Gazete Vatan Logo

Bakan Kirişci'den 'tahıl koridoru' açıklaması: 'Cumhurbaşkanımızın arzusu bedava vermek'

Tahıl anlaşması ile ilgili Türkiye’nin aktif faaliyetleri devam ederken flaş bir açıklama geldi. Tahıl Koridoru kapsamında Rusya’da alınacak buğdayın işlenerek az gelişmiş ülkelere gönderileceğini belirten Bakan Kirişci, “Bedelsiz buğdayı kendi fabrikalarımızda işledikten sonra biz en az gelişmiş ülkelere göndereceğiz. Cumhurbaşkanımızın arzusu bedava aldığımız buğdayı, bulgur, un olarak bedava vermek” dedi.

Bakan Kirişci'den 'tahıl koridoru' açıklaması: 'Cumhurbaşkanımızın arzusu bedava vermek'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, büyükşehirlerde devam eden ekmeğe zam tartışmalarına ilişkin ise “Ekmek yapan fırıncının kullanacağı unu sübvanse ediyoruz. 2 bin 950 lira ton başına. Biz görevimizi bakanlık olarak yapmış oluyoruz” açıklamasında bulundu.

Milliyet’ten Aslıhan Altay Karataş'ın haberine göre; kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yoksul ülkelere tahıl ve tahıl ürünlerinin ulaştırılması konusunda varılan anlaşmaya ilişkin bilgi verdi.

Tahılın Türkiye’de işleneceğini söyleyen Kirişci, “Bu konuda bizim atıl bir kapasitemiz var. Mesela un sanayinde, makarna, irmik ve bulgur sanayinde... Şimdi biz kendi atıl kapasitemizi çalıştıracağız. Rusya’dan alacağımız o bedelsiz buğdayı kendi fabrikalarımızda işledikten sonra biz en az gelişmiş ülkelere bunları göndereceğiz. Cumhurbaşkanımızın arzusu bedava aldığımız buğdayı, bulgur olarak, un olarak bedava vermek” dedi.

Haberin Devamı

ZAM TARTIŞMASI

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde devam eden ekmek zammı tartışmalarını da değerlendiren Kirişci, şunları kaydetti: “Biz zaten buğdayla ilgili biliyorsunuz, 7 bin 450 liradan buğdayı üreticiden aldık. Şimdi onlara 4 bin 500 liradan veriyoruz.

Yani 2 bin 950 lira biz ekmek yapan fırıncının kullanacağı unu TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) olarak sübvanse ediyoruz. 2 bin 950 lira ton başına. Dolayısıyla bizim üreticilere ödediğimiz paranın 2 bin 950 lira altında bir fiyatla bunu un sanayicisine verip ‘sen de un yap bundan, bunu da fırınlara ver’ dediğimizde biz görevimizi bakanlık olarak yapmış oluyoruz.”

KURAKLIK RİSKİ

Kirişci, yağışların az olması nedeniyle yaşanabilecek kuraklık riskiyle ilgili soru üzerine de “Su rezervlerimiz konusunda sıkıntımız yok. Çiftçimizin ekim işlemleri bitti. Toprağın hazırlanması konusunda bir sorun yok. Ekinler ekildi. Tarım sigortası kapsamında kuraklık riskiyle ilgili TARSİM poliçe üretiyor. Vatandaşlarımızın bu poliçelere ilgi göstermelerini tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin sigorta ortalaması yüzde 21.4, yani TARSİM’de çok düşük. ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerin 5’de 1’i ancak sigortaya kayıtlı. 16 yıllık bir mazisi var. Daha fazla olmasını arzu ederdik” dedi.

Haberin Devamı