Gazete Vatan Logo

Altın fiyatları ile ilgili kritik tahmin geldi! 'Devam edecek' deyip uyardı

Fed’in faizi 50 baz puan artırarak yüzde 4,50'ye yükseltmesinin ardından düşüşe geçene gram altın güne yükselişle başladı. Uzmanlardan ise altın ve Bitcoin fiyatları ile ilgili kritik tahminler arda arda geldi. Gelişmenin piyasalar için ters köşe olduğunu ifade eden Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, altında baskılamanın devam edeceğini belirterek, gram altın ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Altın fiyatları ile ilgili kritik tahmin geldi! 'Devam edecek' deyip uyardı

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı belli oldu. Fed faizi 50 baz puan artırarak, yüzde 4,50'ye yükseltti. 5 defa üst üste faiz artıran Fed bu kararı da oybirliğiyle aldı. Fed yetkililerinin 2023 sonu için ortalama fed fon faizi beklentisi; yüzde 5,1, 2024 içinse yüzde 4,1 oldu. Karar sonrası açıklama yapan Fed Başkanı Jerome Powell, “Daha yapacağımız çok iş var. Ekim ve kasım ayı rakamları enflasyon hızında memnun edici düşüşü gösterdi. Ancak enflasyon için riskler yukarı yönlü” dedi.

Bu gelişmelerden sonra altının ons fiyatındaki düşüşe paralel dün yüzde 1,6 değer kaybeden altının gram fiyatı günü 1065,3 liradan tamamlamıştı. Gram altın fiyatları bugüne yükselişle başlamasının ardından ise saat 10:35 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,2 artışla 1067 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1750 lira, Cumhuriyet altını da 7 bin 120 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 1780 dolardan işlem görüyor.

Özellikle altın fiyatlarını yakından takip eden yatırımcıların gözü kulağı bu haberdeydi. Beklenen açıklamalar geldi. Gazetevatan.com’a açıklamalarda bulunan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, altında baskılamanın devam edeceğini söyledi. Kararın piyasalara etkisini değerlendiren Stratejist Cem Özüak ise altın fiyatları ile ilgili çarpıcı bir yorumda bulundu. İşte altın fiyatları ile ilgili uzmanlardan kritik tahminler ve güncel altın fiyatları... 

Haberin Devamı

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Faiz kararı 50 baz puan geldi. Zaten bu biliniyordu, bunun piyasa fiyatlandırması üzerinde bir etkisi yoktu. Fakat ekonomik projeksiyonlara baktığımızda, büyümenin 1,2'den 0,5'ye düşürüldüğünü görüyoruz. İşsizliğin artırıldığını, enflasyonun da yukarı çekildiğini görüyoruz. Bu gelişmelere 2023 itibarıyla baktığımızda risk işlemlerini azaltan piyasanın moralini bozacak nitelikte revizyonlar olduğunu görüyoruz.

Piyasayı ters köşe yapan ve piyasanın moralini bozan asıl karar ise faiz oranlarına ilişkin olandır. Örneğin 2023 için yüzde 4.6 ortalama faizi tahmin ediyordu. Fakat bunun 5.1'e çıkarıldığını görüyoruz. Bu da Fed'in daha fazla faiz artışına gitmesi gerektiği anlamına geliyor. Powell'ın konuşması oldukça şahin. Enflasyonda en ufak bir kaygısının olmadığını görüyoruz. ‘Bizim hedefimiz yüzde 2 daha yapacak çok işimiz var, yola devam’ mesajı verdi. Özetle; ‘enflasyonda yeterince başarı görmüyoruz, yavaş gittiğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle de sıkı duruşumuz devam ettireceğiz’ dedi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“GRAM ALTINDA GERİ ÇEKİLME”

“Şahin mesajlı açıklamalardan sonra özellikle ons altın tarafında 1800'lere kadar bir çekilme gördük” diyen Eryılmaz, “Gram altında da 1074'e kadar geri çekilme gördük. Ons altın tarafında hem alınan kararlar, hem de Powell'ın konuşmasına bakarsak bir miktar daha geri çekilme beklenebilir. Gram altında da aynı şekilde geri çekilme olması gerekiyor. Powell'ın şahin duruşuna göre hala altının güçlü durduğunu söyleyebiliriz.

