Gazete Vatan Logo

CEO’ya Doğu’yu gezdirdi küçük mağazaya ikna etti!

MediaMarkt Türkiye, uçak kiralayıp Alman CEO’ya Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır’ı gezdirdi. Bu strateji işe yaradı ve merkez küçük metrekareli yerler açmaya ikna edildi.

Alman teknoloji perakendesi devi MediaMarkt’ın Türkiye yönetimi, daha hızlı büyümek için Almanya’daki merkezi daha küçük mağazalar açmaya ikna etti. Şirket CEO’suna Türkiye’nin büyük şehirlerden ibaret olmadığını, gelir düzeyinin daha düşük olduğu yerlerde büyük mağazaların verimli olmayacağını anlatmak isteyen Bülent Gürcan önderliğindeki yönetim, Alman CEO’ya uçak kiralayıp bir günde Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır’ı gezdirdi. Bu strateji işe yaradı ve merkez küçük metrekareli yerler açmaya ikna oldu. Bu karardan sonra AVM’lerde 1.000 metrekarelik yer için görüşmeler başladı.

Daha hızlı büyüyecek

Türk yöneticiler, bu kararla hem daha hızlı hem her yerde büyüme fırsatı bulacaklarını savunuyor. MedaiMarkt’ın şu anda 38 mağazası var ve en küçük mağaza 2 bin 200 metrekare... Geçen Şubat ayında Münih’te Türk gazetecilerle biraraya gelen Media Saturn yöneticileri ve Türkiye CEO’su Bülent Gürcan, geleceğe ilişkin planlarını anlatmıştı. 10 yıllık büyüme planlarını hazırlayan Media Saturn, Türkiye’den kesinlikle çıkmayacağının altını çizerken Türk ekonomisine ve sektördeki potansiyele güvendiğini vurgulamıştı.

Media Saturn Grubu Uluslararası Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Leisten, “Türkiye bizim için çom önemli ve stratejik bir pazar. Türkiye’ye özel bir önem veriyoruz ve Türkiye’nin geleceğine çok inanıyoruz. Türkiye’de sağlam temeller üzerinde bir organizasyon kurduk ve çoklu kanal satış stratejisiyle büyümeye devam edeceğiz. Türkiye 7’nci büyük pazarımız. Biz kısa süreliğine bu pazara girmedik. 10 yıllık planlarımızı hazırladık” açıklamasını yapmıştı.

Türkiye’ye inanıyoruz

MediaMarkt Türkiye CEO’su Bülent Gürcan ise bu yıl 8-10 yeni mağaza açmayı, 2 bin kişiye de istihdam sağlamayı planladıklarını anlattı. Kendilerini sektörün emniyet sübabı olarak nitelendiren Gürcan, şu değerlendirmeyi yapmıştı: “21.5 milyar dolar cirolu bir devin ‘Türkiye’ye çok inanıyoruz, büyüyeceğiz’ demesi çok önemli. Bu açıdan biz emniyet sübabıyız. Kârlılık zorluyor ama rakipler havlu attı. Biz yatırım ve istihdama devam edeceğiz. Geçen yılın ikinci yarısında Media Saturn içinde en hızlı büyüyen ülke olduk. Bu yıl sektörün yüzde 15 büyüyeceğini öngörüyoruz ama bizim büyüme oranımız bunun iki katı olacak.”

Pazarda kalan tek yabancı

Electro World Türkiye’ye 6 milyon lira bedelle bünyesine katan Bimeks, İngiliz Kesa grubuna ait Darty’nin de Türkiye’deki mağazalarını da aldı. Darty Türkiye’de şube olarak göründüğünden işlem şirket satın alma şeklinde değil varlık ve işyeri devri olarak gerçekleştirildi. Bimeks, Darty’nin Türkiye’deki 28 mağazasının içindeki demirbaş, stok ve personelle birlikte devraldı. Darty’nin de Bimeks’in bünyesine girmesiyle pazarda yabancı olarak sadece kısa bir süre önce Alman Media Markt kaldı. ABD’li Best Buy, İngiliz Electro World, Fransız Darty ve Alman EP Center Türkiye pazarından çıkan yabancılar oldu.

Haberin Devamı