Gazete Vatan Logo

2023 yeniden değerleme oranı belli oldu! Ocak ayından itibaren geçerli olacak! Vergi, harç ve cezalar ne kadar artacak?

Ekim ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte yeniden değerleme oranı da belli oldu. Açıklanan enflasyon verilerine göre yıllık olarak belirlenen 2023 yılının vergi, harç ve cezalarında geçerli olacak yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 oldu. Yasaya göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden değerleme oranını yüzde 50 indirme yetkisi bulunuyor.

2023 yeniden değerleme oranı belli oldu! Ocak ayından itibaren geçerli olacak! Vergi, harç ve cezalar ne kadar artacak?

Ekim ayında enflasyon aylık yüzde 3,54, yıllık ise 85,51 olarak gerçekleşti. Ekim ayı enflasyonu ile birlikte yeniden değerleme oranı da belli oldu. Başka karar alınmazsa trafik cezaları, harç ve vergiler yüzde 122,93 artacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden değerleme oranını yüzde 50 indirme yetkisi bulunuyor. 2023 yeniden değerleme oranı ile ilgili geçerli zam oranının Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

2023 YENİDEN DEĞERLEME ORANI KAÇ OLDU?

Ceza, harç ve vergi artışları için kullanılan Yeniden Değerleme Oranı ekim ayı enflasyonu ile birlikte netlik kazandı. Buna göre, yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Yeniden Değerleme Oranını bu şekliyle açıklarsa, 2023 yılında trafik cezası, harçlar ve bazı vergi türleri bu oranda artacak.

Cumhurbaşkanının vergi veya cezaların yeniden değerleme oranının yarısı kadar veya yüzde 50 fazlasına kadar artırma yetkisi var.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?

Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Devlet İstatistik Enstitüsünün Üretici Fiyatları Genel Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilir.

Haberin Devamı

2023 YENİDEN DEĞERLEME ORANI NASIL HESAPLANIR?

Yıllık olarak belirlenen yeniden değerleme oranı; ilgili yılın Ekim ayından geriye doğru 12 aylık dönemin endekslerinin aritmetik ortalamasının, bir önceki yılın Ekim ayından geriye doğru 12 aylık dönem endekslerinin aritmetik ortalamasına bölünerek bulunmaktadır. Cumhurbaşkanının bazı vergi kalemlerinde yeniden değerleme oranının altında veya üstünde oran belirleme yetkisi vardır.