Gazete Vatan Logo

Bakan Özhaseki'den kentsel dönüşüm açıklaması: İstanbul'da 600 bin konut çok riskli

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki canlı yayında açıklamalarda bulundu. Özhaseki olası İstanbul depremine değinerek, kentsel dönüşümün önemini vurguladı ve 'çok riskli' konut sayısını açıkladı.

Bakan Özhaseki'den kentsel dönüşüm açıklaması: İstanbul'da 600 bin konut çok riskli

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki TRT Haber özel yayınında soruları cevapladı.

Bakan Özhaseki'nin açıklamaları özetle şöyle:

Türkiye bir deprem ülkesi. Sadece ana karanda 6 ve üzeri deprem sayısı 60 üzeri. Bu ülkede yüzyıllar boyunca durmadan hareket halinde olan fay hatları var. Burada artık ev yapılmaması, yapılsa dahi çevresindeki alanlara çok daha özel statüde alanlar yapmak gerekiyor. 6 Şubat sonrası süreçte, hepimiz çok duygusallaştık, yardımlaştık. Yine tam unutulmaya yüz tutmuşken deprem gerçeği yeniden kendini hatırlattı. Bizim çok sağlam, depreme dayanıklı binalar yapmamız gerekiyor. Deprem ile savaşamayız, çünkü savaşarak onu yenemeyiz. Ona göre hareket etmek zorundayız. Bundan başka hiçbir çaresi yok bu işin.

OLASI İSTANBUL DEPREMİOLASI İSTANBUL DEPREMİ

Tespitlere göre 6 milyon civarında konut var İstanbul'da , 1 buçuk milyon civarında da iş yeri var. Bunun içerisinde 600 bin konut çok riskli görünüyor. Bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan şey kentsel dönüşüm. 2012'de aslında kentsel dönüşüm yasası çıkmış. Ve o günden bu güne 800 bin civarında binamızı yenilemişiz. Bunlar sapa sağlam duruyor. Risk taşımıyor. Şu anda da 170 bin civarında bağımsız birimin inşaatı devam ediyor ve ciddi bir şekilde buralara para harcanmış, ancak yetmiyor bu. Bizim bunu hızlandırmamız lazım. İstanbul'da kentsel dönüşümü hızla başlatacağız.

Haberin Devamı

YERİNDE DÖNÜŞÜM

Yerinde dönüşüm deprem bölgesi için başlattığımız bir proje. Zemin etütleri yapılacak, ona uygun statik çözümlemeler gelecek mühendislik hesapları devreye giriyor. Ve neticesinde de o mevzuata uygun olarak binasını yapacak sorun yok. İşte biz orada vatandaşa dedik ki siz yerinizde evinizi dönüştürmek istiyorsanız biz size 1,5 milyon lira para veririz.

Şu an aslında 100 metrekarelik bir evin çıplak maliyeti 1,5 milyon lira. Şehirden şehire değişebilir, ustalık fiyatlatıyla , işçilik kalitesiyle farklı olabilir ama fiyat bu kadar. 750 bin TL'si hibe olarak veriliyor vatandaşa. Diğer 750'sini de oturmaya başladıktan 2 sene sonra başlamak üzere 10 sene vadeye bozuyoruz. Faizsiz. Yaklaşık aylık 6 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Yerinde dönüşüme 250 bin başvuru var.

Haberin Devamı

DEPREM BÖLGESİ

100 bin civarında köy evi yapacağız. 40 binine başlandı. Malatya'da 5 bin kadar konutu sene başında teslim edeceğiz. Binlerce konuta başladık. Bunlar bizim 6-7 ay önce başladığımız yerleri. Şehirlerin merkezlerini özellikle inşa edelim isityoruz. Deprem bölgelerinde, meydanlardan başlayarak çevreye uzanan kimlikli binalar inşa etmenin peşindeyiz. Başladıktan 1 yıl sonra konutları teslim edeceğiz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE

Bu konuda uluslararası bütün anlaşmalara taraf olduk. Paris İklim Anlaşması'nı imzaladık. Doğayı en çok kirleten ülkeler, Hindistan, Çin, Rusya, ABD, AB ülkeleri... Türkiye'nin doğayı kirletme oranı yüzde 1'in altında.