Gazete Vatan Logo

30 milyon kişi ağırlayan Artaş engelleri kaldırdı

7 Temmuz’da engellilere dönük değişim yapmayan toplu taşıma araçları ve AVM’lere ceza kesilecek. ArenaPark, ArmoniPark ve Kayseri Park’ta 30 milyon kişi ağırlayan Artaş, uyum çalışmalarını bitiriyor

Türkiye’de AB’ye uyum çerçevesinde 2005’te çıkan kanuna göre 7 yıl içinde toplu taşıma araçları ve bütün kamusal alanlar engellilere uygun hale getirilecek. Uyum süresi iki kez uzatıldı ve son dakika bir değişiklik olmazsa 7 Temmuz’da uygulama başlayacak. Denetlenen özel kuruluşlara şartlara uymuyorsa 1.000 ila 5 bin, kamuda ise 50 bin liraya kadar cezai işlem uygulanabilecek. Araç liftleri, asansörler, engelli tuvalet aparatları, hissedilebilir yüzey, kabartma metinler ve işaretlemeler, özel tekerlekli sandalyeler ve hatta internet yazılımları bulunan engellilere yönelik ekosistem, ciddi bir sektöre dönüşmüş durumda. Engelli erişebilirlik olarak adlandırılan sektör, yasanın çıktığı ilk yıla göre 30’un üzerinde büyüdü. 7 Temmuz’dan sonra büyümenin ikiye katlanması öngörülüyor.

7 Temmuz’a yetiştirecek

7 Temmuz öncesi eksikler giderilmiş değil. AVM’ler açısından da durum farklı değil. AVM’lerin uyum için büyüklüğüne göre 80 bin eurodan başlayıp 500 bin euroya kadar çıkan bir yatırım gerekiyor. Görme, işitme, fiziksel gibi tüm engelliler için kriterleri yerine tek AVM Küçükçekmece sınırları içindeki ArmoniPark. ArenaPark ve Kayseri Park ile birlikte konut sektöründe Avrupa Konutları ile marka olan Artaş Grubu bünyesindeki ArmoniPark’ın Genel Müdürü Emir Genç, tüm engellilere dönük kriterleri yerine getiren bir diğer yerin ise Atatürk Havalimanı olduğunu söyledi. Artaş AVM’ler Grubu Koordinatörü ve ArenaPark Genel Müdürü Muhsin Erkoç, ArenaPark ve Kayseri Park’ı da 7 Temmuz’a kadar uyumlu hale getirecekleri anlattı. Erkoç, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Kayseri Park’ta 85 bin, Arena Park’ta 150 bin euroluk yatırım yapacağız. Yasa yürürlüğe girmeden iki AVM’mizi de yetiştireceğiz” dedi. ArenaPark, ArmoniPark ve Kayseri Park’ta ayda 2.5 milyon, yılda 30 milyon kişiyi ağırladıklarına da değinen Erkoç, “Artaş Grubu, ortağı olduğu Carousel ve Vadi İstanbul AVM ile perakende sektöründe yaklaşık 200 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. 5 yıl içinde bu rakamı 350 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. 3 AVM de bulundukları lokasyonda birer ilk. Bu nedenle hem bulundukları bölgenin, hem de sektörün gelişmesine önemli katkı sağladılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nüfusumuzun %12.9’u engelli

Engelliler İdaresi Başkanlığı’nca yapılan araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun yüzde 12.29’unu engelliler oluşturuyor. Bu oranın yüzde 9.70’ini süreğen hastalığı olanlar, yüzde 2,58’ini ise ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelliler oluşturuyor.

10 milyon dolara yenilenecek

Muhsin Erkoç, bu yıl ArmoniPark ve Kayseri Park’ta toplam 10 milyon dolarlık yenileme yatırımı yapacaklarını söyledi. Genel müdürlüğünü yaptığı ArenaPark’ın yapısı ve ziyaretçi profili hakkında bilgi veren Muhsin Erkoç, “40 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olan ArenaPark yüzde 100 doluluk oranı ile çalışıyor. ArenaPark’tan genelde 40 yaş altı, eğitimli, karı-koca çalışan, çocuğu olan ve onları özel okulda okutan kişiler alışveriş yapıyor. Bu kitle iyi kazanan ve iyi harcayan, marka ve AVM algısı yüksek kişilerden oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı

Kayseri Park Genel Müdürü Taner Aydın ise ziyaretçi profillerinin Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu anlattı. Aydın, “Kiralanabilir alanda kişi başına düşen alışveriş miktarı yüzdesi Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde. Kayseri Park, yüzde 100 doluluk oranı ile hizmet veriyor. Kayserililer bizi anne evi, rakiplerimizi kaynana evi olarak nitelendiriyor. bu yıl 4.5 milyon dolar yatırımla AVM’yi yenileyeceğiz” diye konuştu.

Tüketici parayı temkinli harcıyor

MUHSİN Erkoç, seçim öncesinde insanların temkinli para harcadığını söyledi. Kendi AVM’lerinde ciroların artmaya devam ettiğini ancak sektör genelinde sorunlar yaşandığını kaydeden Erkoç, şöyle devam etti: “Sektörümüz açısından belirsizliklerin ortadan kalkması anlamında seçim inşallah seçimden sonra canlanma olur. Ama çok büyük bir canlanma olmasını öngörmüyoruz. İnsanlar parayı daha tedirgin harcıyr ve bu tedirginliği AVM’ler çok çabuk hissediyor. Seçimden sonra mevcut durumdan daha geriye gitmeyiz ama ne kadar iyi olacağını da kestirmek güç...”

Haberin Devamı