Gazete Vatan Logo

Borsa neden düşüyor, borsa tedbir kararı nedir? 1 Şubat 2023 borsada son durum ne, borsa güne nasıl başladı?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,45 artışla 4.998,82 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 22,27 puan ve yüzde 0,45 değer kazanarak 4.998,82 puana yükseldi. Dün düşüş eğilimini yedinci işlem gününe taşıyan BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,35 değer kaybıyla 4.976,55 puandan tamamladı. Peki, Borsa neden düşüyor? 1 Şubat 2023 borsada son durum ne, borsa güne nasıl başladı? Borsa tedbir kararı nedir?

Borsa neden düşüyor, borsa tedbir kararı nedir? 1 Şubat 2023 borsada son durum ne, borsa güne nasıl başladı?

BIST 100 endeksi, Şubat ayının ilk gününe %0,45 yükselişle 4.998,82 puandan başladı. Sabah ilk açılışta yükselen borsa dalgalanarak düşüşe geçti. Düşüş 12:51 itibariyle yüzde 1,5 seviyesinde. Düşüş sonrası Borsa İstanbul’dan beş hisseye tedbir geldi. Peki, Borsa neden düşüyor? 1 Şubat 2023 borsada son durum ne? Borsa tedbir kararı nedir?

 Borsa neden düşüyor, 1 Şubat 2023 borsada son durum ne?

Borsa İstanbul, beş şirketin hisselerine tedbir kararı aldı.  Borsa İstanbul açıklamasına göre bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlem yasağı getirilen hisseler şöyle: Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Tiçaret A.Ş. (GESAN), Denge Yatırım Holding A.Ş. (DENGE), Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SKTAS), Tek-Art İnşaat Ticaret Turizm Sanayi ve Yatırımlar A.Ş.(TEKTU).

Euro Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin (EUYO) hisse senetlerineyse emir paketi tedbiri kondu.

Hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senesinin popülerleşme arzı artırır ama senetler sınırlı olduğundan almak isteyen kişi sayısı da fazla olduğunda fiyatlar artar. Hisse senetlerini elden çıkarılmak isteyenlerin sayısı da artarsa o hisse senetlerinin değerinin düşmesine sebep olur.

Haberin Devamı

Borsa tedbir kararı nedir?

BIST Hisse Senedi Piyasasında (Borsa yatırım fonları ve varantlar hariç) gerçekleşen işlemlerin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesine aykırı mahiyette verilen emirler ve işlemler, Borsa tarafından tanımlanmış ve bu tip emir ve işlem yapan yatırımcılara uygulanacak tedbirler getirilmiştir.

BİST Hisse Senedi Piyasasında gerçekleşen işlemlerin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesine aykırı mahiyette verilen emirler ve işlemler Borsa tarafından tanımlanmış ve bu tip emir ve işlem yapan yatırımcılara uyguladığı işlemler bütünüdür.