Gazete Vatan Logo

Dünya değişti biz de enerjide esneyeceğiz

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Göçmen, atıl kapasite yaratmamak için esnek portföy yönetimine geçtiklerini zira dünyada ve Türkiye’de büyüme tahminlerinin düştüğünü söyledi

Sabancı’da Enerji Grup Başkanı olduktan sonra ilk kez basının önüne çıkan Mehmet Göçmen, grubun enerji politikaları ile ilgili yeni stratejiyi paylaştı. Yatırımlar bittiğinde Türkiye’nin enerji üretiminde yüzde 10-11 pay almak istediklerini söyleyen Göçmen, bunun yanı sıra esnek portföy yönetimi izleyeceklerini de belirtti.

Türkiye’de son 12 yılda sektörün hem arz tarafıyla hem tüketim tarafıyla çok hızlı bir büyüme gösterildiğini dile getiren Göçmen, şöyle devam etti:

“Arz tarafında, bendeki rakamlarla son 12 yılda 2.1 defa artarak bugünkü 68 gigavat seviyesine geldi. Tüketim tarafı 2009’a kadar bazı yıllar yüzde 9’larda, ortalama yüzde 6-7’lerden fazla büyüyerek, çok ciddi bir büyüme hızıyla bugüne geldi. Enerji sektörü Türkiye’de birçok alandan beklenmeyecek üst performans gösterdi. Bugün vardığımız noktada arzla talep arasında talebin düşük kalmasıyla, arz fazlası bir ortam oluştu. Sadece ekonomimizin daha yavaş büyümesiyle değil, ayrıca mevsim koşulları, enerji verimliliği bilinci gibi nedenlerle de talebin artış hızı biraz daha düşmüş durumda. Kaynakların verimli kullanımı çok daha önem kazandı.”

Haberin Devamı

Serbest piyasa koşullarının oluşturulmasının da şeffaflığa ilave yapacağına işaret eden Göçmen, serbest tüketici limitlerinin değişimi ve sosyal tarife gibi konuların da 2015 yılı içinde kararlaştırılması gereken unsurlar olduğunu ifade etti.

Mehmet Göçmen, piyasanın daha liberal, rekabetçi ve daha şeffaf bir yapıya ulaşması yönünde gerekli adımların gelecek dönemlerde atılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

EPİAŞ faaliyete geçsin

“Yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile çerçevesi çizilmiş olan EPİAŞ daha fazla zaman kaybetmeden faaliyete geçirilmeli. Düzenleyici kurum ve hükümetin, bu yeni tarife döneminde ana kriterleri açıklamayı erken yapması Türkiye’nin lehine olacak. 2015-2016 yıllarında Türkiye’yi bekleyen belirsizlikleri göz önüne alırsak, 2016 yeni tarife döneminin erken açıklamasının enerji sektörünün önündeki engelleri kaldıracağının ve bu durumun dış finans ve yatırım çevrelerinde şeffaflık sağlayacağının altını çizmek istiyorum. Bütün umutlarımız bu güvenle önümüzdeki dönemde, hedefe doğru gideceğimizi gösteriyor. Bu sektöre olumlu bakanlardanım.”

Haberin Devamı