Gazete Vatan Logo

Buna kim ‘evet’ der?

Yunan halkı 5 Temmuz’daki referandumda ağır kemer sıkma politikalarına ve Euro’da kalıp kalmayacağına karar verecek

Yunan halkı, 5 Temmuz’daki referandumda geleceğini ve Euro Bölgesi’nde kalıp kalmayacağına karar verecek. Referandumda halk kemer sıkma politikalarını oylayacak. İşte Yunan halkından istenen ağır şartlar:

- KDV oranı restoranlar ve yemek şirketleri dahil standart olarak yüzde 23 olacak.

- Ülkede temel gıda ürünleri, enerji, su ve otel fiyatlarında KDV yüzde 13, ilaç, kitap, gazete ile tiyatro fiyatlarında yüzde 6 olarak toplanacak.

- Yunanistan’ın turizm potansiyeli en yüksek bölgeleri olan adalarda ülke geneline göre yüzde 30 az olan KDV’nin artırılarak yüzde 23’e çıkartılması isteniyor.

- Yüzde 26 olan kurumlar vergisi yüzde 28’e çıkarılacak.

- Tarım sektörüne tanınan vergi ayrıcalıkları sona erecek. Çiftçiler, mazot ve diğer sübvansiyonlardan yararlanamayacak.

- Emlak vergi oranları güncellenecek, 2015 ve 2016’da toplam 2.65 milyar euro toplanacak.

- Emeklilik yaşı 65’ten 67’ye çıkacak.

- 2016 bütçesinde askeri harcamalarda 400 milyon euro kısıtlama olacak, asker sayısı düşecek.

- Atina Uluslararası Havalimanı ile 39 bölgesel havalimanı özelleştirilecek. Petrol şirketi Hellenic Petroleum HELPE, 35 devlet binası, piyango şirketi OPAP, birçok otoyol ve limanın da özelleştirilmesi talep ediliyor.

Haberin Devamı

İntihar etmeyin

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Anlaşma için gösterdiğim tüm çabalardan sonra kendimi biraz ihanete uğramış hissediyorum” dedi. Yaşananlardan derin üzüntü duyduğunu belirten Juncker, şunları belirtti:

“AB’de hiçbir demokrasi diğerinden daha değerli değildir ve Euro Bölgesi’nde 18’e karşı 1 ya da 1’e karşı 18 değil 19 demokrasi vardır. Avrupa vatandaşlarının hepsi eşit vatandaşlardır. Kazanan ya da kaybedenin olduğu blöf oyunu değil. Ya hep birlikte kazanırız ya da hep birlikte kaybederiz. Ölüm korkusundan dolayı intihar etmeyin. Referandumda ‘evet kararı verin.”

Tsipras ek süre istedi

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile telefonda görüşerek, ülkesine verilmesi söz konusu mali yardımın koşulları hakkındaki halk oylaması yapılana kadar programının süresinin uzatılması için destek istedi. Tsipras, bankaları kapatarak Yunan halkının taleplerini engellemenin Avrupa’nın demokrasi geleneğine uymadığını ifade etti. Yunan Başbakan, Juncker’den mali yardım programının süresinin birkaç gün uzatılmasını ve bankacılık sistemine likiditenin tekrar sağlanmasını talep etti.

Haberin Devamı

Grexit ihtimali yüzde 85

Pacific Investment Management Co.’nun (Pimco) eski CEO’su Muhammed El-Erian, Yunanistan’ın büyük bir ekonomik daralmaya ilerlediğini ve Euro Bölgesi’nden çıkmaya zorlanması ihtimalinin olduğunu söyledi. El-Erian, “Yunanistan’ın önümüzdeki birkaç hafta içerisinde Euro Bölgesi’nde çıkmaya zorlanma ihtimali yüzde 85” dedi.

Merkel açık kapı bıraktı

Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın istemesi halinde Başbakan Angela Merkel’in görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu söyledi. Merkel de Atina ile mali yardım konusunda bir anlaşmaya varma ihtimalinin yüksek olmadığını ancak referandumun ardından Yunanistan’la tekrar görüşebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı