Gazete Vatan Logo

6.1 milyar dolarlık imza

Telsim'e KDV'yle birlikte 4.95 milyar dolar ödeyen Vodafone dün imzayı attı. İngliz GSM devi, şirkete 1.2 milyar dolarlık yeni yatırımın müjdesini de verdi. Vodafone CEO Vekili Smith, "Bu Avrupa'deki en büyük yatırım" dedi. Ek yatırımla Vodafone'un Telsim'e harcadığı para 6.1 milyar dolara çıkacak

Telsim ihalesinde KDV'yle birlikte 4.95 milyar dolarlık rekor fiyat verip Türkiye'ye tek seferde en büyük yabancı sermaye girişini sağlayan İngiliz GSM devi Vodafone, şimdi de Avrupa'nın en büyük yatırım projesi için düğmeye basıyor. Telsim yönetimini önceki gün devralan İngiliz Vodafone, önümüzdeki iki yıl boyunca Telsim'in şebeke ağının genişletilmesi ve modernleştirilmesi için 1.2 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Böylece Vodafone'un Telsim için harcayacağı tutar 6.15 milyar doları bulacak. Telsim'in devir teslim töreni için Türkiye'ye gelen Vodafone CEO Vekili Sir Julian Horn-Smith, Telsim'de öncelikle şebeke altyapısını genişletmeyi istediklerini bunun için çok yüksek miktarda yatırım yapmaya hazır olduklarını söyledi. Horn-Smith yatırımlarrn müşteri memnuniyetini artırma ve Telsim çalışanlarının eğitimi alanında da yoğunlaşacağını vurguladı.

Fırsat yakaladık
ihale bedelinin geçen hafta TMSF hesaplarına aktarılmasının ardından Telsim'in Vodafone'a devir-teslim töreni dün İstanbul Çırağan Sarayı'nda yapılan bir toplantıyla gerçekleştirildi.

Törenin ardından bir basın toplantısıyla gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vodafone kurmayları, hızla büyüyen Türkiye pazanna yaürım yapma fırsatını yakaladıkları için büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Toplantıda konuşan Vodafone CEO Vekili Sir Julian Horn-Smith, "Bu güzel ülkede önemli bir rol üstlenmeyi hedefliyoruz" dedi. Horn-Smith, Telsim
yatırımıyla ilgili bazı çevrelerden eleştri aldıklarını belirterek, "Bazıları çok para ödediğimizi söylüyor. Ancak bu şirket gelecekte de muhteşem bir performans gösterecek. Yapacağımız yatırımlarla bu şirketin başarısını göstereceğiz" diye konuştu.

Hayır işlerine yatırım
Horn-Smith, önümüzdeki 2 yıl boyunca yapacakları 1.2 milyar dolarlık yatırımın dışında Vodafone Vakfı aracılığıyla Türkiye'de önemli sosyal projelere de imza atmayı planladıklarını vurguladı. Horn-Smith, 400 milyon dolarlık KDV ye ilişkin faturanın kendilerine ulaşmasının ardından ödemeyi yapacaklarını da belirtti.

Telsim ismi şimdilik kalıyor bedava cep telefonu yok
Basın toplantısına katılan Telsim CEO'şu Attila Vitai Obe, Telsim'in ismini şimdilik Vodafone olarak değiştirmeyeceklerini söyledi. Marka değişikliğiyle ilgili soruları yanıtlayan Obe, şunları söyledi:

"Vodafone'un tüm dünyada çok iyi bir ismi ve imajı var. Bu Telsim'in imajından daha güçlü.
Ancak Vodafone'un güçlü imajı verdiği hizmetin kalitesinden geliyor. Bunun devam etmesini istiyoruz. Bunun için de Telsim'de yapacağımız altyapı yatırımları tamamlamadan Vodafone markasına geçmeyi düşünmüyoruz, isim değişikliği 10-12 ayı bulabilir. Daha sonra Vodafone Türkiye ismiyle faaliyetlerimizi sürdürebiliriz."

Attila Vitai Obe, daha önce gündeme gelen bedava cep telefonu konusunda ise bir projeleri olmadığını kaydetti. Obe, Batı Avrupa'da cep telefonları için kullanıcılara teşvik verdiklerini kaydederek, "Ancak Türkiye'de konuşma ücretleri çok düşük. Bu nedenle hem düşük tarife, hem de bedeva cep telefonu vermemiz söz konusu olamaz. Ancak uygun tarifelerle konuşma seçeneklerimiz sürecek" diye konuştu.

Obe, üçüncü nesil GSM hizmetleri konusuna da değinerek, "Bu Türkiye için henüz erken. Gelir düzeyinin artması gerekli. Bizim şu anda 2G lisansımız var. 3G lisansı satışa çıkartılırsa ilgilenebiliriz" diye konuştu.

Personel çıkartmayacağız
Horn-Smith basın toplantısındaki konuşmasında surdan söyledi: "Vodafone'un yapmış olduğu bu yatım, hem bizim hem de Türkiye için çok önemli bir proje. Bizim yatırımımızı gören birçok yabana gündemine Türkiye'yi alacaktır. Bizi takip edecektir. Türkiye pazarında elbette yeni müşterileri de hedef alıyoruz. Ancak diğer GSM operatörlerinin abonelerine de kapımız açık. Yüksek verginin düşmesi için hükümetle olan görüşmelerimiz sürecek."

Vodafone CEO Vekili Sir Julian Horn-Smith, Türkiye'deki personel politikaları konusunda ise "Türkiye'de kesinlikle personel çıkartma planımız yok. Tam aksine Telsim üst düzey yönetimindeki Türk meslektaşlarımızın sayısını yüksek tutmak istiyoruz. Ayrıca personele de önemli bir yatirım yapacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı