Gazete Vatan Logo

Borsa neden düşüyor? Borsa neden devre kesti? Borsadaki düşüşler için zirve toplantısı!

Son haftalarda borsada yaşanan sert düşüşler ve değer kaybı yatırımcının gündeminde yer alıyor. Borsa İstanbul'da endekse bağlı devre kesici sistemi devreye girdi. Borsada son günlerde art arda yaşanan düşüşler sonrası Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği'nde toplantı düzenlendi. Zirve toplantısı olarak değerlendirilen bu toplantının yanı sıra henüz açıklama yapılmasa da SPK’da da toplantıların yapıldığı gelen bilgiler arasında. Peki, Borsa neden düşüyor? Borsa neden devre kesti? İşte detaylar…

Borsa neden düşüyor? Borsa neden devre kesti? Borsadaki düşüşler için zirve toplantısı!

Son günlerde borsada yaşanan dalgalanmalar dikkat çekiyor. BIST 100 endeksinde günlük düşüşün yüzde 5'e ulaşmasıyla devre kesici uygulandı. Borsada yaşanan hareketlilik sonrasında Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği'nde toplantı düzenlendi. Peki, Borsa neden düşüyor? Borsa neden devre kesti? Borsa İstanbul devre kesici nedir, neden yapılır? İşte detaylar…

BORSA NEDEN DÜŞÜYOR?

Borsa haftaya negatif başladı. Borsada yaşanan hareketlilik ve düşüşler nedeniyle bankacılık hisseleri başta olmak üzere sert düşüşler görüldü. BIST-100 Endeksi'nde kayıplar yüzde 5'e ulaştı, endeks böylece 2 Eylül'den beri en düşük seviyeye geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 8 düştü. Bankacılık endeksinde 5 günlük kayıp yüzde 34'e ulaştı.

Geçen haftayı yüzde 9 ekside kapatan Borsa İstanbul'da dün BIST 100 endeksinde günlük düşüşün yüzde 5'e ulaşmasıyla devre kesici uygulanmıştı.

BORSA NEDEN DEVRE KESTİ?

Borsa İstanbul'un konuya dair yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

Açıklamada "Saat 17:07:30 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur." dendi.

Haberin Devamı

İşlemlerin Pay Piyasasında saat 18:01'de kapanış seansı ile VİOP Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde sürekli işlem yöntemiyle saat 18:08'de yeniden başlatılacağı belirtilirken BAP Pay Repo Pazarı'nda işlemlerin bugün yeniden başlatılmayacağı bildirildi.

BORSADA DEVRE KESİCİ NEDİR?

Bir sermaye piyasası aracında işlemler seansın sürekli işlem bölümünde çok fiyat yöntemi ile yürütülürken belirli bir referans değer üzerinden hesaplanan fiyat değişiminin Borsa tarafından belirlenmiş olan eşik değerlere (oranlara) ulaşması veya aşması hâlinde ilgili sermaye piyasası aracının işlemleri geçici süre ile emir toplama aşamasına alınacaktır. İlgili sermaye piyasası aracında tek fiyat yöntemi kullanılarak fiyat belirlemesi yapılır. Tek fiyat yöntemine ilişkin süreçlerin tamamlanmasının ardından ilgili sermaye piyasası aracının işlemleri yeniden seansın sürekli işlem bölümüne alınır ve işlemlere çok fiyat yöntemi ile devam edilir.

Haberin Devamı

BORSADAKİ DÜŞÜŞLER İÇİN ZİRVE TOPLANTISI YAPILDI!

Konuya ilişkin Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği'nde toplantı düzenlendi. Sermaye piyasası kurulu ve borsa İstanbul yöneticileri ile sermaye piyasası aracı kuruluşlar birligi temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda Borsa İstanbul'da son dönemde yaşanan gelişmeler ele alındı.