Gazete Vatan Logo

Dolar ve euroda son dakika gelişmesi! Tarihi düşüş

Dolar ve euro ilgili flaş gelişme! Rekor seviyeye çıkan dolar ve euro fiyatları Kabine Toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından dibi gördü. Dolar 12.5 lira civarlarına inerken, euro ise 14 lira seviyelerinden işlem görüyor. İşte dolar ve euro fiyatlarıyla ilgili tüm detaylar...

Dolar ve euroda son dakika gelişmesi! Tarihi düşüş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası verdiği mesajlar sonrası döviz kurunda sert düşüş yaşandı. Dolar, yüzde 30'dan fazla değer kaybederek 11 liraya kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bankada TL mevduatı olarak parası bulunan vatandaşların kur endişesini ortadan kaldıracak yeni araçların devreye alınacağını duyurdu.

Erdoğan, "İnsanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak. Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL'den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak" ifadelerini kullandı.

CANLI DOLAR, ALTIN VE EURO FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu gelişmenin ardından döviz kurunda sert düşüş yaşandı. Dolar, yüzde 30'dan fazla değer kaybederek 13 liranın altına kadar geriledi. Aynı dakikalarda euro ve altında da ciddi düşüşler yaşandı. Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gün içerisinde en yüksek 20,79 TL'yi gören euro'da da yüzde 30'u aşkın bir düşüş gerçekleşti. 09.03 sıralarında Euro/TL 13.80 TL'ye kadar geriledi. Döviz kurlarına paralel altın fiyatları da aşağı yönlü hareket etti. Günü 1.028,40 liradan kapatan gram altın aynı saatler civarında 775 liraya kadar geriledi.

Haberin Devamı

Dolar/TL dün gün içerisinde en yüksek 18,40 seviyesini görerek tarihi zirvesini tazelemişti. An itibarıyla dolar 12.5 liradan işlem görüyor. Euro ise şu an 14 lira seviyelerinden işlem görüyor.

UZMAN İSİMDEN İLK DEĞERLENDİRME!

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Ekonomist İslam Memiş şu ifadeleri kullandı:

"Dolarda psikolojik destek seviyemiz 12.50 liraydı. 12.10 seviyelerine kadar gerileyen bir kur gördük. Sabah ilk saatlerden itibaren bankalardan hemen satış yapılacaktır. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı aradaki zarar makasının TL’ye dönüş olacağını düşünüyorum.

12.50 önemli bir destek seviyesidir. Önümüzdeki 3 hafta çok önemli benim için 9-10 liraya kadar gerileyebilir eğer gerilerse bu sürpriz olmaz. Gerçek değeri budur ve test edilebilir. Fed’in faiz artırma süreci gibi nedenlerden dolayı tekrar toparlanabilir. Dalgalı kur politikası görebiliriz.

Haberin Devamı

Özellikle altının gram fiyatı bin 50 liranın üzerine gelmişti orada da geri çekilme görüldü. Dünyada ciddi bir enflasyon artışı var yarın ABD’de büyüme verisi açıklanacak. Mutlaka ons altında bir toparlanma görebiliriz. Bu düşüşlerde vatandaşlarımız altın ve döviz borçları varsa bu düşüşleri değerlendirsin. Bundan sonraki sosyal medyadaki operasyonlara vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor.

"18 LİRADAN DOLAR ALANLAR ZARAR ETTİ"

17-18 liradan dolar aldıranlar vatandaşı zarar ettirdi. Yüksek seviyeden alanlar beklemek zorunda kalacaklar. Ben fiziki satışların daha başlamadığını vatandaş yastık altındaki altınlarını bugün itibaren satacağını düşünüyorum. Satışlar hızlandıkça da kurdaki aşağı yönlü trendin bugün de yaşandığını görebiliriz.

HAZİNE BU KAYNAĞI NEREDEN BULACAK?

Bu hükümetin bir modelidir. Mutlaka Türkiye’nin cari açık problemi gittikten sonra bu normalleşmeler başladıktan sonra insanlar mevduatlarını TL’ye dönecektir. Bu kaynaklar dışarıdaki yatırımcılar tarafından sağlanacaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Doğu’daki yabancı yatırımcıların sermaye yatırımından bahsetti. Geçen yıl Covid-19 sürecinde sert dalgalanmaları gördük. Burada önemli olan vatandaşın verdiği tepkidir. Devletimiz finansman kaynağını mutlaka sağlayacaktır. Devletimizi aciz göstermek ve itibarsızlaştırmak tamamen yapılan bir sosyal medya operasyonudur. Devletimizin kaynaklarında herhangi bir problem yoktur. Orta Doğu’daki yabancı yatırımcıların girişlerini göreceğiz. Önümüzde 3 ay dayanma süreci var bu süreç bittikten sonra döviz kurlarında normalleşmenin görüleceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Bir fırsatçılık vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız 2 haftadan beri şunu ifade etti ‘Bu fırsatçıların gözünün yaşına bakmayacağız’ fırsatçılar bunu hala değerlendiriyorsa bunun karşılığını görecektir. Döviz kuru yükseldi diye yüzde 25’lik artışı yüzde 100 yapanlar bana göre devlet bundan sonra sahaya inecektir ve bunların hesabını soracaktır. Burada hak bizim hakkımızdır. Kur 18 lira oldu daha da yükselecek diye korku pompalamak bu kadar basit değil. Devlet bunu ispatlayacaktır. Burada önemli olan unsur devletin mekanizmalarının sahada çalışmasıdır. İnsanlara korku pompalayanlar bundan sonra ayağını denk alsın.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Şu andaki ekonomik koşullarda TCMB yüksek bir tansiyonu göz önünde bulundurarak ara vermeyi tercih etmiştir. Bu 2022’de faiz indirimine gidilmeyecek anlamı taşımamaktadır. Mart ayına kadar faiz indirme sürecini bana göre yapmayacaktır. Piyasalar normale döndü o zaman tekrar faiz indirimi sürecini devam ettirebilir. TCMB neye ne zaman karar vereceğine herkesten iyi biliyor. Bu süreçte Merkez’in piyasaları yakından takip etmesini dilerim. Tekrar bir rahat nefes alınmışken bugün herkesin yüzü gülerek yatağından kalktı ve bu sürecin devam etmesi hep Merkez’in hem Maliye Bakanlığı’nın politikasıyla belli olacaktır.

Ben kesinlikle hükümetimizin kurum ve kuruluşlarda görev yapan arkadaşlarımızın bu modelin sahada vatandaşlara iyi anlatması gerektiğini düşünüyorum. İletişim konularının şeffaf olması gerekiyor. Biraz daha halka inilen bir modelin geliştirilmesi gerekiyor. Biz analistler olarak TV ekranlarında ya da sosyal medya hesaplarında anlatmaktan ziyade insanlar bunu devletten Merkez Bankası’ndan duymak istiyorlar. Ama bence bunu ekrana çıkıp kamuoyu ile paylaşmak güven verecektir. TCMB ve Hazine Bakanlığı iletişim kanallarını açarsa ve aynı çatı altında kamuoyuna bilgi verirse isabetli bir karar vermiş olurlar."