Fakat bu tablo değişebilir. Şurası net; altında öyle ya da böyle baskılama devam eder. En iyi yatay olarak devam eder. Ons altında ise 1865'i geçmeden 1900'leri geçmeden güçlü yükseliş başlamaz. Yakın vadede de piyasa ne kadar iyi görürse görsün ons altında ara ara yükselişler olur. Fakat güçlü yükseliş beklemiyorum. Aynı şekilde gram altında da dönem dönem yükselişler olsa da tepki hareketleri ile o rallinin başlayacağı 2-3 binli seviyeler mümkün gibi görünmüyor” dedi.

"SARSICI BİR GERİYE DÖNÜŞ GETİREBİLİR"

“Tabloya baktığımız şu anda yüzde 7.1'lik bir enflasyondan bahsediyoruz” diyen Stratejist Cem Özüak da, "Yüzde 4'ten 4,5'e çıkan bir faiz oranı var. Bu da iki tane 0,25'lik faiz oranı ile yüzde 5'e çıkarılacak. Peki ABD'nin bu planında 0.50 puanlık artırılacak bir faiz varsa ve hedefledikleri enflasyon yüzde 2 ise; şu an yüzde 7 olan enflasyon istedikleri bu seviyeye düşecek mi? Ben hiç sanmıyorum açıkçası. Mart ayına geldiğimizde yüzde 5'e belki düşer, o da konut fiyatlarında ve resesyonlardan kaynaklı satışlarda azalma olursa. Şu an ABD'de enflasyon hala istenilen seviyede değil. Bu gerçekleşmezse ABD, ‘biz enflasyonla mücadelemize devam edeceğiz’ diyebilir. Faiz artışından kaynaklı ve mortgage kaynaklı bu problemler hallolduğunda, bu sefer enflasyon geriye de gidebilir. Bu da bütün emtiyalarda sarsıcı bir geriye dönüş getirebilir. Buna da hazırlıklı olmalıyız diyorum” dedi.

Haberin Devamı

"ALTIN VE BİTCOİN ÇALKALANMAYA DEVAM EDECEK"

Önümüzdeki aylarda kimsenin yüksek kararlar beklememesi gerektiğine dikkati çeken Özüak, “Önümüzdeki aylarda çok büyük ihtimalle Merkez Bankası dövizi sabit tutmaya devam edecek. Daha önce de söyledik; gram altıncının gözünün Fed kararlarında değil, dövizde olması lazım. Fed kararı ancak bu kadar etkiliyor altını. 1800 TL'den 1850 TL'ye çıksa ne olur. İçeride döviz sabit kaldığı sürece biz gram altınlarımızı 1050 yerine 1080 olarak görürüz. Şu durumda 1100 TL'yi bile zor görürüz. Fakat içerde de bir enflasyon söz konusu. Türkiye'yi dünyadan farklı şekilde değerlendirmek lazım. Bu gelişmeler, biraz ters indikatör görevi de görüyor. Yani dünyada bir gelişme oluyor tüm dünyada dolar artıyor, Türkiye'de düşüyor. Tam tersi durumlar da oluyor. Altın ve Bitcoin çalkalanmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"GRAM ALTIN ‘NE ÖLDÜRÜR NE DE GÜLDÜRÜR’ NOKTASINDA"

Özüak, Fed'in pozitif kararının Bitcoin’i pozitif yönlü geliştirmediğini belirterek, “Beklenti 0,50 olmasına rağmen, bu tabi doğal olarak tahvil fiyatlarını da artırıyor. Bu arttıkça Bitcoin ve altın yatırımcısı tahvile yöneliyor. Benim beklentim önümüzdeki bir hafta boyunca borsadaki düşüşlerin devam edeceği yönünde. Fakat çok büyük düşüşler beklemiyorum. Borsadaki kısa vadeli dalgalanmalara bakmayalım, uzun vadede mutlaka kar edersiniz. Ortalama 1080 TL civarında takılan bir gram altın var.

‘Ne öldürür ne de güldürür’ noktasında devam ediyor. Bu gerçekleşmezse ABD, biz enflasyonla mücadelemize devam edeceğiz diyebilir. Yani daha önceki tahminlerimizin tutmaya devam ettiğiniz görüyoruz” açıklamalarında bulundu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

Gram altın: 1068 TL

Çeyrek altın: 1783 TL

Altın ons: 1784 dolar

Altın euro/kg: 60,799

14 ayar altın: 711 TL

18 ayar altın: 780 TL

22 ayar altın: 1047 TL

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN...