Gazete Vatan Logo

Dinçer'den çağrı

KOBİ borsalarıyla halka açılma bankaların kredi vermelerini hızlandırır

AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, şirketlerin daha küçük hatta bölgesel ‘KOBİ borsaları’ yoluyla halka açılmalarının, bankaların sermayesi güçlenmiş bu şirketlere kredi vermelerinde hız kazanmasını sağlayacağını açıkladı

AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, şirketlerin daha küçük, hatta bölgesel “KOBİ borsaları” yoluyla halka açılmalarının, Türkiye’ye ivme kazandıracağını, KOBİ’lerin halka açılması ve risk sermayesi kullanmasının, bankaların sermayesi güçlenmiş bu şirketlere kredi vermelerinde hız kazanmasını sağlayacağını belirtti.

Dinçer, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Endeavor Etkin Girişimci Destekleme Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen “İyiGirişim Zirvesi”nin açılışında, Türkiye’de birçok girişimcinin, kredi sağlamada teminat sorunu yaşadığını, bankalarla olan ilişkilerinin yetersizliğini gördüğünü, finansal kararlar konusunda bilgi eksikliği hissettiğini, bu nedenlerle daha başlangıç aşamasında girişimlerinden vazgeçtiğini, bir kısmının yatırım için gerekli sermayeyi sağlarken, daha sonra işletme sermayesi konusunda sıkıntı çektiğini açıkladı.

Türkiye’de girişimcilik ortamını iyileştirmenin ve girişimleri sürdürülebilir kılmanın en önemli yollarından birinin, finansmana erişim sorununu çözmekten geçtiğine işaret eden Dinçer, 2010 yılında hızlı düşen faiz ortamını yaşandığını hatırlatarak, bu süreçte kredilerini yüzde 34, KOBİ kredilerinin yüzde 50 oranında arttığını kaydetti ve bu hızlı büyümenin devam etmesini beklediklerini aktardı.

KOBİ’lerin toplam kredilerden aldığı payın 24 düzeyinde olduğuna işaret eden Dinçer, “KOBİ’lerin toplam üretim ve istihdam içindeki paylarını göz önüne aldığımızda kredilerden aldığı payın kesinlikle artırılması gerekiyor” dedi.

Doğu’ya kayış

Dinçer, KOBİ’lerin ve girişimciliğin gelişiminde diğer finansman alternatiflerini “halka açıklığın artırılması” ve “girişim sermayesi” olarak sıralarken, şu değerlendirmeyi yaptı: “IMF tahminlerine göre 2010 yılında Türkiye’nin milli gelirinin 730 milyar dolar, Brezilya’nın milli gelirinin ise 2 trilyon dolar olması bekleniyor. İki ülkenin borsalarında işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerlerine bakıldığında ülkemizde 300 milyar dolar iken Brezilya’da 1.5 trilyon dolar. Yani Brezilya’nın milli geliri Türkiye’nin yaklaşık 3 katı iken, borsası 5 katı büyüklüğünde. Dolayısıyla borsamız ülke ekonomisine oranla önemli büyüme potansiyeline sahip. Girişimin finansmanında önemli bir unsuru da girişim sermayesi oluşturuyor. Girişim sermayesinde de eksen doğuya kayıyor. ”

Türkiye’de çıkış stratejisi sorunu çözülemedi

SUZAN Sabancı Dinçer, Türkiye’de risk sermayesinin gelişememesinin en önemli nedenini “çıkış stratejisi sorununun henüz çözülmemiş olması” şeklinde açıkladı.

Haberin Devamı