Gazete Vatan Logo

Dr. Kıyamet: Bernanke’nin açıklaması çok abartıldı

Öngörüleri nedeniyle ‘Dr. Kıyamet’ olarak bilinen dünyaca ünlü finans uzmanı ve yatırım gurusu Marc Faber, “FED’in açıklamaları biraz abartılıyor. Kısa vadeli bir etkisi olsa da uzun sürmeyeceğine inanıyorum” dedi. Faber, şöyle devam etti:

“FED tahvil alımını durduracağını söylemedi. Bu piyasalar tarafından yanlış algılandı. FED tahvil alımları azaltacaklarını ve eğer ekonomik iyileşme görülürse tahvil alımını durdurabileceklerini bildirdi. Başka bir şey söylemedi. Bu tamamen ekonomik gidişata bağlı. Ekonomik durum kötüleşirse daha fazla tahvil alımı yapmak durumunda kalacaklar. FED’in açıklamaları biraz abartılıyor. FED’in açıklamalarının etkisi son derece kısıtlı olacaktır. Piyasalar ekonomiye bağlıdır. Açıklamların kısa vadeli bir etkisi olsa da uzun sürmeyeceğine inanıyorum. Piyasaların sadece dünkü FED açıklamaları üzerinden tepki verdiğini düşünmüyorum. Çünkü FED’in tahvil alımlarını azaltması zaten uzun süredir tartışılıyordu. Ben Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan ülke borsalarında zirveden yüzde 20 düşüşler görüyoruz. Bu beraberinde gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinde de değer kayıplarını getiriyor.”

Her an çöküş görülebilir

Önümüzdeki dönemde küresel finans piyasalarında bir çöküş yaşanıp yaşanmayacağına dair soruya yanıt veren Marc Faber, “Piyasalar son derece kırılgan. Küresel piyasalarda bir günde yüzde 20-30 oranında düşüşler görülebilir her an bir çöküş yaşanabilir” dedi.

Altın 1.000 dolara gerileyecek

1999 ve 2011 arasında altın ve gümüşün en iyi performans gösteren varlıklar olduğunu belirten Marc Faber, “Şimdi altın fiyatlarında düzeltme dönemindeyiz. Belki onsu 1.000 dolarlara kadar gerileyecek. Bu bir tahmin değil, olasılık. Şu anda altın konusunda insanlardaki ruh hali son derece negatif. Küçük ve büyük spekülatörler ve ticari kurumlar var işin içerisinde. Şu anda altında düşük fiyata yaklaştığımızı düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı