Gazete Vatan Logo

Altında her şey alt üst oldu! Yatırımcıya, 'alım fırsatı' denilerek rakam verildi

ABD Merkez Bankası (Fed) beklendiği üzere politika faizini 75 baz puan daha artırdı. Karar sonrası dalgalanma yaşayan altın fiyatları dibi gördü. Para ve Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yatırımcılar için düşen fiyatlarının fırsat olduğunu belirterek, "1000 liranın altındaki her fiyat orta ve uzun vadede alım fırsatı" şeklinde konuştu.

Altında her şey alt üst oldu! Yatırımcıya, 'alım fırsatı' denilerek rakam verildi

ALİCAN YILDIRIM/Alican.Yildirim@gazetevatan.com

ABD Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak 75 baz puanlık faiz artışına gitti. Böylece Fed, üst üste faiz artışına giderek toplamda 375 baz puanlık faiz artışına imza atmış oldu. Fed faizi, Ocak 2008’den bu yana en yüksek aralığa çıkardı. Fed kararı sonrası piyasalarda ise dalgalanma yaşandı. Özellik iç piyasada altın fiyatları Fed açıklaması sonrası bir miktar yukarı çıktı. Daha sonra ise düşüş eğilimine geçti. Yatırımcılar ise, 'Altın fiyatları düşecek mi?', 'Bu fiyattan altın alınır mı?' sorularının cevaplarını aradı.

POWELL'IN AÇIKLAMALARI KAFALARI KARIŞTIRDI

Para ve Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yatırımcıların merak ettiği soruları cevapladı. Fed kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldırımtürk, "Fed yüzde 75'lik faiz artırımı beklentiler içerisindeydi. Fakat sonrasında yapılan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın sunumu kafaları karıştırdı. Powell, 'Parasal sıkılaşma devam ediyor. Faiz artırımlarını durdurmak için erken. Faiz artırımının yavaşlaması için enflasyonun düşüşe geçmiş olması lazım' şeklinde ifadeler kullandı." dedi.

Haberin Devamı

YENİ FAİZ ARTTIRIMI MESAJLARI PİYASAYI BOZDU

Sözlerine devam eden Yıldırımtürk, "Bunlar zaten bilinen şeylerdi. Aralık ayında da faiz artışı olacak. Fakat bundan sonraki karar metninde kullandığı ifadeler piyasalarda dalgalanmaya sebep oldu. Çünkü Powell, açıklamasının ikinci bölümünde daha farklı şeyler söyledi. Powell, 'önümüzü göremiyoruz' şeklinde ifadeler kullandı. Önümüzdeki süreçte faiz artışlarının devam edeceğini söyledi. Faiz artışının devam edeceği konusunda verilen mesajlar piyasaları bozdu." şeklinde konuştu.

PİYASALAR PANİĞE KAPILDI

Fed açıklamaları sonrası yaşanan dalgalı seyir ile ilgili bilgi veren Yıldırımtürk, "Ons altın fiyatları bu açıklamalar sonrası 1670 dolara kadar yükseldi. Fakat ikinci karar metnindeki açıklamaları piyasa beğenmedi. Piyasa korkmuş oldu. Piyasanın korkmasıyla birlikte yatarım araçlarında farklı fiyatlar oluştu. Ons altın 1630 dolar sevilerine geriledi. Diğer taraftan dolar endeksi 112 seviyelerine çıktı. Borsada gerilemeler oldu." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

O SEVİYENİNİ AŞAĞISINI GÖRMEZ

Ons altın fiyatlarıyla ilgili tahminde bulunan Yıldırımtürk, "Ons altında yüksek faiz ve dolar baskısı devam ediyor. Fakat sene sonuna kadar gelecek olan enflasyon verilerinde, bir yavaşlama ve işsizlik oranında bir artış başka beklentileri meydana getirebilir.  Ben ons altında 1620 dolar seviyelerinin altının görülmeyeceği kanaatindeyim." dedi.

GRAM ALTIN İLE İLGİLİ FLAŞ TAHMİN GELDİ

Gram altın fiyatlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldırımtürk, "Ons altın 1650 dolarlarda kalsa bile gram altının 1000 lira ve 1025 lira seviyesine çıkabileceğini söyleyebiliriz. Sene sonu beklentimizde ise çok fazla değişiklik yok. Gram altının sene sonu itibarıyla 1250 lira seviyesine çıkma olasılığı hala devam ediyor. Ama Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu dolar tahminin 19,51 lira olması 12 ay sonrası döviz kuru beklentisinin ise 22,07 lira olarak verilmesinin ardından gram altının 1450 lira seviyelerine ulaşmasını öngördüğümü söyleyebilirim." dedi.

Haberin Devamı

GRAM ALTINDA 1000 LİRANIN ALTIN ALIM FIRSATI

Yıldırımtürk, düşen altın fiyatlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, "Bu fiyatların ise alım fırsatı olduğunu söyleyebiliriz. Zaten vatandaşların bir süredir enflasyona karşı parasını korumak için gram altın aldığını görüyoruz. Dolayısıyla 1000 liranın altındaki her fiyatı orta ve uzun vadede alım fırsatı olarak değerlendirebiliriz." şeklinde konuştu.

GÜNCEL ALTIN, DOLAR VE EURO FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