Gazete Vatan Logo

Baklava borcunu bile!..

Uçan kuşa borcu olan Yunanistan yediği baklavanın bile parasını ödeyemedi...

Yunanistan’daki ekonomik krizin etkileri, Edirneli esnafın veresiye defterinde de görülüyor. Edirneli esnaf krizdeki Yunan komşularına bazen senet, bazende açık hesap veresiye mal veriyor. Tarihi Alipaşa Çarşısı Esnafları Derneği Başkanı Erdem Erişgen, Edirneli esnafın Yunanlılar’ın son dönemdeki krizinin ardından, veresiye isteyenlerin hesaplarına yazarak, veresiye mal verdiklerini söyledi. Yunanlılar’ın dürüst insanlar olduğunu anlatan Erişgen, “Yunan halkına, senet almadan dahi veresiye veriyoruz. Nasıl falanca köydeki Ahmet Ağa’yı tanıyorsak, Yunan Hristoyu’da tanıyoruz. Nasıl her millette borcuna sadık olmayan insanlar olabilir. Ama Yunanlılar’da buna daha az rastlanıyor. Sürekli açık hesap, bazen senetle mal veriyoruz. Gününde getirip borçlarını veriyorlar. Halkımız küçük esnafın kıymetini bilmeli. Bakın Yunanlılara dahi veresiye veriyoruz. Bunu alışveriş merkezlerinde yapamazlar. Avrupa’da veresiye diye bir sistem yok. Onlar da şaşırıyor bu itimat ve güvene. Esnafımız o konuda çok sabırlı” diye konuştu.

Edirneli esnaflardan Kenan Yakar ise Yunanlılar’ın borçlarına sadık insanlar olduğunu ifade ederek, “Yunanlı dostlarımız eskiye nazaran zor günlerden geçiyorlar. Geçmişte durumları çok iyiydi. Ödeyemedikleri tutarı onları mahcup etmemek için deftere yazıyoruz. Türk toplumu olarak merhametli insanlarız. Onlar bizim komşumuz. Onlara sahip çıkmamız boynumuzun borcu. Yunanlılar borcuna sadık, dürüst insanlar” dedi. Özellikle Türkiye sınırına yakın bölgelerde oturan Yunanlılar Pazarkule Sınır Kapısı’nı kullanarak günübirlik ziyaret ve alış verişleri için Edirne’ye geliyor. Yunanlılar kimi zaman kendi araçlarıyla, kimi zamanda dolmuş taksi sistemiyle Edirne’de yemek yiyerek, alışveriş yapıyor.

Derviş’ten Komşu’yu kurtarma formülü

Türkiye’yi 2001 krizinden düzlüğe çıkaran Kemal derviş, bu kez Komşu’nun yardımına koştu. Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı Derviş, deniz, gemiler ve güneş enerjisinin Yunanistan ekonomisinin büyümesini sağlayacağını belirtti. Derviş’in, Financial Times (FT) gazetesinde, Yunanistan’daki ekonomik kriz ve bu krizden çıkış yollarıyla ilgili bir makalesi yayımlandı.

Yunanistan ekonomisiyle ilgili aylardır, harcama kesintileri, bütçe açığını azaltma gibi konularda çeşitli önerilerin ortaya atıldığını ve tartışıldığını ifade eden Derviş, “İyileşmenin büyümeye ve iş fırsatları yaratmaya bağlı olduğunu” kaydetti. Yüksek kaliteli turizm sektörünün Yunanistan ekonomisinin geleceği için önemine dikkati çeken Derviş, “Kültürel aktivitelerle desteklenmiş ve güçlendirilmiş yüksek kaliteli bir turizm sektörü, Yunanistan’ın geleceği için önemli olmaya devam edecek. Yüksek değer kazandırılmış tarım da önemli olacak. Gemicilikten elde edilen gelir, ekonomiye daha fazla kanalize edilmeli. Gemicilik, yüksek teknoloji sektöründe uygun yer bulmalı. Son olarak, Yunanistan’ın rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli ve yeşil teknolojisi, büyümesi için temel kaynak olabilir” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı