Gazete Vatan Logo

Borsa neden düşüyor? 6 Ocak Borsa İstanbul’da son durum ne, borsa daha düşecek mi, neden düştü, ne oldu Ocak 2023?

Borsa İstanbul neden düştü, Borsa İstanbul’da son durum ne? Borsa İstanbul dün sabah güne yükselişle başlasa da günün ilk yarısında yüzde 1,58 azalışla 5.436,29 puana geriledi. BIST 100 endeksine dahil hisselerden 10'u yükseldi, 89'u değer kaybetti.  Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 7,37 değer kaybıyla dün günü 5.116,41 puandan tamamlayarak 24 Şubat 2022'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.  Borsa İstanbul'da endekse bağlı devre kesici sistemi iki kez devreye girdi. Söz konusu yaşananlardan sonra yatırımcıların gözü Borsa İstanbul neden düşüyor, borsa İstanbul neden düştü, ne oldu? Sorularına çevrildi. İşte borsada yaşanan son gelişmeler...

Borsa neden düşüyor? 6 Ocak Borsa İstanbul’da son durum ne, borsa daha düşecek mi, neden düştü, ne oldu Ocak 2023?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 7,37 değer kaybıyla günü 5.116,41 puandan tamamladı. Satışlarla birlikte birçok hisse de devre kesici uygulanmaya başladı. Borsada yaşanan düşüş birçok şirketin hissesinin aşağı yönde hareket etmesine neden oldu. Düşüşün ardından yatırımcılar borsanın neden düştüğünü, ne olduğunu sorgulamaya başladılar. Peki Borsa neden düşüyor? Borsa İstanbul neden düştü? Borsada son durum…

Borsa neden düşüyor?

Borsadaki düşüşün genel nedeni arz-talep dengesinin etkileridir. Arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senedinin popülerleşmesi arzı arttırır fakat senetler sınırlı olduğu ve almak isteyen kişi sayısı fazla olduğu için fiyatlarda artış görülür. Çeşitli nedenlerden dolayı alınan hisse senetlerinin elden çıkarılmak istenmesi de, benzer şekilde o hisse senetlerinin değerinin düşmesine neden olur.

Borsa neden düştü Ocak 2023?

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 407,08 puan azalırken, toplam işlem hacmi 123,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 9,20 ve holding endeksi yüzde 7,34 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 9,52 ile inşaat oldu.

Haberin Devamı

Uluslararası Para Fonu IMF’in Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath Financial TYimes'e verdiği röportajında “Eğer işgücü piyasasındaki göstergelere ve hizmet enflasyonu başta olmak üzere enflasyonun yapışkan bileşenlerine bakarsanız, enflasyonda henüz kritik noktayı geçmediğimiz aşikar” dedi ve Fed'in faiz artırımlarına devam etmesi gerektiğini söyledi. Bu açıklamaların gelmesi sonrası borsa üzerinde satış baskısı oluştuğu bildirildi. 

Devre kesici nedir?

Devre kesiciler, dünya çapındaki borsalarda, fiyatlar önceden tanımlanmış seviyelere ulaştığında alım-satımı otomatik olarak durdurarak çalışan geçici önlemlerdir.