Gazete Vatan Logo

60 bin euroluk ilk 4K canlı maç

Türkiye ve Avrupa’da ilk kez bir futbol maçı 4K teknolojisiyle canlı yayınlanacak. 22 Ekim’deki Fenerbahçe-Ajax maçı TRT4K kanalından izlenecek. 4K yayına uyumlu TV’si ve Türksat aboneliği olanların izleyebileceği yayının maliyetinin 60 bin euro olduğu belirtiliyor.

60 bin euroluk ilk 4K canlı maç

Türkiye ve Avrupa’da ilk kez bir futbol maçı 4K teknolojisiyle ekranlarda canlı yayınlanacak. 22 Ekim’deki Fenerbahçe-Ajax karşılaşması TRT, Türksat, Samsung ve Mediapro işbirliğiyle TRT4K kanalından ulaştırılacak. Ekranları 8 kat netleştiren ve full HD yayından 4 kat yüksek çözünülürlükte olan 4K teknolojisine ulaşmak için 4K’lı televizyona ve Türksat uydu aboneliğine sahip olmak gerekiyor. Samsung’un organizasyonun mali yükünü karşıladığın, devletten hiçbir ücret çıkmadığını belirten TRT Genel Müdürü Şenol Göka, “Bu yayın sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da ilk. İlki yapmış olmanın onuru gerçekten önemli. 4K TV’si olmayanlar maçı HD kanaldan izleyebilecek” dedi.

İçerik desteği sağlıyor

Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, 4B uydusunu uzaya gönderildiğine değinerek, bu uydunun internet hizmeti için kullanılacağını söyledi. Gül, “Yaklaşık 1 yıl önce 4K yayınını başlattık. Daha sonra TRT ile işbirliği yaptık. Şubat ayında TRT4K olarak test yayınına başladı kanal. Şimdi de maçlarımızı 4K teknolojisiyle yayınlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung, “Türkiye’de hızla artan 4K talebine yenilikçi, yüksek kaliteli televizyonlarımızla yanıt vermenin yanı sıra önemli bir içerik desteği sağlıyoruz” diye konuştu. Samsung Electronics Türkiye Satış Pazarlama Direktörü Hüseyin Erel ise Türkiye’de kullanıcılara zengin bir 4K içeriği sunmak için işbirliklerine imza attıklarını belirterek, “Kasım’da Güney Kore’deki teknoloji merkezimizde TRT ile bir çalışma yapacağız. Samsung’un görüntü iyileştirme teknolojisini Türk televizyon izleyicisine ulaştırmanın kapısını aralayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

HD’den 4 kat daha yüksek

Fenerbahçe-Ajax maçı için 7 UHD kamera kullanılacak. Maçın içeriği, fiber altyapı kullanılmadan uyduya direkt gönderilecek. TRT4K, maçı full HD yayına kıyasla 4 kat yüksek çözünülürlükte sunacak. HD görüntüler saniyede 50 yarım kare sunabilirken 4K yayınlar 50 tam kare resim sunabiliyor.