Gazete Vatan Logo

Ayçiçek yağı fiyatlarına zam mı gelecek? Vatandaş akın etti, raflar boşaldı, hemen harekete geçildi

Ayçiçek yağı fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle ayçiçek yağına zam geleceği söylentileri ortaya çıktı. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde zam söylentileri nedeniyle yağ raflarında vatandaşların yoğunluk oluşturduğu görüldü. Bazı rafların da boşaltıldığı gözlendi. Gelişmeler nedeniyle harekete geçen Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, yağ stokçuluğuna karşı denetim gerçekleştirdi. Öte yandan Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye'yi ayçiçek yağı krizine sürükleyebilir mi? sorusuna Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ""Bununla ilgili Ticaret Bakanlığımız ile görüştük, onlar hemen gerekli aksiyonları aldılar. Tez zamanda sorunun çözülmesini umut ediyorum. Rusya'nın gaz akışı devam ediyor bizim de ürünlerimizin geleceğini ümit ediyorum. O zaman bir problem kalmayacak İnşallah." cevabını verdi. İşte ayçiçek yağı fiyatlarıyla ilgili tüm gelişmeler...

Ayçiçek yağı fiyatlarına zam mı gelecek? Vatandaş akın etti, raflar boşaldı, hemen harekete geçildi

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde belediye zabıta ekipleri, yağ stokçuluğuna karşı denetim yaptı. Süleymanpaşa Zabıt Müdürü Turgut Ünsal koordinesinde sahaya inen ekipler, marketlerde yağ stokçuluğuna karşı market raflarında ve depolarda denetim gerçekleştirdi. Kameraya takılan bazı denetimlerde, stokçuluk konusunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.

AYÇİÇEK YAĞINA ZAM SÖYLENTİLERİ YOĞUNLUK OLUŞTURDU

Rusya ve Ukrayna savaşı sebebiyle yağa zam olacağı söylentileri sebebiyle Süleymanpaşa ilçesinde yağ raflarında vatandaşların yoğunluk oluşturduğu gözlenirken, bazı rafların ise boşaltıldığı gözlendi. Süleymanpaşa Zabıta ekipleri yağ stokçuluğu karşı savaşa açarak, stokçuluk yapan marketler hakkında işlem yapılacağını belirtti.

YAĞ FİYATLARI ARTTI

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye'yi ayçiçek yağı krizine sürükleyebilir mi? Konu ile ilgili açıklama yapan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye gelecek 15-16 adet yağ dolu geminin gelişinde problem olduğunu belirterek, "Bununla ilgili Ticaret Bakanlığımız ile görüştük, onlar hemen gerekli aksiyonları aldılar. Tez zamanda sorunun çözülmesini umut ediyorum. Rusya'nın gaz akışı devam ediyor bizim de ürünlerimizin geleceğini ümit ediyorum. O zaman bir problem kalmayacak İnşallah. Nisan ayının 15'ine kadar ürünlerimiz yeterli şekilde var. O gemilerde gelirse bir sorun kalmaz umarım. Ancak fiyatlar yükselişleri 1400 dolarlar seviyesinden 2000 dolar seviyesini geçti. Bu hiç birimizin etki edebileceği bir şey değil, bu savaş hali bütün dünyada durum bu" dedi.

Haberin Devamı

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz, dünya gıdasını da tehdit ediyor. Özellikle pandemi döneminde altüst olan gıda tedarik zinciri ve iklim nedeniyle ortaya çıkan zararlar şimdi bu krizle başka bir boyuta taşınıyor. Türkiye’nin de özellikle Rusya’dan artan oranda tarım ürünü ithalatı var. Bu ürünlerin ilk sırasında buğday yer alıyor ancak Türkiye bu ithalatı genellikle un ihracatına çeviriyor. Türkiye’nin buğday üretimi ülke tüketimi için yeterli durumda olsa da dünya piyasalarında dolar bazında fiyatı yeni bir rekor kıran buğdayda dünya çapında sıkıntılar baş gösterebilir. İthal edilen ürünler arasında en büyük sorunlardan birinin ayçiçek yağında oluşacağı endişesi var. Rusya tarafından çatışmaların başlatıldığı ilk günden bu yana yağ piyasalarında fiyatlar hareketli, anlık değişimler var. Rusya 2021’i 36 milyar dolarlık tarım ihracatıyla kapattı. Uzmanlar, bu kaynağı kaybetmek istemeyeceğini öngörüyor ama hem mevcutta hem de gelişecek süreçte lojistik imkanların oldukça zorlaşacağı ifade ediyor. Piyasada ayçiçek yağı fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. Nitekim Rusya tarafından çatışmaların başlatıldığı ilk gün sadece birkaç saat içinde dünya ham yağ fiyatlarının 1400 dolardan 2000 dolara çıktığı görüldü.

Haberin Devamı

Son iki yılda üretimin yetersizliği nedeniyle ham yağ ve çekirdek ithalatı artan Türkiye, tedariki kolaylaştırmak için gümrük vergilerini süreli olarak kaldırma yoluna da gitmişti. Türkiye’nin ayçiçeğinde kendine yeterlilik oranı yüzde 60-64 seviyesinde bulunuyor. İthalatın yüzde 70’i ise Rusya ve Ukrayna’dan yapılıyor. Rusya’dan ihtiyacın yüzde 56’sı, Ukrayna’dan ise yüzde 14’ü sağlanıyor.

Haberin Devamı