Gazete Vatan Logo

Altın fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Sınır geçildi, sert düşüş başladı! Tarih belli oldu, bomba tahmin! Gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın...

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi. Kritik sınır geçildi. Tarih belli oldu. Altın fiyatları sert düştü. Altın fiyatlarında kayıp yüzde 4'e yaklaştı. FED faiz kararının açıklanmasıyla birlikte düşmeye başlayan altın fiyatlarında düşüş 28 Ocak Cuma günü de devam ediyor. Bilindiği gibi Merkez Bankası faiz kararının ardından altın fiyatlarında kaydedilen kısa süreli düşüşü yeniden yükseliş izlemişti. Dolardaki hafif güçlenmeye rağmen ons altındaki sert düşüş Gram Altın fiyatlarını 800 liranın altına çekti. Gram altın yaklaşık bir aydır 770-810 lira arasına Fiyat değişimlerine sahne oluyor. Öte yandan önümüzdeki günlerde altın fiyatlarıyla ilgili bomba bir tahmin ortaya atıldı. İşte gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın fiyatlarıyla ilgili tüm gelişmeler...

Altın fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Sınır geçildi, sert düşüş başladı! Tarih belli oldu, bomba tahmin! Gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın...

Fed’den gelen şahin açıklamalar altın fiyatlarında sert etki yarattı. Piyasalarda altının bir süredir 1800 doların üzerinde kalmasını, Fed’in faiz artırma ihtimalinin fiyatlanmasına bağlayanlar büyük zarar yazmaya başladı. Ons altın 1853 dolardan 1791 dolara kadar geriledi. Böylece 3 gündeki kayıp yüzde 4’e yaklaştı.

Küresel piyasaların tek odak noktası Fed olmaya başladı. Fed Başkanı Jerome Powell’ın Mart ayında büyük ihtimalle faiz artıracaklarını açıklamasıyla birlikte dolar ve ABD tahvil faizleri güç kazanırken Altın ve Emtia tarafında gerilemeler görüldü. Fed, faiz artırımı ile enflasyonu dizginleyeceğini ve doları piyasadan çekerek değerli hale getireceği gerçeği de öne çıkıyor.

İlk büyük etki altın tarafında gerçekleşti. Fed Başkanı Powell’ın konuşmasıyla birlikte 1830 dolar seviyelerinden 1815 dolara kadar düşüş gösterdi. Fed toplantısını olduğu gün de altın 1850 dolara kadar yükselmişti.

Bazı analistler, altının bir süredir güçlü şekilde 1800 doların üzerinde kalmasını, Fed’in faiz kararının fiyatlandığına ve bundan dolayı düşüşün gerçekleşmeyeceğine yönelik yorumlamıştı. Ancak Powell’ın konuşması her şeyi değiştirdi ve altın sert düşüş gösterdi.

Haberin Devamı

YÜZDE 4’E YAKIN KAYIP VAR

Ons altın fiyatlarını incelediğimizde Fed’in açıklamalarından önceki gün yani 25 Ocak 2022’de ons altın 1853 dolara kadar yükselmişti. Fed’in açıklama yaptığı gün 1850 dolarla en yüksek seviyeyi görmüş, açıklamanın yaklaştığı saatlere doğru 1830 dolara geri çekilmişti. Açıklama ile de sert düşüşle 1815 doları görmüş ve ertesi gün de yani dün 1791 dolar destek seviyesini test etmişti. Böylece ons altında 3 günde kayıp yüzde 4’e yaklaşmış oldu. Ons altın saat 09:05 itibarıyla 1798 dolar seviyesinde işlem görüyor.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER DE ETKİLİ OLUYOR

ABD-Rusya-Ukrayna üçgeninde gerçekleşen savaş hamleleri altın fiyatları üzerinde hareketliliğe neden olabiliyor. Rusya ve Ukrayna arasında herhangi bir harekatın başlayacak olması ihtimali altında volatiliteyi güçlü kılabiliyor.

HİNDİSTAN’IN TALEBİ ARTIYOR

Haberin Devamı

Altına meraklı olan Hindistan’da altın talebi 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya Altın Konseyi verilerine göre 2021 yılında Hindistan’ın altın talebi yüzde 79 oranında artarak 797.3 tona çıktı. Geçtiğimiz son 10 yılda ise bu talep 769.7 tondu.

Hintlilerin mücevhere olan isteklerinin artması ile oluşan talebin 2022’de de devam etmesi bekleniyor.

Aynı zamanda Dünya Altın Konseyi, Çin’in de mücevher amaçlı altın talebini desteklemesini beklediğini duyurdu. Çin’de de altına yönelik olarak mücevher talebinde artış kuvvetleniyor.

DEV BANKALAR FAİZ ARTIRIM SAYISINI ARTIRIYOR

Fed'in 2022 yılında 3 defa faiz artırması beklenirken son açıklamalar ışığında bazı bankalar beklentilerini 5'e çıkardı. Deutsche Bank Fed'in 2022'de 5 defa, TD Securities ise 4 defa faiz artıracağı tahmininde bulundu.

