Gazete Vatan Logo

5.10’luk dolara rağmen dik duruş

Kurdaki artıştan tabiri caiz ise sürekli dayak yiyen iş dünyası, ABD’den gelen yaptırımlar sonrası 5.10 TL’yi gören dolara rağmen asla taviz verilmemesi konusunda hemfikir.

5.10’luk dolara rağmen dik duruş

Para vatanına dönüyor. Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan çıkış Türkiye’yi de etkiliyor ve dolar/TL’de bunun yansımaları görülüyor. Bu yüksek tansiyon yetmezmiş gibi bir de ABD ile ilişkilerin gerilmesi ve önceki gün gelen yeni yaptırımlar dolara ekstra alım getirdi. Dolar/TL dün 5.10 TL’nin hemen sınırından döndükten sonra günü 5.05’den kapattı. Euro’da da 5.90 ile yeni rekor kırılırken, Türk CDS’leri 6.5 yılın zirvesine çıktı. Borsa’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri dün ortalama yüzde 2 daha düştü.

Kurdaki artış Türk işdünyası için kötü haber. Örneğin enerji sektöründe her 2 kuruşluk artış kredi borcunu 1 milyar TL artırıyor. Benzer şekilde pek çok sektörün kredileri döviz bazında. Bunun yanı sıra kur artınca enflasyon artıyor, faiz artıyor ve işler duruyor. Ancak Türk iş dünyası tüm bu olumsuzluklarla başederken ABD’den gelen karara karşı asla taviz verilmemesi ve dik durulması konusunda Ankara’ya tam destek verdi.

Asla kabul edilemez

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “ABD’nin kararı haksız ve hiçbir açıdan kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “ABD’den beklentimiz, Türk yargısının yapacağı yargılamanın sonuçlarına itibar etmesi. Türkiye, bu krizden daha güçlenerek çıkacaktır. Türk iş dünyası olarak devletimizin, iki bakanımızın arkasındayız” ifadelerini kullandı.

Hukuğa güven tam

“ABD’nin yaptırımları kabul edilebilir değil” diyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, şunları kaydetti: “Ülkemize güvenen tüm yatırımlarımız, ülkemizin hukukuna güvendikleri için buradalar. Aynı hukuk süren davada da bağımsız kararını verecektir” diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de, “ABD hükümetinin, iki ülke arasında yaşanan son diplomatik sorun karşısında almış olduğu yaptırım kararı, söz konusu stratejik müttefikliğin doğasına aykırıdır ve iki ülke arasındaki ilişkilerin onarılamaz seviyede bozulması tehlikesini doğurmuştur” ifadesini kullandı.