Gazete Vatan Logo

Bakan Nebati'den flaş enflasyon açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Partili milletvekillerine yaptığı “ekonomi” bilgilendirmesinde enflasyonla mücadele noktasında fiyat istikrarının yavaş yavaş sağlanacağını söylerken, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi için gereken kaynağın hazır olduğunu vurguladı.

Bakan Nebati'den flaş enflasyon açıklaması!

Bakan Nebati, önceki gün TBMM’de gerçekleştirilen AK Parti’nin kapalı grup toplantısında “Türkiye Ekonomi Modelimiz 1 Yaşında” başlıklı, iki saat 20 dakika süren kapsamlı bir sunum yaptı. Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Nebati, edinilen bilgiye göre sunumunda özetle şu bilgileri verdi:

ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİ TESİS ETTİK

Türkiye Ekonomi Modeli ile ülkemizi ‘Türkiye Yüzyılı’na hazırlıyoruz. KKM’yi devreye alarak döviz tevdiat hesaplarında 36,2 milyar dolar ters dolarizasyona imza attık. Başta KKM olmak üzere başarılı uygulamalarımızla döviz kurunda öngörülebilirliği tesis ettik, finansal istikrarı sağlamlaştırdık. TL yatırım enstrümanlarını çeşitlendirip ulusal paramızın cazibesini artırdık. Gelire endeksli senet ihracı ile yatırımcı tabanını genişlettik.

SON 8 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Brüt rezervlerimiz, 13,75 milyar dolar eurobond ihracı, 1,4 trilyon TL KKM ile son 8 yılın en yüksek seviyelerinde. Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı 2022’de 1,4 milyon arttı. Bireysel emeklilik katılım fon büyüklüğü 430 milyar TL’ye yükseldi. BES’in 18 yaş altına açılması ve yüzde 30 devlet katkısı uygulaması ile katılımcı sayısı 1,3 milyon arttı.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDAN 3,5 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN

Vatandaşın yaşam kalitesini iyileştiren kritik önemde kamu projeleri için 3,5 milyar dolar finansman sağladık. 1,6 milyar dolar Dünya Bankası’ndan, 1,9 milyar dolar diğer uluslararası finansal kuruluş ve ticari bankalar aracılığıyla yurtdışından finansman sağladık. 310 milyon euro Türkiye-AB Katılım Öncesi Mali İşbirliği çerçevesinde hibe kullandık. Kişi başı gelirimiz 2022’de 10 bin doları, 2023’te ise 12 bin doları aşarak Orta Vadeli Program hedeflerimizin üzerinde gerçekleşecek.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK

Türkiye Ekonomi Modelimiz ile altın ve enerji hariç cari işlemleri 14,3 milyar dolar iyileştirerek daha dengeli, daha sürdürülebilir ve daha güçlü büyüyoruz. Enflasyonla kararlı mücadelemiz sürüyor. Yıllık TÜFE enflasyonunda başlayan düşüş 2023 yılında da devam edecek. Enflasyonla mücadelemizi desteklemek için 290,4 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtik. Borçluluk seviyesi, diğer gelişmekte olan ülkelerde artarken, ülkemizde önemli bir düşüş kaydedildi. Toplam borçluluğumuzun GSYH’ye oranı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ortalamasının çok altında yer alıyor.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nin özel davetlisi olarak bulunduğu Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Avrupa Parlamentosu’nda, birçok parlamenterin, AB Komisyonu yetkililerinin, akademisyenlerin, iş dünyası ve diplomatik çevrelerin katılımıyla gerçekleşen Türkiye Ekonomi Modeli konulu panelde bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Nebati, “Panelde, modelimiz ile dünyada oldukça zorlu geçen bir yılda ulaştığımız başarıları katılımcılarla paylaştık. Ayrıca, Cumhurbaşkanı’mızın liderliğindeki tahıl koridoru girişiminin dünya gıda arz güvenliğine sağladığı katkıyı vurguladık. Ülkemize özgü dinamikleri gözeterek devreye aldığımız modelimizin, Avrupa Parlamentosu’nda detayları ile ele alınması, AB Komisyonu yetkilileri ve parlamenterler tarafından yoğun ilgi görmesi bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı