Gazete Vatan Logo

Cemal Kalyoncu'dan İstanbul Havalimanı açıklaması: Yabancı yatırımcılar sıraya girdi

Havacılık sektörü hem Türkiye'nin hem de Kalyon Holding’in stratejik sektörlerinin başında geliyor. Holding, geçtiğimiz nisanda İGA İstanbul Havalimanı'ndaki ortaklık payını yüzde 35'ten yüzde 55 seviyesine yükselterek İGA İstanbul Havalimanı'nın en büyük hissedarı olmuştu. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, havalimanının devletten tek kuruş almadan hayata geçirildiğine dikkat çekerek "Orada, 10 milyar 250 milyon Euro harcıyoruz. 7 milyar Euro'sunu kredi ve özkaynaklar ile yaptık. 25 yılda devlete 22 milyar Euro kira ödeyeceğiz. Dünya Bankası, bu tutarı devletten alınan ihale olarak belirtmişti. Bu hatayı sonra düzelttiler" açıklamasında bulundu. Öte yandan Kalyoncu, uçuş ağında çok stratejik konumda bulunan İstanbul Havalimanı'na yabancıların ilgisinin olduğunun da altını çizdi.

Cemal Kalyoncu'dan İstanbul Havalimanı açıklaması: Yabancı yatırımcılar sıraya girdi

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, İstanbul Havalimanı ile ilgili açıklama yaptı. İstanbul Havalimanı'na günde 1400 uçak indiğini, yolcu sayısının ise yıl sonunda 60 milyonu aşacağını söyleyen Kalyoncu, "2019'daki rakamları yakaladık. Yolcu sayısında yıllık yüzde 8 büyüme var. Havalimanı, 1800 uçak ve 120 milyon yolcu kapasitesine sahip. Geride kalmamızın tek nedeni pandemi" dedi. Kalyoncu, genel havacılık terminalinin açılışının ise martta yapılacağını belirtti.

Yabancı yatırımcılar sıraya girdi

Uçuş ağında çok stratejik konumda bulunan İstanbul Havalimanı'na yabancı ilgisinden de bahseden Cemal Kalyoncu, "Ortak aramıyoruz da gelen giden çok. ABD, Avrupa, Hindistan, Malezya, Singapur ve Fransa'dan birçok yatırımcı ile görüştük. Sonuçta ticaret bu, şartlar oluşur pazarlık yapılır. Şu anda kimseyle rakam konuşmadık" ifadelerini kullandı. Yurtdışı havalimanı yatırımları (işletme-inşaat) konusunda da fırsatları değerlendirdiklerini ifade eden Kalyoncu, "En son Katar'a teklif verdik. Afrika'da da olacak" dedi.

Haberin Devamı