Gazete Vatan Logo

Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü! Yeni rekor geliyor

Geçtiğimiz hafta zirve seviyeleri gördükten sonra düşüşe geçen altın fiyatları yeni haftaya da kayıpla başlamıştı. Özellikle dolar endeksinin toparlanma göstermesi ons altın fiyatını baskılarken, bu durum yurt içinde gram altının düşüş göstermesinde etkili oluyor.

Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü! Yeni rekor geliyor

Para ve emtia piyasalarında gözler ABD’den gelen ekonomik verilerde olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda ABD’de enflasyon rakamlarının zirve seviyelerden yavaşlama göstermesiyle birlikte ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aralık ayı toplantısında politika faizini 50 baz puan artıracağı beklentisi kuvvetlenmişti.

Pek çok Fed yetkilisi Fed’in önümüzdeki toplantıda faiz artış hızını yavaşlatacağına yönelik açıklama yaparken, faiz oranlarının hangi düzeyde tepe yapacağı ise tartışma konusu. Fed’in faiz artışlarına yönelik yapılan açıklamalar özellikle dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizi üzerinde etkili oluyor.

FED YETKİLİSİNDEN YAVAŞLAMA SİNYALİ

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester pazartesi günü yaptığı açıklamada Fed'in önümüzdeki aydan itibaren daha küçük faiz artışlarına geçebileceğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly bankanın faiz artırımlarına devam edeceğini ve faizlerin muhtemelen yüzde 5 civarına yükseleceğini belirtti.

ONS ALTINDA YÖN DEĞİŞTİ

Geçtiğimiz hafta değer kaybeden ve yeni haftaya da kayıpla başlayan ons altın fiyatı dün 1732 dolara kadar gerilemişti.

Haberin Devamı

Bugün dolar endeksinin düşüş göstermesiyle birlikte toparlanma kaydeden ons altın şu dakikalarda 1743 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1737 dolar, en yüksek ise 1746 dolar seviyeleri test edildi.

GRAM ALTINDA DA YÖN YUKARI DÖNDÜ

Yurt içinde ise gram altın fiyatı geçtiğimiz hafta ons altına paralel olarak düşüş göstermişti. Yeni haftaya da aşağı yönlü bir seyirle başlayan gram altın dün 1037 lira seviyesine kadar geri çekilmişti.

Bugüne 1041 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda yükseliş göstererek 1044 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1038 lira, en yüksek ise 1045 lira seviyeleri test edildi.

"YENİ ZİRVELERİ KONUŞUYOR OLACAĞIZ"

Piyasa uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarıyla ilgili konuşarak, "Teknik olarak takip ettiğimiz seviye 1730-1780 dolar aralığı. 1730 aşağı kırılmadıkça problem yok, 1780 de yukarı yönlü kırılmadıkça yükseliş başladı diyemiyoruz. 1780'i direnç takip edip yeni zirveleri konuşuyor olacağız.

Haberin Devamı

"1.100' LÜ RAKAMLARI KONUŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ"

Gram altın TL ekranlarda 1051 seviyesinde. 1050-1070 aralığında geziniyor. Kritik direnç 1090 lira. 1060 lira seviyesi kırıldı, orada takıldı. Bir sonraki ataklarda 1090 seviyesini göreceğiz. Ondan sonra 1100'lü rakamları rahat rahat konuşmaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.