Gazete Vatan Logo

Bankalar bu münferit olayları yönetebilir

Büyük grupların peş peşe yeniden yapılandırma istemesi, piyasalarda tedirginlik yarattı. BDDK Başkanı Akben, durumu ‘münferit olay’ olarak yorumlayarak, “Toplam kredileri 2.2 trilyon lira olan sektör, bu kredileri yönetebilecek güç ve kabiliyettedir” mesajı verdi

Bankalar bu münferit olayları yönetebilir

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, döviz kurlarının yükselmesi, uluslararası gelişmeler ve kaynak vadelerinin kısa olması nedeniyle bir kısım büyük gruplara ait kredilere ilişkin ortaya çıkan hususların münferit olaylar olduğunu belirterek, “Toplam kredileri 2.2 trilyon lira seviyesine ulaşan bankacılık sektörü bu tür kredileri yönetebilecek güç ve kabiliyettedir” ifadelerini kullandı. Akben, kredi ödemlerinde zaman zaman şirketlerin nakit akımlarına bağlı olarak erken kapamalar olduğu gibi bazen vade uzatımlarının da gündeme gelebildiğini belirtti.

Kârlılık yüzde 14.5

Bu tür hususların doğal karşılanması gerektiğini ve tüm dünyada benzer uygulamalara rastlanabildiğini ifade eden Akben, “Diğer taraftan, kredilere ilişkin olarak kurumumuzca yapılan stres testi, senaryo analizleri ve diğer çalışmalarında, kötü koşullarda dahi, oluşabilecek olumsuz etkiler, bu kredi büyüklüğü içerisinde yönetilebilir seviyelerde kalmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Akben, bankacılık sektörünün güçlü likidite yapısıyla kredi büyümesini sağlıklı bir şekilde devam ettirdiğini belirtti. Sektörün gerek mali yapısı, gerek uluslararası düzenlemelere ve yasal sınırlara uyum bakımından son derece sağlıklı bir görünüme sahip olduğunu vurgulayan Akben, sermaye yeterliliği rasyosunun yüzde 16.7 ile gerek yasal sınırın, gerekse hedef oranın oldukça üzerinde bulunduğuna dikkati çekti. Akben, en güncel Şubat 2018 rakamlarıyla öz kaynak kârlılığının yüzde 14.5 olduğunu ifade etti.

TAKİBE DÜŞME ORANI TARİHİ DÜŞÜK SEVİYEDE

mehmet Ali Akben, bankacılık sektörünün sendikasyon kredilerinde yenileme oranını yüzde 110 seviyesine yükseltebildiğini dile getirdi. Akben, Mart ayı sonu itibarıyla kur ve parite etkisinden arındırılmış toplam kredi büyüme oranının yüzde 19.3 ve ağırlıklı olarak ticari krediler kaynaklı olduğunu belirtti. Ticari kredilerin büyüme oranının yüzde 21.3, bireysel kredilerin büyüme oranının yüzde 13.6 olduğunu ifade eden Akben, şöyle devam etti: “Mevduat tarafında yine kur ve parite etkisinden arındırılmış büyüme oranı yüzde 17.1’dir. Sektörün aktif kalitesinin en temel göstergelerinden olan takibe dönüşüm oranı yüzde 2.89 ile tarihi düşük seviyelerdedir. Konut kredilerinde takibe dönüşüm oranı sadece yüzde 0.41 iken KGF teminatıyla kullandırılan kredilerde takibe dönüşen alacak oranı yüzde 0.84 ile düşük seviyelerde seyretmektedir.”

Haberin Devamı