Gazete Vatan Logo

ABD bankalara ortak olmak için 250 milyar dolar harcayacak



ALMANYA, İngiltere ve Fransa’nın bankacılık sektöründeki sorunları aşmak için oluşturduğu 1.5 trilyon dolarlık yardım paketinin ardından dün de ABD, 250 milyar dolar aktararak ülkenin 9 büyük bankası dahil binlerce bankaya ortak olacağını açıkladı. Söz konusu kaynak daha önce açıklanan 700 milyar dolarlık kurtarma planı çerçevesinde kullanılacak.
Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD Hazinesi Goldman Sachs, Morgan Stanley, J.P. Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo ve Bank of New York Mellon’a ortak olacak ve State Street ile Merrill Lynch’e de sermaye aktaracak.
250 milyar dolarlık planla ilgili olarak konuşan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, önemli fakat zor durumdaki finansal kuruluşlar için yeni bir destek planı üzerinde çalıştıklarını belirterek, “9 büyük banka öncelikli olarak yeni plana katılacak” dedi.
Paulson, Beyaz Saray’da ABD Başkanı George W. Bush, Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke ile birlikte yaptığı açıklamada, son haftalarda Amerikalılar’ın mali sistemin dondurucu etkisini hissettiğini, emeklilik tasarruflarının ve yatırım hesaplarının azaldığını söyledi.
Geçici devletleştirme
Paulson, “sağlıklı kuruluşlar” olarak tarif edilen 9 bankanın, ABD ekonomisinin desteklemek için planı kabul ettiğini ifade ederek, devletin söz konusu kuruluşların her birinden alacağı hisseleri 25 milyar dolarla sınırladığını bildirdi.
ABD Başkanı George W. Bush ise alınan önlemlerin geçici olduğu ve kalıcı devletleştirme niteliği taşımadığı yönünde güvence verdi. Bush, “Bu çabalar, finans sistemini istikrara kavuşturmak ve ekonominin toparlanmasına yardım etmek yoluyla doğrudan Amerikan halkına yarar sağlamak için tasarlandı” dedi.
Kim ne kadar alacak?

Citigroup 25 milyar dolar
JP Morgan 25 milyar dolar
Bank of America 12.5 milyar dolar
Merrill Lynch 12.5 milyar dolar
Goldman Sachs 10 milyar dolar
Morgan Stanley 10 milyar dolar
State Street Bank 3 milyar dolar
Bank of New York 3 milyar dolar

Haberin Devamı