Gazete Vatan Logo

Doların kaderi belirlenecek! Fed'in yeni dönemi şekilleniyor

Fed'in Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu Perşembe günü başlayacak ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü yapacağı konuşma etkinliğin ana konusu olacak. Powell'ın faiz oranlarının gidişatı, ekonominin genel durumu ve enflasyon baskılarının Fed'in mevcut hedeflerini yeniden düşünmeye sevk ettiği yönündeki yorumları odakta olacak.

Doların kaderi belirlenecek! Fed'in yeni dönemi şekilleniyor

Fed, Başkan Jerome Powell'ın önümüzdeki Cuma günü Kansas City Fed'in Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumunda konuşacağını duyurdu.

Son yıllarda Fed başkanı, bu yıl 24-26 Ağustos tarihlerinde Grand Teton Ulusal Parkı'ndaki Jackson Lake Lodge'da yapılacak olan üç günlük konferansın açılış konuşmasını yaptı.

Fed Perşembe günü yaptığı açıklamada, Powell'ın konuşacağını duyurdu.

Yatırımcılar, Fed'in geçen ay yüzde 5,25-yüzde 5,5 aralığına yükselterek 22 yılın en yüksek seviyesine yükselttiği faiz oranlarının görünümüne ilişkin ipuçları için merakla beklenen konuşmaya bakacak.

 Powell, ekonomik veriler beklenenden daha güçlü gelmeye devam ederken konuşmaya hazırlanıyor.

Geçen hafta, Temmuz perakende satış raporu, satışların ay boyunca yüzde 0,7 büyüdüğünü ve ekonomistlerin öngördüğünün neredeyse iki katına çıktığını gösterdi . Rapor, AtlantaFed'in GDPNow tahminini yükseltti ve izleyici artık üçüncü çeyrek büyümenin yıllık yüzde 5,8'lik bir orana ulaşacağını tahmin ediyor, bu 2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana en hızlı hız oldu.

Haberin Devamı

Daha da önemlisi, Powell'ın konuşması, 31 Ağustos'ta PCE enflasyon verilerinin ve 1 Eylül'de Ağustos istihdam raporunun yayınlanmasından önce geliyor.

JPMorgan'ın ABD'li baş ekonomisti Michael Feroli Cuma günü, "Powell'ın önümüzdeki hafta yapılacak Jackson Hole toplantısında politikanın nereye gittiği konusunda fazla bir yön verdiğini görmüyoruz.. Belki de Komite'nin desteğini alabileceğini söyleyebileceği tek şey, ekonomideki aşırı enflasyon baskılarını sıkıştırmak için gereken süre boyunca politikanın kısıtlayıcı kalacağıdır."dedi.