Gazete Vatan Logo

ABD’de işsizliğin önüne geçilemiyor

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları, geçen hafta 457 binle beklentilerin üzerinde açıklandı. Ekonomistler, işsizlik maaşı başvurularının 443 bin olacağını tahmin ediyorlardı. ABD Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 30 Ekim’de sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 457 bin kişi arttı.

Önceki hafta için 434 bin olarak açıklanan işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 437 bin olarak revize edildi. ABD’de üçüncü çeyrekte tarım dışı verimlilik ise yıllık bazda yüzde 1.9 oranında artış kaydetti.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı verimlilik, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1.8 oranında azalarak, yaklaşık son dört yılın en büyük kaybını göstermişti.

TSKB’nin 9 aylık net karı 168.7 milyon lira

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), 2010 yılının dokuz ayında, solo bazda 168.7 milyon lira net kar yaptı. TSKB’den yapılan açıklamaya göre, TSKB’nin solo bazda (konsolide olmayan) net dönem karı yıllık yüzde 27’lik artışla 168.7 milyon lira olarak gerçekleşti. TSKB’nin vergi öncesi karı ise 213 milyon lira oldu. 30 Eylül itibarıyla, TSKB’nin aktif büyüklüğü 7 milyar lira seviyesine ulaşırken, öz kaynakları 1,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Yıllık bazda ortalama özkaynak ve aktif getiri oranları ise sırasıyla yüzde 20.1 ve yüzde 3.2 oldu. 2009 yılında yüzde 19,5 olan özkaynak karlılığı oranının artış göstermesi ve karlılığın sürdürülebilir olması dikkati çekti.

Açıklamaya göre, toplam kredilerde ilk dokuz aylık dönemdeki artış, sepet kuru bazında yüzde 8 oranında gerçekleşerek kredi toplamı 4 milyar lira seviyesine ulaştı. Bu dönemde Türkiye’nin özel sektör yatırımlarına toplam 914 milyon dolar tutarında orta ve uzun vadeli yeni plasman yapan TSKB, 2010 yılı için belirlediği yüzde 15’lik kredi büyüme hedefiyle de sürdürülebilir büyümeyi amaçlıyor.

Tezgah üstü piyasa organizeden 15 kat büyük denetim eksikliği var

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye’de tezgah üstü piyasanın, organize piyasadan 15 kat daha büyük olduğunu belirterek, “Çünkü, denetim ve düzenleme eksikliği var” dedi.

‘14. Ulusal Finans Sempozyumu’nda konuşan Erkan, Türkiye ekonomisinin 2008 yılının ikinci yarısından itibaren daralmaya başladığını söyledi. Türkiye’nin ekonomisinin 2008 ikinci çeyreğiyle 2009 ikinci çeyreği arasında geçen zamanda yüzde 10 civarında daraldığını belirten Erkan, bu dönemden sonra ekonominin hızla toparlanmaya başladığını ifade etti. Reel ekonominin dünyada yaşanan krize duyarlı olduğunu, yaşanan krizin finans tabanlı olmasına rağmen reel sektörle de doğrudan ilgili olduğunu belirten Erkan, şunları kaydetti: “Dünyada başlamış olan krizi biraz irdelemem lazım. Bir ayrımı yapmak istiyorum. Finans sektörü daha doğrusu sermaye piyasaları ikiye ayrılır; biri tezgah üstü piyasalar, diğeri koordineli piyasalar... Tezgah üstü piyasası düzenli ve denetimli değil. Organizeli, koordineli piyasalar ise denetimli ve düzenli piyasalardır.”

İş Bankası 3 bin futbol sahası kadar alana ağaç dikecek

İş Bankası’nın, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı işbirliğinde başlattığı, “81 İlde 81 Orman” projesi kapsamında, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 40. orman oluşturularak 30 bin fidan dikildi. Törende konuşan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ormanları korumak, geliştirmek ve hepsinden önemlisi toprak, ülke, doğa sevgisinde el ele vermek amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Özince, “Bugüne kadar 40 ilimizde 775 hektarlık alana yaklaşık 1 milyon 100 bin fidan diktik. Proje tamamlandığında bin 500 hektara ulaşacağız. Yani 3 bin tane futbol sahası kadar alana fidan dikeceğiz. Ne yazık ki bizim bir yıl içinde kaybettiğimiz orman bundan çok çok daha fazla” diye konuştu.

81 ilde 81 orman projesinde 10 yıllık süreci hedeflediklerini anlatan Özince, 5 yıl boyunca fidan dikimlerinin süreceğini, her diktikleri ağaca da 5 yıl boyunca bakacaklarını vurguladı.

ING Bank’tan bayrama özel Kredi Butik paketi

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde müşterilerinin acil nakit ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmak amacıyla ING Bank, Kredi Butik paketlerini yeniledi. Kampanya kapsamında müşteriler yüzde 0.75’ten başlayan düşük faiz oranı ve sabit masrafla, 100 bin TL’ye kadar kredi kullanabilecek.

Ayrıca yine Kredi Butik paketlerinde kredilerini masraf ödemeden kullanmak isteyen müşteriler için yüzde 0.99 faiz oranından başlayan kredi seçenekleri bulunuyor.

Haberin Devamı