Gazete Vatan Logo

Asit yağmuru onları da vurdu

AVRUPA’YI etkisi altına alan kül bulutu, ihracat yapan Türk çiftçisi için fırsat yarattı

Kül bulutunun sülfat yüklü bir gaz bulutu halinde olduğunu anlatan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, bu bulutun şimdilik tarım açısından bir tehlike yaratmadığını söyledi. Ancak bulutun yağmurla birleşerek asit yağmuruna dönüşmesi, Avrupa’daki tarım rekoltesini ciddi oranda etkileyebilir. Bu durumun ise kül bulutunun ulaşmadığı Türkiye’de yetişen sebze meyvenin ihracat pazarlarında değer kazanmasına yol açması bekleniyor.

İç piyasada fiyat artar

Gökhan Günaydın, oluşabilecek bir asit yağmurunun tarım ürünlerini ’yakacağını’ bu nedenle Avrupa’da bu yıl sebze ve meyve rekoltesinde önemli bir düşüş yaratabileceğini anlattı. Peki bu yağmurun değdiği ürünler yenirse ne olur? Günaydın, “Böyle bir risk yok, zira asit yağmuru ürünleri piyasaya sürülemeyecek hale getirir” açıklaması yaptı. Bulut Türkiye’ye ulaşmadığı için halihazırda çiftçilerimiz için bir risk olmadığını söyleyen Günaydın, asit yağmurunun gerçekleşmesi halinde özellikle Avrupa pazarında Türk gıda ürünlerinin değerinin artacağını söyledi. Günaydın, “Bu durumda iç piyasada da sebze-meyve ürünlerinin fiyatında artış kaçınılmaz olur” dedi.

SOMON DA ZAMLANACAK

DÜNYANIN en büyük balık ihracatçısı Norveçli Marine Harvest, nakliyede kül bulutu nedeniyle yaşanan aksaklıklar sonrası somon üretimini azalttığını açıkladı. Somon üreticisi İzlanda ise ihracatta ağırlıklı olarak deniz yolunu kullandığı için buluttan çok etkilenmedi. Kül bulutunun Norveç somon endüstrisine zararının bir haftada 5.15 milyon doları bulduğu açıklandı. Krizin tüm dünyada somon fiyatlarını artıracağı belirtiliyor.

Haberin Devamı