Gazete Vatan Logo

Borsa neden düştü 31 Ocak 2023? Borsa İstanbul neden düşüyor?

KKM'de faiz üst sınırının kaldırılması yatırımcıların tedirgin olmasına neden oldu bu da borsayı etkiledi. Hisse senetleri tasarrufların korunmasında enflasyonun rolü sürerken borsa İstanbul’da gün içinde yüzde 2 oranında düşüş yaşandı. Peki, 31 Ocak borsa neden düşüyor, borsa İstanbul neden düştü?

Borsa neden düştü 31 Ocak 2023? Borsa İstanbul neden düşüyor?

Borsa İstanbul, 2023’te dengesizliğini sürdürüyor. Endeksler henüz istenilen kazanılmadı. Borsa İstanbul`da BIST 100 endeksi güne yüzde 0.38 oranında düşüşle 5076 puandan başladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününe yüzde 0.38 oranında düşüşle 5076 puandan başladı. Açılışın ardından saat 10.16 itibarıyla endeks yüzde 1.03 oranında azalışla 5042 puan seviyesinde hareket ediyor. Zeynel Balcı, Hürriyet'teki yazısında Borsa İstanbul'un neden düştüğü sorusuna yanıt veriyor. Peki, Borsa neden düştü 31 Ocak 2023? Borsa İstanbul neden düşüyor?

Borsa neden düştü 31 Ocak 2023? Borsa İstanbul neden düşüyor?

Balcı'nın 29 Ocak 2023 köşesinde Borsa İstanbul için yazdıkları şu şekildedir:

Ekim 2022’den 2023 yılının ilk günlerine kadar devam eden süreçte Borsa İstanbul’da yaşanan sert yükselişte en önemli gerekçe; yüksek enflasyona karşı getiri arayışı ve düşük faiz ile yatay döviz kurlarının hisse senetlerini alternatifsiz hale getirmesiydi. Bu durum önemli ölçüde fiyatlandı. Her ne kadar TCMB faiz indirimlerine devam etse de bankaların daha yüksek mevduat faizi verdiği bilinen bir durumdu. Geçen hafta, “Kur Korumalı Mevduatta (KKM)” faiz üst sınırı kaldırıldı. Merkez Bankası, kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasını sonlandırdı. Bu doğal olarak “örtülü faiz artışı” olarak değerlendirildi. Ancak gerekli hale gelmişti. Döviz kurlarındaki yatay seyirle getiri düşünce KKM tutarı 1.3 trilyon TL’ye kadar gerilemişti. Baz etkisiyle de olsa enflasyondaki gerilemenin sürüyor olması, buna karşılık mevduat faiz oranlarındaki yükseliş “enflasyon-faiz makasının” biraz kapanmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Geçen haftaki yazımızda da vurguladığımız üzere şimdi akıllara gelen soru şu; Bu durum yüksek enflasyona karşı getiri arayışında Borsa İstanbul’un alternatif olarak gücünü kaybetmesine neden olur mu? Bir halel getirir mi? Geçen hafta Borsa İstanbul’daki gerilemede bu kaygının belli ölçüde etkisi olabilir. Zirve seviyelerine yakın bir borsa görünümü ve yükselmeye başlayan mevduat faizleri bir parça tedirginliğe neden olabilir. Ancak yüksek enflasyonun sürüyor olması, tasarrufları korumada halen hisse senetlerinin önemli bir alternatif olarak konumunu sürdürmesini sağlayabilir. Ama daha zor bir piyasa olacak ve seçicilik öne çıkacak. 12/2022 bilançoları bu açıdan önemli olacak.

Haberin Devamı

Borsada 4.900 direnç noktası önemli

Zeynel Balcı, Borsa İstanbul'daki destek ve direnç noktaları için de şunları yazdı: 

Borsada sert düşüşün ardından aynı ölçüde toparlanma yaşanmıştı. Ancak zirveye oldukça yaklaşmasına rağmen tekrar satışlara maruz kaldı. Devam eden düşüşte İlk destekler 4.900-5.000 seviyelerinde. Çıkış trendinin korunması açısından 4.900’ün üzerinde kalınması önemli olacak. Bu seviyelerde tepki alım denemeleri görülebilir. Aksi takdirde düşüşün devamıyla sonraki destekler 4.600 ve 4.400 seviyelerinde bulunuyor. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ilk dirençler 5.550-5.700 seviyelerinde görülüyor. Satış baskısı korunan endekste destek noktalarında tepki alımları görülebilir. Ancak dip oluşumu için erken.

Haberin Devamı

Hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senesinin popülerleşme arzı artırır ama senetler sınırlı olduğundan almak isteyen kişi sayısı da fazla olduğunda fiyatlar artar. Hisse senetlerini elden çıkarılmak isteyenlerin sayısı da artarsa o hisse senetlerinin değerinin düşmesine sebep olur.