Gazete Vatan Logo

Borsa yükseldi mi düştü mü? 12 Ocak Borsa İstanbul güne nasıl başladı, borsa neden düştü?

Borsa yükseldi mi düştü mü, 12 Ocak Borsa İstanbul’da son durum ne, güne nasıl başladı? Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne yüzde 2,55'lik yükselişle başladı. Endeks 120,69 puanlık artışla 4.849,57 puan oldu. Peki, Borsa yükseldi mi düştü mü? 13 Ocak Borsa İstanbul güne nasıl başladı, borsa neden düştü?

Borsa yükseldi mi düştü mü? 12 Ocak Borsa İstanbul güne nasıl başladı, borsa neden düştü?

Borsa güne yüzde 2,55'lik yükselişle başladı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 2,83, holding endeksi yüzde 2,40 değer kazandı. Endeks 120,69 puanlık artışla 4.849,57 puan oldu. BIST 100 haftanın ilk üç işlem gününde yüzde 11,5 düşüş kaydetmişti. Endeks Çarşamba günü itibariyle 3 Ocak'taki gördüğü rekor seviye olan 5 bin 704 puandan yüzde 16 düşüş kaydetmişti. Peki, Borsa yükseldi mi düştü mü? 12 Ocak Borsa İstanbul güne nasıl başladı, borsa neden düştü?

Borsa neden düştü?

Borsa, dün günü yüzde 5,19'luk düşüşle tamamladı.

Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi günü yüzde 5,19'luk düşüşle tamamladı. Endeks, 259,11 puanlık azalışla 4.728,88 puandan kapanırken, toplam işlem hacmi 94,7 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 6,83, holding endeksi 5,95 değer kaybetti.

Ekonomi Muhabirleri Derneği’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, lisanslı depolarda kimin ne kadar ürünü olduğunu, kimlerin bunları satın aldığını yakından takip ettiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bütün bu verileri anbean izleyebiliyoruz. Piyasayı izleyen algoritmalar var. Birileri gerçekten fiyat yükseltmek için piyasa bozucu eylemlerden birini yaptığında biz bunu manuel olarak gözlemliyoruz. Algoritma alarm verdiğinde regülatörlerimize, yani Ticaret Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu’na aktarıyoruz. Cezai işlem gerekiyorsa bu işi yapanlara gerekli yaptırımlar uygulanıyor. Nasıl BİST’te böyle denemeler oluyorsa bizde de olabilir. Bundan korkarak piyasayı kapatırsak bu sefer bu şeffaf piyasadan alım satım yerin altına iniyor.

“Son 4-5 aylık periyotta küçük yatırımcı sayısının giderek arttığını görüyoruz”

Milliyet’in haberine göre Finansal Danışman Mustafa Aşkın; iz aylardır bunu yatırımcılara anlatmaya çalışıyoruz. Borsa mecburi yatırımcı istikameti olarak gösterilmekte. Reel getiri arayışı içerisinde olan yatırımcı grubu var. Bu grup borsada işlem yapmaya hevesliydi. Yıllık yüzde 192, dolar bazında yüzde 90 civarında getiri elde eden bir borsa var. Aynı getirinin bir yıl daha devam etmesi neredeyse imkansız. Yatırımcı da borsa şiştikten sonra küçük yatırımcı hareket etmeyi sever. Son 4-5 aylık periyotta küçük yatırımcı sayısının giderek arttığını görüyoruz.

Haberin Devamı

Acemi yatırımcı yüksek fiyattan hisse alınca düzeltmeye maruz kalındığında para kaybetmeye devam ediyor. Bizim borsamız hiç düzeltme yapmadı. Bizim geciken düzeltmelerimiz daha sert oluyor. Her yükseliş devam eder ve düzeltmeler gecikirse daha sert düzeltmeler meydana geliyor.

Yüzde 5 kayı sonrası devre kesici çalıştırıldı, devre kesici nedir?

Borsanın oynaklığını önlemek amacıyla bir düzenlemedir devre kesici. Yüzde 5 ve üzerinde aşağı ya da yukarı yönlü hareket olursa belli bir süre borsa işlemleri kapatır. Yatırımcı kendisine gelsin, yaptığının farkına varsın diye. Devre kesici dediğimiz uygulama budur.

Devre kesiciler fiyat oynaklıklarına karşı anlık olarak işlemi kapatarak yatırımcılara soğukkanlı olun der. Küçük yatırımcı son 6 ayda ne temel ne teknik analiz gözeterek sadece hisse senedi almak için aldı. İşin tuhaf tarafı bu yanılgı yarattı ben bu işi biliyorum yanılgısı. Borsa devamlı yükselince kolay para kazandılar ve bu kolay para kazanmanın ilelebet süreceğini düşünüyorlar. Temel ve teknik analizi dikkatli bir şekilde yapması gerekiyor.

Haberin Devamı