Gazete Vatan Logo

Çocuk işçi krizi

Independent gazetesindeki habere göre; Next ve H&M, Türkiye’deki tedarikçilerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını tespit etti. Bunun üzerine iki şirket, Türkiye’den mal alan diğer giyim markalarından da üretimde Suriyeli çocukların çalıştırılıp çalıştırılmadığını kontrol etmelerini istedi

Çocuk işçi krizi

İNGİLİZ Independent gazetesinin Türkiye’de tekstil üreticilerinin Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına ilişkin haberi şok etkisi yarattı. Independent gazetesinde yer alan bir habere göre, İngiltere’de faaliyet gösteren iki büyük giyim markası Next ve H&M, Türkiye’deki tedarikçilerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını tespit etti. Bu iki firmada Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığının ortaya çıkmasının ardından, Türkiye’den mal alan diğer giyim markalarından da üretimde Suriyeli çocukların çalıştırılıp çalıştırılmadığını kontrol etmeleri istendi.

Independent’ın haberi şöyle devam ediyor: “Çin, Kamboçya ve Bangladeş’le birlikte Türkiye, İngiltere’de satılan tekstil ürünlerinin en büyük üreticilerinden. Topshop, Burberry, Marks&Spencer ve Asos gibi markalar da Türkiye’de üretim yaptırıyor. Türkiye ayrıca 2.5 milyondan fazla göçmen ile dünyada en fazla Suriyeli barındıran ülke.”

Rapora dayandırıldı

Haber, Londra merkezli İş ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi’nin (BHRRC) Suriyeli göçmen çocukların çalıştırıldıkları iddiasını inceledikleri rapora dayandırılıyor. Rapor, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapılarını açmasını övgüyle karşılayan örgüt, raporunda Türk yetkililerin Avrupa Birliği ile yeni varılan anlaşma gereğince geçtiğimiz günlerde Suriyelilere çalışma izni verileceğini açıkladığını hatırlatıyor. Gazete Türkiye’de binlerce Suriyeli’ye 1.300 TL olan asgari ücretin çok altında ücret verildiğini yazıyor. Hem Türkiye yasaları hem de uluslararası mevzuat 12 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmasını yasaklıyor.

Haberin Devamı

28 markaya soruldu

BHRRC, Suriyeli mülteci çocukların Türkiye’deki konfeksiyon atölyelerinde sömürülmesini incelediği çalışması kapsamında geçen ay 28 markaya, Suriyeli çocukların ve yetişkinlerin Türkiye’deki tedarikçileri tarafından sömürülmesi riskine karşı yürüttükleri çalışmaları sordu. H&M ve Next, geçen yıl boyunca çocuk işçi çalıştırıldığı tespitini kabul eden iki marka oldu. Primark ve C&A ise tedarikçi firmalarda Suriyeli göçmen yetişkinlerin çalıştırıldığını tespit etti. Adidas, Burberry, Nike, Puma ile bünyesinde Topshop, Dorothy Perkins ve Burton markalarını bulunduran Arcadia Group tedarikçilerinde Suriyeli göçmen işçi çalıştırılmadığını belirtti. Aralarında GAP, New Look ve River Island’ın bulunduğu 10 firma ise henüz kurula yanıt vermedi.

Haberin Devamı

Rakipler kasıtlı olarak bu haberleri çıkarıyor

İNGİLİZ gazetenin haberine tepki gösteren İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, H&M ve Next’e üretim yapan firmalarda Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına ilişkin haberlerin Türkiye’nin rakipleri tarafından kasıtlı çıkarıldığını belirterek, bu kurgu habere imza atanları kınadıklarını duyurdu. Tanrıverdi, şunları kaydetti: “Bu uydurma haberlerle Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracatta lokomotifi olan hazır giyim sektörüne zarar verilmeye çalışılmasını içime sindiremiyorum. Türkiye’de 35 bin konfeksiyon üreticisi var. Bunların 14 bini ihracat gerçekleştiriyor. Gelsinler bu 14 bin firmayı tek tek gezelim.”

Haberin Devamı

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de Türkiye’nin kaliteli ve standartlara uygun ürettiği için AB’nin ikinci büyük üreticisi olduğuna dikkat çekerek sektörün son zamanlarda bir karalama kampanyası ile karşı karşıya olduğunu söyledi. TGSD Başkanı Şeref Fayat ise özel müeyyideleri olan anlaşmalarla global markalara üretim yaptıklarını, sürekli denetlenen hazırgiyim ihracatçısının Suriyeli çocuk işçi çalıştırmasının mümkün olmadığını ifade etti.