“1850 DİRENCİNDEN UZAKLAŞIYOR”

Ikon Menkul, altın fiyatları için analizde bulundu. Fed’in şahin açıklamalarının etkisiyle ons altında kayıpların oluştuğunu belirten Ikon Menkul’ün analizi şöyle:

FED toplantısından sonra dolar endeksinde yaşanan hızlı güçlenme ile birlikte Ons Altın tarafında da satış karşılık buluyor. Dünden bugüne ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.88’lerden gerilemiş olsa da hala %1.8’in üzerinde ve güçlü bir yapısı var. Bu da, şahin tonu arttıran FED ile birlikte baskı unsuru oluşturan etkenler arasında.
Dün 1795 seviyesine kadar geriledi ve buradaki destekten güç alma çabasında. Aşağıda kademeli olarak takip edeceğimiz destekler var. Yukarıda ise 2075’den gelen downtrend çizgisi ana direnç hattı görevinde ve bu trend kırılmadığı sürece bu bölgeye kadar olan yükselişler satış imkanı verebilir.
Bu trend bölgesi günlük hatta belki haftalık mum ile kırılırsa o zaman 1900 yolculuğu başlayabilir ve sarı metalde trend değişebilir.
Destekler: 1795 – 1782 – 1765
Dirençler: 1812 – 1830 – 1850

Haberin Devamı

Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, Fed mesajlarının piyasalar üzerindeki etkisini şöyle değerlendirdi:"İlk fiyatlamalar negatif ve en belirgin değişimi 6-7 baz puan yukarı giden tahvil faizlerinde görüyoruz. Bu cepheye en hassas olan altında ve borsa endekslerinde de kayıplar var.

Haberin Devamı

Tahvil faizleri önümüzdeki haftalarda yukarı yönlü seyri sürdürebilir ve 1,84’e yükselen 10 yıl vadeli ABD tahvil faizinin 2,00 – 2,25 bandına tırmandığına şahit olabiliriz. Ötesi bence zor. Bu şüphesiz altın adına kötü Haber ve tahvil faizleri tepe yapana dek sarı fırtına üzerinde baskısı devam edebilir.

Borsa endekslerinde ise refleks fiyatlama sayılabilecek ilk tepkiyi takiben görece daha bağımsız bir seyir mümkün. Çünkü Fed’i bu ölçüde şahin kılan ekonominin sağlam temelleri ve bu aslında borsalar adına da destekleyici. Borsa endekslerinde ise refleks fiyatlama sayılabilecek ilk tepkiyi takiben görece daha bağımsız bir seyir mümkün. Çünkü Fed’i bu ölçüde şahin kılan ekonominin sağlam temelleri ve bu aslında borsalar adına da destekleyici.

ALTIN FİYATLARI İÇİN REKOR BEKLENTİSİ

Heraeus Precious Metals, 2021 yılında ons altın fiyatlarının 2028 dolar ile tarihi yüksek seviyeye ulaştığını ve bu seviyeyi 2022 yılında yeniden test edebileceğini açıkladı.Faiz artırımlarının değerli metaller için negatif etki yaratabileceğini ancak ABD’de faizlerin yavaş hızda artırılmasını beklediklerini belirten Heraeus, faiz artırımlarından sonra da reel getirinin sıfırın altında olacağını ve bunun da altın fiyatlarına destek sağlayacağını açıkladı. 2022 yılı için ise ons altın fiyatlarının 1700-2120 dolar arasında olabileceğine değindi.

"1000 LİRA ÜSTÜNDEN ALTIN ALANLAR..."

Altın fiyatları için kanalında konuşan İslam Memiş bugünkü güncel altın yorumu ile bir kez daha altın yatırımcısını uyardı. İslam Memiş, “Altın dolar paritesini önemsiyorum. 1000 lira üstünden gram altın alanlar. Ben bu fiyatlar çökecek dediğimde sen bilmiyorsun diyenler, gülenler kaybetti. Şubat ayında gram altın, gram gümüşte dolar/TL kurunda düşüş öngörüyorum. Öngörümü devam ettiriyorum.” dedi.

Memiş dolar kuru içinde yükseliş beklediğini söyleyerek şunları söyledi: “Doların değer artışını bekliyorum. Dolarda 13,60 devamında 13,80. 13,65 kritik direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü kırılırsa 13,80. Buradan tekrar trendler olabilir.”

Altın fiyatları için bir dev tahmin de Bank of America analistleri tarafından yapıldı. Analistler, altın fiyatı için yükselişin devam edeceğini belirtti. BofA analisti Michael Widmer, “Enflasyonun bir kısmı yerel faktörler tarafından yönlendirilirken, tedarik zincirindeki bozulmalar da dahil olmak üzere birçok faktör de oyunda.

Ayrıca Fed’in tepki fonksiyonunun değiştiğini de not ediyoruz. Düşen enflasyon, istikrarlı ekonomik büyüme ve istikrarlı piyasaların eşlik ettiği kademeli artışlar, ABD para politikası için ideal senaryo olabilir, ancak bu zor bir yol. Hata riski yüksektir ve artan borsa volatilitesi, altın dahil, güvenli limanları destekleme eğilimindedir.” dedi.

28 OCAK CUMA ALTIN FİYATLARI

Amerikan Merkez Bankası faiz kararının ardından altın fiyatları aşağı yönlü hareket etmeye başladı. 28 Ocak Cuma günü gram altın 787,12 liradan 1.276,32 liradan işlem gördü.

GRAM ALTIN FİYATI

781,47

787,12

SPOT ALTIN TL/GR FİYATI

780,08

780,22

ALTIN/ONS ($) FİYATI

1.791,18

1.791,48

ÇEYREK ALTIN FİYATI

1.248,72

1.276,32

CUMHURİYET ALTINI FİYATI

4.992,48

5.087,03

YARIM ALTIN FİYATI

2.488,44

2.551,32