Gazete Vatan Logo

Bakan sinyali verdi Merkez silahını çekti

Merkez Bankası, her gün rekor üstüne rekor kıran dolar karşısında günlerdir süren suskunluğunu nihayet bozdu ve dün akşam saatlerinde olağanüstü toplanıp faizi 300 baz puan artırdı. Dolar kuru haberle 4.50’li seviyelere çekildi.

Bakan sinyali verdi Merkez silahını çekti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 7 Haziran’daki olağan toplantıyı beklemeden dün doların sabah saatlerinde 4.92 ile yeni bir rekor da kırmasını gözönüne alarak daha fazla direnemedi ve beklenen faiz artırımını yaptı. Geçtiğimiz haftalarda piyasa oyuncuları 200 baz puanlık bir artırımın yeterli olabileceğini söylerken, belki de geç kalmanın bedeli olarak dün Merkez Bankası 300 baz puanlık artırım yapmak zorunda kaldı. En son 75 baz puanlık artırımla 13.50’ye çıkan geç likidite penceresi faiz oranı dün alınan kararla 16.50’ye yükseltti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada “Fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma kararı alındı” denildi.

Zeybekci yolu açtı

Hemen her gün rekor kıran dolara karşı Merkez Bankası’nın suskun kalması piyasalarda ‘Acaba siyasi otorite faiz konusunda baskı mı kuruyor’ yorumlarını güçlendirmiş, Merkez’in geçen hafta yaptığı “Fiyat hareketlerini takip ediyoruz. Gerekli görülmesi halinde müdahale yapılır” açıklamasını da adeta havada bırakmıştı. Kurdaki yükseliş de hızlanmıştı. Dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Merkez Bankası’na yönelik açıklamaları her ne kadar sözlü bir müdahale olarak algılansa da artık eylem bekleyen piyasalarda doların ateşini düşürmeye yetmemişti.

Haberin Devamı

Güvenimiz tam

Dün piyasaları sakinleştirmeye yönelik açıklama Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den Twitter hesabı üzerinden gelmiş Bakan daha sonra katıldığı bir televizyon programında da benzer görüşlerini dile getirmişti.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, dövizdeki hareketlilikle ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

“İlgili kurumlarımız, reel sektörün başarısının, emeğinin ve alın terinin bu doğrultuda heba edilmemesi; döviz piyasasındaki dengesizliğin kaldırılması için gerekli araç ve yetkiye sahiptir. Bu sorumluluğu alarak, en doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağı konusunda güvenimiz tamdır. Hükümetimiz her zaman serbest piyasa ekonomisini esas almıştır ve bu anlayışla devam edecektir. Mali disiplinden ve enflasyonla mücadeleden ödün verilmeden, sürdürülebilir ve dengeli büyüme hedeflerimiz gerçekleştirilecektir.”

Haberin Devamı

Daha önce çözdük, yine yaparız!
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Türkiye’nin hiçbir ekonomik problemi çözülemez değil, problemleri daha önce çözdük yine yapabiliriz” ifadesini kullandı. Şimşek’in açıklaması şöyle: Para politikasının kredibilitesini sağlamanın ve yatırımcıların güvenini tekrar kazanmanın vakti geldi. Hükümet cari açığı düşürmek ve TCMB’nin dezenflasyon çabalarına katkı için mali disiplini korumaya ve yapısal reformları hızlandırmaya kararlı. TCMB Başkanı ve PPK üyelerinin TL’deki düşüşü ve fiyat istikrarının sağlamak için atmaları gereken her adımda tam desteğim var. Türkiye’nin hiçbir makro ekonomik problemi çözülemez değil, problemleri daha önce çözdük yine yapabiliriz.
BIST dövizini sattı, TL’ye çevirdi
Borsa İstanbul Grubu, kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarını dün itibarıyla Türk Lirası’na çevirdi. Kurun bu seviyelere çıkmasını gerektirecek ekonomik bir verinin bulunmadığını belirten Borsa İstanbul, “Türk Lirası’na olan güvenimizin ve desteğimizin bir göstergesi olarak Borsamızın kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamı bugün itibarıylaTürk Lirası’na çevrilmiştir” açıklamasını yaptı. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ da, borsanın döviz satışına ilişkin olarak piyasaya güven vermek istediklerini ne kadar döviz sattıklarını bilmediğini söyledi. Karadağ, ekonomideki son gelişmeleri analiz ettiklerini ve bu gelişmeler neticesinde dolardaki son atakların ekonomik parametrelere dayanmadığını görerek TL’ye güven vermek istediklerini belirtti. Karadağ, güven vermek için bu adımı attıklarını, ne kadar döviz sattıklarını bilmediğini söyledi. Karadağ, “Rakamı arkadaşlarıma sormuyorum” dedi.

Haberin Devamı