Gazete Vatan Logo

Bu adamla aynı masada oturmayız!

Yunanistan Başbakan Alexis Tsipras, kabinesini önceki gece durum değerlendirmesi için başbakanlığa çağırdı. Ancak toplantı başlamadan önce bakanlar arasında kavga çıktı. Başbakan yardımcısı ve dört bakan ile Tsipras’ın ekonomiden sorumlu üç kurmayı Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’i görür görmez, “Başımıza gelenlerden sen sorumlusun” diyerek üzerine yürüdü. Tsipras araya girmeye çalışınca bakanlar, “Bu adamla aynı masaya oturmayız. Onu derhal görevden al, AB ile yeniden masaya oturmak için elimizde bir koz olsun” diye çıkıştı.

Yunan Başbakan direndi ve ortalık yatışınca toplantı yapıldı. Ancak kabine içinde Varoufakis’e duyulan tepki açığa çıkmış oldu. Daha önce de AB, Tsipras’tan Varoufakis’in görevden alınmasını, reform müzakereleri için bir başka ismin gönderilmesini istemişti.

Bizi ‘euro’dan atarlarsa AB’yi dava ederiz

“Yunan hükümeti her türlü yasal haktan yararlanacaktır” diyen Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, gerektiğinde Avrupa Adalet Divanı’na başvuracaklarını söyledi. Varoufakis, “AB anlaşmaları ‘euro’dan çıkışı düzenlemiyor. Eurodan çıkışı kabul etmeyeceğiz. Üyeliğimiz pazarlığa tabi değil” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Drahmi’yle maaşlar yüzde 50 eriyecek

Kathimerini gazetesi dünyanın önde gelen üniversitelerinde görev yapan 30 Yunan ekonomist tarafından kaleme alınan ortak bildiriyi yayınladı. Bildiride şu ifadeler yer aldı: “Referandumdan ‘hayır’ çıkarsa Yunanistan Euro Bölgesi’nden ayrılacak. Drahmi’ye geri dönüş durumunda maaşlar yarı yarıya eriyecek. Hükümet sürekli para basarak enflasyonu tetikleyecek. İşsizlik rekor seviyelere çıkacak. İlaç ve yakıtta sıkıntılar baş gösterecek.”

60 euro fazla 20’ye düşsün

Bankaların önünde emekli maaşlarını çekmek için bekleşen emekliler için Yunan hükümeti harekete geçti. ATM kartı olmayan emeklilerin para çekebilmesi amacıyla 1.000 banka şubesinin açılmasına karar verildi. Ancak haftalık limit 120 euro olarak belirlendi.

Bankalar günlük 60 euro olan para çekme limitinin 20 euroya düşürülmesi talebinde bulundu. Hükümet bunu reddetti.

Haberin Devamı

İnternetten yardım kampanyası başladı

Kasası tam takır Yunanistan’ı kurtarmak için internet üzerinden kampanya başlatıldı. İngiltere merkezli Indiegogo.com sitesinde ‘Yunanistan’ı Kurtarma Fonu’ sloganıyla para toplanıyor. Kampanyaya katkı yapmak isteyenler Yunanistan için en az 5 en fazla 100 euro bağış yapabiliyor. Sitede toplam toplanan para 100 bin euroyu aştı.