Gazete Vatan Logo

Dünya 4 milyar dolarlık 3 boyutlu baskı yapacak!

Dünya 4 milyar dolarlık 3 boyutlu baskı yapacak!

2014’ün trendleri arasında 3D baskı, giyilebilir teknolojiler, implantlar öne çıkıyor. 3 boyutlu baskı endüstrisinin 2015’te 4, 2021’de 10 milyar doları aşması bekleniyor.

Teknoloji ve iş süreç yönetimi hizmetleri sunan şirketi Xerox, 2014 yılında gündemde olması beklenen teknoloji trendleri ile ilgili bir açıklama yayınladı. Buna göre; 2014 yılı önceki yıllarda açıklanan teknolojilerin geliştirildiği ve yeni teknolojilerin duyurulduğu bir yıl olacak. Yeni teknolojiler günlük yaşamımıza yenilikler katacak. Örneğin en sevdiğiniz mağaza ve restoranların önünden geçerken cep telefonunuza size özel indirim kuponları ve teklifleri gelecek. Kronik bir hastalığınızı tedavi etmek için vücudunuza yerleştirilen bir çip, hayati verileri gerçek zamanlı olarak doktorunuza gönderecek. Satmayı düşündüğünüz ürünün 3D baskı ile yapılan bir prototipini müşterilerinize önceden sunabileceksiniz. Teknolojik gelişmeler ve araştırma şirketlerden gelen veriler ışığında Xerox’un öngördüğü 2014 yılında trend olacak teknoloji, uygulama ve yaklaşımlar şu şekilde sıralanıyor:

Mobil cihaz ve tabletlere girecek

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER VE SANAL GERÇEKLİK: Bu teknolojilerden en bilineni Google Glass ve iWatch gibi ürünlerle ilgili yeni duyurular 2014 yılında bizi bekliyor. Ayrıca 2014 yılında, gelişmiş 3D içerikler barındıran çok farklı sanal gerçeklik uygulamalarına şahit olunacak. Yaratılan bu sanal gerçeklik teknolojileri, mobil cihazlar ve tabletler üzerinde çalışan uygulamalara dönüşerek önümüzdeki yıl hayatımıza girecek.

İltihap iyileşecek, dokular yenilenecek

İMPLANT CİHAZLAR: Kalp pilleri, platin kalça, omurga vidaları ve yapay diskler gibi implant ürün teknolojilerinin 2014 yılında insan sağlığına olumlu katkıları olacak.

Yakın zamanda bu cihazların daha da gelişeceği ve daha geniş alanlarda kullanılacağı belirtiliyor. Rochester Yüksek Teknoloji Enstitüsü, lazer ışınlarını, bir insan ekleminin içindeki ilacı etkinleştirmek için kullanmanın yollarını arıyor.

Bu lazer ışını sayesinde vücuttaki iltihap hafifleyecek ve doku yenilenmesi sağlanacak. Ayrıca bilim insanları vücuttaki hasarlı dokuları belirleyecek elektronik hap üzerinde çalışıyor.


Yazıcı fiyatı düşüyor

3D BASKI: 3D baskı, prototipleme kolaylığı sağlıyor. 3-D baskı endüstrisinin 2015 yılında 4 milyar dolar, 2017 yılında 6 milyar dolar, 2021 yılında ise 10.8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2014 yılında 3D yazıcıların fiyatlarının daha uygun hale gelmesi, Wi-Fi bağlanabilen giriş seviyesi modellerin 1.500 doların biraz altına düşmesi bekleniyor. Uzmanlar, 3D baskının küçük işletmeleri yatırım yapmadan potansiyel yatırımcıya dönüştüreceğini ve ön üretim yapmadan prototip inşa etmeyi sağlayacağını söylüyor.

Bulut bilişim her yeri kaplayacak

BULUTLA ENTEGRE CİHAZLAR: Bulut bilişim uygulamaları 2014 yılında kullanım alanlarını ve hacimlerini arttıracak. Masaüstü, dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi cihazların, bulut bilişim ile çalışma sistemlerine entegre olma süreci yaygınlaşacak. Bulut bilişimle entegre geliştirilen cihazlar, çalışmayı zaman ve mekandan bağımsızlaştıracak. Güvenlik, bulut sistemler üzerinde en çok yatırım yapılan konu olacak.

Analiz yapabilen yazılımlar yolda

BÜYÜK VERİ ANALİTİĞİ: Mobil cihazlar ve sosyal medya uygulamaları yaklaşık 4 milyar insan tarafından kullanılıyor. Sadece Facebook’un 1 milyardan fazla, Twitter ve Google+’ın yaklaşık 500 milyon kullanıcısı bulunuyor. Twitter üzerinden günde yaklaşık 400 milyon tweet gönderiliyor. Facebook üzerinden, günde 350 milyon fotoğraf paylaşılıyor. Sensörler ve video kameralardan gelen içeriğin de eklenmesiyle çok yüksek hacimli verilerin analiz ihtiyacı doğuyor. Xerox, 2014 yılında şirketlerin kendi ürünleri ve marka imajını izlemek için sosyal medya analizleri yapan yeni yazılımlar üzerinde çalıştığını belirtiyor.

Haberin Devamı