinci enflasyon rakamı pazartesi günü açıklanacak. Ocak ayında enflasyon TÜFE'de aylık bazda yüzde 6,7 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 64,86 olarak gerçekleşti. Gözler şimdi şubat ayı rakamlarında. Peki, enflasyonun ne zaman zirve yapması ve ne zaman düşüşe geçmesi bekleniyor? İşte tüm detaylar...

Ekonomide nefesler tutuldu! Gözler piyasayı etkileyecek kritik tarihe çevrildi

Gözler bir kez daha enflasyon rakamlarına çevrildi. TÜİK verileri 4 Mart pazartesi saat 10:00'da açıklayacak. Peki, mevcutta enflasyon hangi noktada? Ekonomi yönetimi nasıl mesajlar veriyor?

OCAK'TA ENFLASYON AYLIK %6,7, YILLIK %64,86 GELDİ

Ocak ayında enflasyon, TÜFE'de aylık bazda yüzde 6,7 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 64,86 olarak gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi ise ocakta yüzde 4,14 artarken, yıllık bazdaki artış ise yüzde 44,20 olarak gerçekleşti.

Ocak ayında en yüksek artış hava yolu ile yolcu taşımacılığında oldu. En az artış gösteren ürünler ise çocuk, kadın ve erkek giyimi olarak verilere yansıdı.

ENFLASYONUN SEYRİ NE OLACAK?

Peki enflasyonun seyri ne olacak? Merkez Bankası enflasyon tahminini değiştirmedi. 2024 yılsonu için yüzde 36, 2025 için yüzde 14 olarak korundu. 2026 için tahmin ise tek hane yüzde 9. Zirvenin ise yüzde 70'i aşıp mayıs ayında görülmesi bekleniyor.